Als je een huisstofmijtallergie hebt, dan heb je een allergie voor uitwerpselen en vervelling van de huid van een huisstofmijt. De klachten worden meestal niet door de huisstofmijt zelf veroorzaakt. Je hebt wel last van stofdeeltjes van huisstof, maar ook van het tapijt, beddengoed, gordijnen en bekleding van meubelen. Ook zweven ze door de lucht en dan vooral in huizen waar niet goed schoon wordt gemaakt en waar weinig wordt gelucht. Als er in een huis of een gebouw veel mensen en dieren leven, dan komt de huisstofmijt vaak voor.
Mensen met een huisstofmijtallergie moeten een woning of gebouw op een bepaalde manier schoonmaken, zodat zij er minder last van hebben. Het doel daarvan is om het allergeen zo min mogelijk in de lucht te hebben, zodat het zich niet meer kan verspreiden. Hierdoor wordt het vanzelf minder ingeademd en zullen de klachten afnemen. De huisstofmijtallergie is namelijk een reactie van je afweersysteem. Je afweersysteem zal als je een allergie hebt ook reageren op de uitwerpselen van de mijten. Het zou ook kunnen zijn dat je allergisch bent voor ontlasting van insecten of geleedpotige insecten. Een huisstofmijtallergie gaat vaak ook samen met astma en chronische bronchitis.
De meeste allergieën krijg je niet plotseling van het ene op het andere moment. Je lichaam bouwt het langzaam op en de huisstofmijtallergie ontwikkelt zich vaak tussen de 8 en de 25 jaar. Bij de meeste mensen met een huisstofmijtallergie geldt, dat als ze ouder worden dat de klachten dan ook afnemen. Vanaf de 40 jaar zijn de klachten vaak een stuk minder en na de 55 jaar hebben veel mensen geen klachten meer, die wijzen op een huisstofmijtallergie. Het komt maar heel af en toe voor dat de allergie opspeelt bij mensen van 55 jaar en ouder.
Om er achter te komen of je een huisstofmijtallergie hebt, kunnen er twee onderzoeken gedaan worden.
Wanneer je een huisstofmijtallergie hebt, dan heb je last van verschillende symptomen. De symptomen die hieronder genoemd worden, kunnen optreden bij een huisstofmijtallergie. Maar je hoeft niet alle symptomen te hebben om te spreken over een huisstofmijtallergie. De volgende symptomen kunnen bij een huisstofmijtallergie horen:
De klachten bij een huisstofmijtallergie treden vaak in de ochtend op bij het opstaan. De huisstofmijten nestelen graag in beddengoed en daardoor heb je er in de ochtend bij het wakker worden vaak last van. In je slaap adem je namelijk ook veel allergenen in, maar als je slaapt merk je het niet, maar in de ochtend merk je het vaak heel goed. Een huisstofmijt bevindt zich vaak op warme plaatsen en ze houden van een hoge luchtvochtigheid.
Gelukkig kun je een huisstofmijtallergie behandelen. Meestal wordt dat gedaan met medicatie, zoals een antihistaminicum. Ook door desensibilisatie kun je huisstofmijtallergie behandelen. Bij antihistaminicum is het doel te voorkomen dat ontstekingsbevorderende stoffen in de slijmvliezen worden losgelaten. Veel mensen krijgen antihistaminica in tabletvorm voorgeschreven, maar je hebt ze ook in oogdruppels. Er zijn dan ook nog speciale neusdruppels en neussprays die je kunt gebruiken als de klachten zich alleen beperken tot je neus. Als je ook last hebt van astma, dan kunnen er ook pufjes worden voorgeschreven. Deze middelen werken namelijk ontstekingsremmend en kunnen ook ontspannend werken bij de spieren rondom de luchtwegen. Hierdoor wordt het ademen een stuk gemakkelijker.
De huisstofmijtallergie komt helaas vaak voor, echt voorkomen kun je het niet. Maar je kunt wel maatregelen nemen, zodat de klachten afnemen of in ieder geval verminderen. Huisstofmijtallergie kan niet voorkomen worden, omdat de huisstofmijt overal is, op je werk, maar ook thuis en overal in de lucht. Maatregelen die je kunt nemen zijn bijvoorbeeld: