Schildklier, hij werkt te langzaam..

Schildklier, hij werkt te langzaam..

Schildklier, hij werkt te langzaam..Een te langzaam werkende schildklier, hoe herken je die? Wat kan er gedaan worden aan een schildklier die te langzaam werkt? In dit artikel wordt meer informatie gegeven over een te langzaam werkende schildklier.

De schildklier

Iedereen heeft een schildklier, deze maakt een hormoon aan dat de stofwisseling stimuleert. Op het moment dat je schildklier niet zo hard werkt of stopt met werken, dan heb je een trage stofwisseling. Daarbij kun je last hebben van een droge huid, gezwollen oogleden, traagheid, haaruitval en je zult het vaker koud hebben. Een andere naam voor deze aandoening is hypothyreoïdie. Vaak wordt het veroorzaakt door de ziekte van Hashimoto. Deze aandoening kan worden behandeld met tabletten met schildklierhormoon.

Wat is hypothyreoïdie?

Als er gesproken wordt over hypothyreoïdie dan maakt je schildklier te weinig hormoon aan. Je vindt je schildklier aan de voorkant van je hals, net onder je adamsappel. Het hormoon dat door deze klier wordt gemaakt, wordt afgegeven aan het bloed. Maar bij een langzame schildklier komt er minder schildklierhormoon in je bloed. Dan wordt de stofwisseling ook minder goed gestimuleerd, daardoor is deze langzamer. De aandoening hypothyreoïdie komt vijf keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Als je ouder wordt, heb je een grotere kans op deze aandoening.

Symptomen langzame schildklier

Te weinig schildklierhormoon kan zorgen voor een aantal symptomen:

  • Snel koud hebben
  • Je wordt zwaarder
  • Sloom en moe voelen
  • Hartslag wordt trager
  • Haaruitval is mogelijk
  • Verstopping is mogelijk
  • De huid is droog, koud en ook bleek
  • De oogleden en gezicht kunnen (een beetje) gezwollen zijn
  • De schildklier kan opzwellen
  • Je stem kan lager worden
  • De menstruatie kan onregelmatig zijn

Oorzaak langzame schildklier

Meestal is de oorzaak van een te langzaam werkende schildklier een auto-immuunziekte. Je lichaam gaat dan antistoffen aanmaken tegen je eigen schildklier. De reactie daar op is dat je eigen schildklier te weinig schildklierhormoon aanmaakt. Het kan zelfs zijn dat de schildklier na een tijdje stopt met werken. De meest voorkomende oorzaak is de auto-immuunziekte (90%). Maar er zijn ook andere oorzaken. Daarbij kun je denken aan:

  • een schildklierontsteking die na de bevalling is ontstaan, dit gaat ook weer over
  • operatie aan de schildklier
  • bestraling van de hals
  • behandeling met radioactief jodium
  • medicijnen die lithium of jodium bevatten

Grotere kans op schildklierziekte

Je hebt een grotere kans op een schildklierziekte als het in de familie voorkomt, maar ook in het eerste jaar na je bevalling. Dit kan allemaal worden onderzocht. Er wordt dan namelijk bloed afgenomen en dan kan er gekeken worden naar de schildklierwaarde. De hoeveelheid schildklierhormoon (vrije T4) in het bloed is verlaagd bij een te langzaam werkende schildklier. De normale waarde bij de vrije T4 is tussen 9,0-24,0 pmol/l. Toch komt het vaker voor dat de hoeveelheid schildklierstimulerend hormoon (TSH) verhoogd is. Normaal gesproken is de TSH tussen 0,4-4,0 mU/l.

Langzame schildklier, wat nu?

Als je een langzaam werkende schildklier hebt, dan kun je daar eigenlijk niet heel veel aan doen. Je krijgt medicatie voorgeschreven en die moet je innemen. Het doel daarvan is dat het tekort aan schildklierhormoon aan wordt gevuld. Er moet ook gezond en gevarieerd gegeten worden en regelmatig bewegen helpt ook om je fitter te voelen.

Medicijnen bij trage schildklier

Je kunt een langzame schildklier goed behandelen met medicijnen. Na een paar weken zie je echt goed het effect en na een paar maanden weet je welke dosering je nodig hebt. Eens per jaar zal dan bloed worden geprikt om te kijken of de waarden nog goed zijn. Wanneer je tussendoor moe bent is het beter om je bloed eerder te laten prikken en dan kan er gekeken worden of dat het moe zijn bijvoorbeeld met je schildklier te maken hebt.

Zwanger en schildklier

Als je zwanger wilt worden of je bent zwanger, dan is het van belang om een afspraak te maken met je huisarts. Aan het begin van je zwangerschap wordt er bloed afgenomen. Tijdens de zwangerschap moet de hoeveelheid schildklierhormoon aan worden gepast.

Moe? Ga naar de huisarts

Het kan zijn dat je al langere tijd moe bent en dat je zelf geen idee hebt waar het vandaan komt. Je zit verder lekker in je vel maar je moet nu veel dagelijkse dingen laten liggen omdat je moe bent. Als er geen sprake is van stress of spanning, zou het ook te maken kunnen hebben met je schildklier. Wanneer de huisarts niet direct een oorzaak kan vinden voor je vermoeidheid, is de kans groot dat er bloed wordt geprikt. Daarbij wordt er ook gekeken naar de waarde van je schildklier. Hierdoor kan binnen een paar dagen duidelijk zijn of je hierdoor zo vermoeid kunt zijn.

Leven met een langzaam werkende schildklier

Sommige mensen denken dat het lastig is om te leven met een langzaam werkende schildklier. Maar je kunt er goed mee leven, je krijgt namelijk medicatie die het tekort aan schildklierhormoon aanvult en daardoor ben je niet meer vermoeid. Je voelt je gewoon weer ‘de oude’. Wanneer de huisarts je aangeeft dat je schildklier te langzaam werkt, hoef je je dus niet meteen zorgen te maken, want na een paar maanden is alles goed onder controle en kun je weer gewoon alles doen wat je voorheen ook deed!

Controle schildklier

Het controleren van de schildklier is wel van belang. In het begin zal er eens per drie maanden een controle plaatsvinden om vast te stellen of de waarden weer stabiel zijn. De medicatie moet zijn werk goed kunnen doen en de juiste dosering moet even gezocht worden. Er kan begonnen worden met één tabletje, net niet voldoende? Dan kan de arts adviseren om er twee te nemen en als de waarden dan bijna stabiel zijn kan net een half tabletje dat verschil maken om er voor te zorgen dat alles weer in balans is. Als je een te langzaam werkende schildklier hebt is het dus van belang dat je in ieder geval eens per jaar de waarden laat controleren, ook wanneer je geen klachten hebt. Het moet gecontroleerd worden zodat er op tijd extra medicatie gegeven kan worden mocht het niet meer in balans zijn.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 7315x
Toegevoegd: 04-07-2015 19:44
Gewijzigd: 22-08-2015 13:06

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3735 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!