man plassen

Moet je veel of vaak plassen? Dit kunnen oorzaken zijn.

man plassenPlassen is een manier om afvalstoffen uit je lichaam kwijt te raken. Tijdens de stofwisseling komen deze afvalstoffen vrij en komen ze in je bloedsomloop. De nieren filteren deze afvalstoffen uit je lichaam. Als je deze afvalstoffen niet uit zou plassen dan wordt je ziek. In principe is plassen dus eigenlijk heel gezond.

Is het een probleem dat ik vaak moet plassen?

In principe is het een zeer gezonde werking van het lichaam wanneer je moet plassen. Te vaak plassen kan echter duiden op een bepaalde afwijking of aandoening.

Wanneer spreekt met over ‘te vaak’?

Sommige mensen plassen slechts 2 keer per dag terwijl anderen wel 10 keer per dag urineren. Wanneer het echter voor jou persoonlijk opmerkelijk is dat je een periode meer dan gebruikelijk moet urineren, dan spreek je over ‘te vaak’.

Wat kan de oorzaak zijn van dit probleem?

leeftijd
Bij sommige plasklachten speelt de leeftijd een grote rol. Wanneer het plassen lastiger wordt, staat dit vaak in relatie met het ouder worden. Dit komt doordat de blaas, prostaat en de zenuwen veranderen in de loop van de tijd. Het veranderen van de blaas kan inhouden dat de blaas groeit, hierdoor ontstaat er een vernauwing van de uitgang van de blaas. De bekkenbodem kan hier ook nog van invloed zijn.

Menstruatie
Rond de menstruatie veranderen hormonen in een vrouwenlichaam continu, elke maand opnieuw. Vlak voor de menstruatie houden vrouwen echter vocht vast. Wanneer de menstruatie is ingetreden of voorbij is, zal het extra vocht het lichaam weer verlaten. Dit kan je tijdelijk meer moeten plassen dan de gebruikelijke hoeveelheid per dag. Dit gaat vanzelf weer over.

Zwangerschap
In het beginstadium van zwangerschap drukt de baarmoeder tegen de blaas aan waardoor je vaker moet plassen. Ook werken de nieren sneller tijdens zwangerschap waardoor er meer urine wordt geproduceerd tijdens de zwangerschap. Door de werking van hormonen in het lichaam hebben vrouwen tijdens een zwangerschap ook sneller de drang om te plassen. Bij hoog zwangere vrouwen drukt het hoofdje van het kind tegen de blaas aan waardoor er meer druk op de blaas komt, waardoor je mogelijk vaker naar het toilet moet.

Overactieve blaas
Wanneer je een overactieve blaas hebt, dan moet je vaak acuut heel nodig plassen en kan je dit slechts ophouden. De blaas trekt vaak samen, ook wanneer dit niet nodig is, waardoor de blaasinhoud kleiner wordt. Mensen met een overactieve blaas moeten ’s nachts ook vaker naar het toilet.

Voeding
Door het gebruik van Cafeïne en alcohol zal je ook vaker naar het toilet moeten. Deze stoffen hebben invloed op het ADH hormoon waardoor er meer water in de urine komt en je dus vaker zal moeten plassen. Het drinken van 2 liter water en genoeg vitamines is echter wel zeer aan te raden.

Medicijnen
Sommige medicijnen kunnen invloed hebben op het plasgedrag van de gebruiker. Vaak is dit tijdelijk en zal het plasgedrag weer zijn gebruikelijke vorm aannemen zodra je stopt met de medicatie. Wanneer de klachten aanhouden adviseren we je om contact op te nemen met een huisarts.

Vergrote prostaat
Een vergrote prostaat kan de oorzaak zijn van irritaties aan de blaas. Door deze irritaties kunnen mannen vaker de behoefte krijgen om te urineren. Een vergrote prostaat kan ook de urinebuis afknellen waardoor er urine in de blaas achter kan blijven na het urineren. Hierdoor raakt de blaas natuurlijk weer sneller vol.

Blaasontsteking
Bij een blaasontsteking is er een sterke drang tot urineren, waarbij je telkens een kleine hoeveelheid urine uitplast. Voor je gevoel moet je heel nodig plassen en toch komt er maar zeer weinig urine uit. Het plassen is vaak pijnlijk en branderig aanvoelen. Tevens kunnen er onderbuik- en rugklachten in combinatie met misselijkheid ontstaan. Door het gebruik van vitamines kun je een blaasontsteking helpen voorkomen.

Suikerziekte
Wanneer er in je lichaam een tekort is aan het insuline hormoon, leidt dit tot een te hoge bloedsuikerwaarden in het bloed terwijl de cellen zelf over te weinig suiker kunnen beschikken. Het overtollige suiker wordt met de urine uitgescheiden. Tegelijk met het overtollige suiker wordt ook extra water uitgescheiden, waardoor veel plassen een symptoom van suikerziekte is. Dit is een gevaarlijke aandoening en dient snel door een arts waargenomen te worden.

Het plasprobleem ‘veel plassen’

Een ander veel voorkomend plasprobleem, is het probleem van 'veel plassen'. Abnormale hoeveelheden urine die je uitplast kunnen verschillende oorzaken hebben. We zullen deze oorzaken op een rijtje zetten en geven wat tips hoe je deze problemen het beste op kunt lossen.

Hoeveel is normaal?

De normale hoeveelheid urine per dag bedraagt 2 liter urine. Een klein verschil hierin is geen reden tot paniek. Wanneer je echter enkele deciliters meer of minder plast, spreek je van een abnormale situatie. Er zijn veel oorzaken van veel plassen.

Wat zijn de oorzaken van veel plassen?

  • Te veel drinken
  • Alcoholgebruik
  • Teveel cafeïne ( koffie of Energy drink)
  • Suikerziekte
  • Afwezigheid van het hormoon ADH; uw nier houdt geen water meer vast.

Wat zijn de oorzaken dat je zo weinig plast?

  • Uitdroging
  • Shock
  • Uitval van de nieren

Hoe kun je deze plasproblemen het best verhelpen?

Wanneer je je ernstig zorgen maakt over jouw plasprobleem dan kun je het best een afspraak met de huisarts maken. Meestal is het een onschuldig probleem toch kun je zelf het beste jouw eigen situatie inschatten. Veel plassen is echter in de meeste gevallen een onschuldig probleem.

Te veel drinken

De aanbevolen hoeveelheid is 2 liter water per dag. Natuurlijk kun je hiernaast andere dranken nuttigen, maar wanneer je enorme hoeveelheden tot je neemt dan is het een logisch gevolg dat je meer zult urineren. Veel plassen in niet erg raar wanneer je bijvoorbeeld 4 liter water per dag drinkt.

Alcoholgebruik en plassen

Het gebruik van alcohol heeft ook een groot gevolg op de hoeveelheid urine die je produceert. Doordat je lichaam de gifstoffen van alcohol uit het lichaam wil hebben, produceert je lichaam meer urine om de gifstoffen uit het lichaam te krijgen. Veel plassen is dan een gevolg van je alcohol consumptie.

Te veel cafeïne  en plassen

Probeer het gebruik van cafeïne houdende dranken te beperken tot enkele kopjes koffie of blikjes Energy drink per dag. Het gebruik van Energy drink raden we sowieso heel erg af. Energy drink bevat een belachelijke hoeveelheid suiker en stoffen die niet bevorderlijk zijn voor de gezondheid. Veel plassen kan dus ook een gevolg zijn van een kleine overdosis cafeïne.

Gebrek aan vitamines en weerstand

Je lichaam is een tempel! Verzorg je lichaam goed. Door het op peil houden van de stoffen die je lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren zal je jezelf frisser, fitter en energieker voelen. Dit is vaak de basis van een goede gezondheid.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Irene
Aantal keer gelezen: 4309x
Toegevoegd: 07-03-2017 21:38
Gewijzigd: 07-03-2017 23:12

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3650 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!