Wat komt er kijken bij het regelen van een uitvaart

Wat komt er kijken bij het regelen van een uitvaart?

Wat komt er kijken bij het regelen van een uitvaartOver de dood en een uitvaart praten is nooit een pretje. Er heerst zelfs een soort taboe op, men spreekt en heeft het er liever niet over want, `het komt later wel`. Toch hoort de dood wel degelijk bij het leven en het is zelfs goed om er wel eens over na te denken. Heb jij wel eens een jouw eigen begrafenis gedacht en hoe deze eruit moet komen te zien?

Waarom nadenken over de dood?

Nadenken over de dood is natuurlijk nooit leuk. Het is voor velen iets ongrijpbaars en als iets onbegrijpelijk is, dan wordt het vaak weggestopt. Toch kom je de dood wel tegen in het leven, je ontkomt er helaas niet aan en dat geldt (gelukkig) voor iedereen.
Bij de dood hoort een soort acceptatie. Je gaat immers dood, waarom zal je hier niet eens goed over nadenken? Waarom zou je niet op z’n minst één keer over jouw begrafenis of crematie nadenken? Het is altijd goed om misschien zelfs al een beetje erop voor te bereiden. Wanneer je hier nog nooit over hebt nagedacht, hoe weten anderen hoe jouw ideale begrafenis of crematie eruit moet komen te zien als je dat zelf niet eens weet?
Het is confronterend om over jouw begrafenis na te denken. Helemaal wanneer je je gaat afvragen wat mensen over jou gaan zeggen. Wat wil je eigenlijk dat ze over je gaan zeggen? Wat zij over jou gaan zeggen, daar kan je nu nog iets aan veranderen, wacht daarmee niet te lang, want als het daadwerkelijk zover is, is het te laat.

Praktische zaken

Naast reflectie en hoe je met anderen om kunt gaan, spelen praktische zaken natuurlijk ook een rol. Denk aan een testament of geld. Het regelen van een crematie en alles eromheen kan bij elkaar wel meer dan 10.000 euro kosten. Zou je dat aan jouw nabestaanden allemaal willen overlaten? Je moet jezelf afvragen of zij daar op zitten te wachten wanneer ze om jouw rouwen. Zij hebben daarnaast zoveel andere dingen op dat moment te regelen.
Om alles op een rij te zetten volgen hier een aantal zaken die zo al op een dergelijke dag moeten worden geregeld zodat je een beter beeld krijgt bij het geheel:

Cremeren of begraven

Het is natuurlijk heel belangrijk om te weten of je liever jezelf wilt begraven of dat je liever gecremeerd wil worden. Begraven zal uiteindelijk meer kosten, aangezien je een ruimte nodig hebt waar je lichaam wordt begraven. Mocht je het niet weten vraag het dan aan jouw vrienden en familie wat zij willen. Voor sommigen is het namelijk fijn om toch nog ergens heen te kunnen en een bezoek te brengen zoals bij een grafsteen. Of misschien willen ze graag een urn hebben. Een urn kan natuurlijk overal staan en dus is een dergelijke beslissing heel persoonlijk.

Grafsteen

Wanneer je je laat begraven is het natuurlijk belangrijk dat je een mooie grafsteen koopt. Grafstenen zijn er in verschillende kleuren en maten, ook met elk een eigen prijskaartje. Naast grafstenen zijn er ook grafmonumenten. Een monument is eigenlijk een uitbreiding op de grafsteen. Het vormt een geheel over de totale ruimte. Uiteraard is vaak een grafmonument duurder dan een grafsteen. Alles hangt af van hoe je graag wil hoe anderen jou herinneren. Wil je het groots aanpakken? Of wil je het liever bescheiden houden?

Kist

Er bestaan veel verschillende kisten. Zo zijn er luxe varianten maar ook goedkopere varianten. Daarnaast verschillen de prijzen ook enorm van elkaar. In principe is alles mogelijk. Er bestaan zelfs roze grafkisten. De meeste grafkisten bestaan uit hout. De binnenkant van een kist kan in allerlei luxe varianten worden bekleed. Vaak blijven dit dan ook zeer moeilijke keuzes, omdat je hier alle kanten mee uit kan.

Ruimte

Uiteraard is de ruimte belangrijk wanneer jouw begrafenis of crematie wordt gegeven. Er zijn genoeg ruimtes te vinden. Zo kan het ook zomaar zijn dat nabestaanden het in de buitenlucht willen houden of gewoon binnen. Meestal wordt de ruimte door nabestaanden gekozen, aangezien er geen ruimte echt kan worden gereserveerd van te voren tenzij je natuurlijk weet dat je binnenkort komt te overlijden. Mocht je een ruimte aantrekkelijk vinden, dan kan je dat altijd in je testament zetten.




Muziek

Muziek is natuurlijk erg belangrijk voor de dag van een crematie of begrafenis. Wanneer men de muziek draait, dan denken ze bij die muziek aan jou. Het is dan ook van belang om de juiste muziek te bepalen. Hier kan je al lang van tevoren over nadenken. Zorg ervoor dat het echt liedjes zijn waar jij iets mee hebt. Het kan zomaar zijn dat het zelfs een vrolijk liedje is, het hoeft natuurlijk niet alleen maar verdrietig te zijn.

Catering

Hoewel dit misschien heel onbelangrijk lijkt, is het vaak toch een moment voor nabestaanden om na te praten na een uitvaart. Dat kunnen ze dan doen onder het genot van een kop koffie en een plakje cake. Zorg daarom ook dat de catering wordt geregeld bij de locatie waar de uitvaart plaatsvindt. Hoe groot je dit uiteindelijk doet hangt natuurlijk af van het aantal gasten dat op de crematie of begrafenis zal afkomen.

Testament

in een testament zet men vaak de erfgenamen, zonder een testament regelt de wet wie dat zijn. Ook uitsluitingen kan je opnemen in het testament. Daarnaast kan je in een testament ook degene aanwijzen die de erfenis afhandelt, dit wordt ook wel de executeur genoemd. Met een testament maak je dus eigenlijk inzichtelijk wat er met de eigendommen moet gebeuren.Wanneer je kinderen hebt en deze zijn nog minderjarig moet er natuurlijk iemand anders voor de kinderen zorgen. Wanneer je dit niet vastlegt dan zal de rechter hierover bepalen.

Uitvaartverzekering

Daarnaast is het handig om nu al een uitvaartverzekering af te sluiten indien je dit nog niet hebt gedaan. Al met al komen er namelijk een hoop kosten bij kijken en uiteindelijk sluit je die verzekering af voor jouw nabestaanden. De premie betaal je per maand en de kosten die je per maand betaalt zijn ook afhankelijk van verschillende uitvaartverzekeringen.

Orgaandonor

Ook belangrijk om nu al over na te denken is of jij orgaandonor wilt zijn of niet. Mocht je vroeg overlijden dan kunnen anderen nog goed jouw organen gebruiken. Je kan uiteraard zelf kiezen welke organen jij wilt geven en welke niet. In 2020 komt de nieuwe Donorwet, dit betekent dat iedereen vanaf 18 jaar wordt geregistreerd als donor tenzij je aangeeft dat je dit liever niet wilt.

Mocht je een keer over bovenstaande hebben nagedacht, dan ben je misschien al een klein stapje richting het accepteren van de dood. Het komt er nou eenmaal aan, waarom zou je hier dan een keer goed over nadenken?






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 2272x
Toegevoegd: 01-02-2019 16:02
Gewijzigd: 03-02-2019 23:28

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3839 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!