huisstofmijt stofzuigen

Huisstofmijtallergie, wat is dat?

huisstofmijt stofzuigenBij steeds meer mensen wordt een allergie vastgesteld, dat kan ook een huisstofmijtallergie zijn. Maar wat is een huisstofmijtallergie precies? In dit artikel wordt deze vraag beantwoord.

Huisstofmijtallergie

Als je een huisstofmijtallergie hebt, dan heb je een allergie voor uitwerpselen en vervelling van de huid van een huisstofmijt. De klachten worden meestal niet door de huisstofmijt zelf veroorzaakt. Je hebt wel last van stofdeeltjes van huisstof, maar ook van het tapijt, beddengoed, gordijnen en bekleding van meubelen. Ook zweven ze door de lucht en dan vooral in huizen waar niet goed schoon wordt gemaakt en waar weinig wordt gelucht. Als er in een huis of een gebouw veel mensen en dieren leven, dan komt de huisstofmijt vaak voor.

Huisstofmijtallergie en schoonmaken

Mensen met een huisstofmijtallergie moeten een woning of gebouw op een bepaalde manier schoonmaken, zodat zij er minder last van hebben. Het doel daarvan is om het allergeen zo min mogelijk in de lucht te hebben, zodat het zich niet meer kan verspreiden. Hierdoor wordt het vanzelf minder ingeademd en zullen de klachten afnemen. De huisstofmijtallergie is namelijk een reactie van je afweersysteem. Je afweersysteem zal als je een allergie hebt ook reageren op de uitwerpselen van de mijten. Het zou ook kunnen zijn dat je allergisch bent voor ontlasting van insecten of geleedpotige insecten. Een huisstofmijtallergie gaat vaak ook samen met astma en chronische bronchitis.

Huisstofmijtallergie, wie heeft het?

De meeste allergieën krijg je niet plotseling van het ene op het andere moment. Je lichaam bouwt het langzaam op en de huisstofmijtallergie ontwikkelt zich vaak tussen de 8 en de 25 jaar. Bij de meeste mensen met een huisstofmijtallergie geldt, dat als ze ouder worden dat de klachten dan ook afnemen. Vanaf de 40 jaar zijn de klachten vaak een stuk minder en na de 55 jaar hebben veel mensen geen klachten meer, die wijzen op een huisstofmijtallergie. Het komt maar heel af en toe voor dat de allergie opspeelt bij mensen van 55 jaar en ouder.

  • Iedereen kan eigenlijk een huisstofmijtallergie ontwikkelen.
  • De klachten kunnen per persoon wisselen.
  • Sommige mensen hebben extreem veel last van de huisstofmijtallergie, bij anderen speelt het maar af en toe op.

Huisstofmijtallergie onderzoeken

Om er achter te komen of je een huisstofmijtallergie hebt, kunnen er twee onderzoeken gedaan worden.

  • Een arts kan bloed afnemen en dan kan er via de RAST methode gekeken worden of dat je een allergie hebt.
  • Er kan ook een priktest gedaan worden, er worden dan kleine hoeveelheden van een allergeen op je huid gedruppeld. Dan wordt er met een klein lancetje door de druppel geprikt. Er komt dan een klein gaatje in de huid. Binnen een half uur kun je dan zien of dat je er allergisch voor bent of niet. Bij een allergie komt er namelijk een klein galbultachtig bultje rond de prikplaats. Hoe groter deze bult is, hoe sterker deze allergie aanwezig is bij jou.

Huisstofmijtallergie symptomen

Wanneer je een huisstofmijtallergie hebt, dan heb je last van verschillende symptomen. De symptomen die hieronder genoemd worden, kunnen optreden bij een huisstofmijtallergie. Maar je hoeft niet alle symptomen te hebben om te spreken over een huisstofmijtallergie. De volgende symptomen kunnen bij een huisstofmijtallergie horen:

  • Je blijft regelmatig niezen.
  • Je hebt het regelmatig benauwd.
  • Je hebt last van een verstopte neus of van een loopneus.
  • Je hebt last van jeukende en/of rode ogen.
  • Je ogen kunnen ook een branderig gevoel geven.
  • Je kunt een drukkend gevoel ervaren in je hoofd, of een opgezwollen gevoel.
  • Je kunt last hebben van hoofdpijn.
  • Vermoeidheid en lusteloosheid horen ook bij een huisstofmijtallergie.
  • Je oogleden kunnen gezwollen zijn.
  • Je kunt een droge keel hebben.
  • Kriebelhoest komt ook vaak voor bij een huisstofmijtallergie.
  • Astma en eczeem gaan vaak ook samen met een huisstofmijtallergie.

De klachten bij een huisstofmijtallergie treden vaak in de ochtend op bij het opstaan. De huisstofmijten nestelen graag in beddengoed en daardoor heb je er in de ochtend bij het wakker worden vaak last van. In je slaap adem je namelijk ook veel allergenen in, maar als je slaapt merk je het niet, maar in de ochtend merk je het vaak heel goed. Een huisstofmijt bevindt zich vaak op warme plaatsen en ze houden van een hoge luchtvochtigheid.

Huisstofmijtallergie behandelen

Gelukkig kun je een huisstofmijtallergie behandelen. Meestal wordt dat gedaan met medicatie, zoals een antihistaminicum. Ook door desensibilisatie kun je huisstofmijtallergie behandelen. Bij antihistaminicum is het doel te voorkomen dat ontstekingsbevorderende stoffen in de slijmvliezen worden losgelaten. Veel mensen krijgen antihistaminica in tabletvorm voorgeschreven, maar je hebt ze ook in oogdruppels. Er zijn dan ook nog speciale neusdruppels en neussprays die je kunt gebruiken als de klachten zich alleen beperken tot je neus. Als je ook last hebt van astma, dan kunnen er ook pufjes worden voorgeschreven. Deze middelen werken namelijk ontstekingsremmend en kunnen ook ontspannend werken bij de spieren rondom de luchtwegen. Hierdoor wordt het ademen een stuk gemakkelijker.

Huisstofmijtallergie voorkomen, kan dat?

De huisstofmijtallergie komt helaas vaak voor, echt voorkomen kun je het niet. Maar je kunt wel maatregelen nemen, zodat de klachten afnemen of in ieder geval verminderen. Huisstofmijtallergie kan niet voorkomen worden, omdat de huisstofmijt overal is, op je werk, maar ook thuis en overal in de lucht. Maatregelen die je kunt nemen zijn bijvoorbeeld:

  • Regelmatig stofzuigen en stof verwijderen met een vochtige doek.
  • Er kan een speciale stofzuiger worden aangeschaft met een speciaal HEPA filter.
  • Als je je huis in gaat richten, kies dan voor een gemakkelijk schoon te maken vloer en ook andere eenvoudig te onderhouden oppervlakken kun je het beste kiezen, omdat ze eenvoudig schoon te maken zijn (gladde ondergronden).
  • Goede ventilatie is heel belangrijk in de woning, dit verlaagt namelijk de luchtvochtigheid. De huisstofmijten zijn dol op een hoge luchtvochtigheid.
  • Goed wasbaar beddengoed is belangrijk. De huisstofmijt is er niet dol op als er op hogere temperaturen gewassen wordt. Ook dien jij je beddengoed met enige regelmaat te vernieuwen.
  • Synthetische dekbedden en kussens kun je het beste kiezen, omdat de huisstofmijt zich daar niet zo goed thuis voelt. Kies niet voor dons, want dat is erg aantrekkelijk voor de mijten (het is eetbaar).
  • Er zijn speciale anti allergiehoezen te koop voor een matras, dekbed en een kussen. Deze hoezen zorgen ervoor dat de huisstofmijt zich niet kan verplaatsen uit een matras. Ook komen de huidschilfers hierdoor minder eenvoudig in een dekbed of matras.
  • Kies niet voor kleden en dikke overgordijnen, deze trekken namelijk huisstofmijten aan en dat wil je niet!





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 3814x
Toegevoegd: 04-08-2016 13:20
Gewijzigd: 17-08-2016 21:29

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!