Galblaas

Galblaas klachten: oorzaken en symptomen

GalblaasGalblaas klachten kunnen ontstaan als gevolg van diverse aandoening. Het kan bijvoorbeeld gaan om galstenen, een galblaasontsteking, galblaaspoliepen of galblaaskanker. De symptomen die optreden kunnen voor elke aandoening verschillend zijn. in dit artikel geven we je meer informatie over de mogelijke oorzaken van galblaas klachten en vertellen we over de symptomen die bij elk van deze aandoeningen optreden.

Wat is de galblaas?

De galblaas is een klein orgaan in de vorm van een peer dat aan de onderkant van de lever ligt rechts bovenin de buik. Het staat in verbinding met de lever via de galwegen en aan de andere zijde zit het vast aan het bovenste gedeelte van de dunne darm. De lever maakt gal aan en dit wordt afgevoerd naar de galblaas. Gal is een vloeistof dat door het lichaam wordt gebruikt voor het oplossen van vetten.in de galblaas wordt het ingedikt en opgeslagen. Op het moment dat er voedsel in de dunne darm terecht komt, wordt het gal door de galblaas naar de dunne darm geduwd (met name bij het eten van vet voedsel). Het gal zorgt er tevens voor dat onze ontlasting bruin van kleur is.

Ondanks dat de galblaas slechts een klein orgaan is met een capaciteit van vijftig milliliter kun je toch last krijgen van milde tot ernstige galblaas klachten. In de meeste gevallen zijn deze problemen niet levensbedreigend, maar het kan wel ernstig ongemak met zich meebrengen. Daarnaast komt het wel eens voor dat galblaas klachten ontstaan als gevolg van een ernstige aandoening die in zeldzame gevallen wel de dood tot gevolg kan hebben. Galblaas klachten lijken steeds meer voor te komen, waarschijnlijk doordat steeds meer mensen een ongezond voedingspatroon hebben.

Hoe ontstaan galblaas klachten?

Er zijn meerdere oorzaken die galblaas klachten met zich mee kunnen brengen. In de meeste gevallen gaat het om een aandoening aan het spijsverteringsstelsel. Het lijkt erop dat deze aandoeningen in de meeste gevallen het gevolg zijn van galstenen. Verder kunnen galstenen op zichzelf eveneens galblaas klachten veroorzaken. Galstenen ontstaan over het algemeen door een samenklontering van cholesterol in het gal. Een hoog cholesterolgehalte en overgewicht kunnen daarom ook een rol spelen bij het ontstaan van galstenen. Deze aandoening komt het meest voor bij vrouwen met overgewicht die rond de veertig zijn en nog vruchtbaar.

Galstenen kunnen daarnaast dus ook andere aandoeningen veroorzaken die op hun beurt weer galblaas klachten veroorzaken. De galblaas kan bijvoorbeeld ontstoken raken als een galsteen de galgang afsluit. In ongeveer tien procent van de gevallen ontstaat een galblaasontsteking echter niet als gevolg van galstenen. Er treedt dan geen verstopping om, maar de galgangen raken alsnog ontstoken. Het ontstaan van galblaaspoliepen hangt meestal ook sterk samen met galstenen. Deze poliepen ontstaan tevens als gevolg van een hoog cholesterol, waardoor deze aandoening vaak voorkomt in combinatie met galstenen. In zeldzame gevallen kunnen grote galblaaspoliepen zich kwaadaardig gaan ontwikkelen tot galblaaskanker.

Wat zijn de symptomen?

Bij vrijwel alle galblaas klachten krijg je last van pijn rechts bovenin de buik. Vaak komt deze pijn voor in aanvallen. De symptomen kunnen voor elke aandoening waarbij galblaas klachten echter verschillen. Hieronder kun je lezen welke symptomen optreden bij een aantal aandoeningen die galblaas klachten kunnen veroorzaken, namelijk galstenen, galblaasontsteking, galblaaspoliepen en galblaaskanker.


Galstenen

Over het algemen geven galstenen die in de galblaas zitten weinig tot geen klachten. Je kunt echter wel last krijgen van klachten op het moment dat een galsteen klem komt te zitten in de galwegen. Deze galblaas klachten treden op doordat de doorstroming van galvloeistof dan wordt belemmerd. De galblaas zal proberen om de verstopping op te heffen door de galsteen door te laten stromen. Om deze reden trekt de galblaas heftig samen. Een heftige samentrekking van de galblaas kan hevige pijn veroorzaken rechts bovenin de buik. De pijn kan ongeveer één tot vier uur aanhouden.

Daarnaast kunnen er ook andere symptomen optrekken, zoals misselijkheid, braken en geelzucht. Verder kan een ontkleurde ontlasting ook wijzen op galstenen. Het galvloeistof zorgt normaal gesproken namelijk voor de bruine kleur van de ontlasting, maar dit kan dan niet meer doorstromen door de verstopping met een galsteen. Als het de galblaas niet lukt om de verstopping op te heffen, zal de galsteen klem blijven zitten. Als gevolg hiervan kun je last krijgen van verschillende complicaties, zoals een ontsteking aan de galblaas of de galwegen en aute alvleesklieronsteking (als de galsteen klem zit op de plaats waar de afvoergang van de alvleesklier verbonden is met de galwegen en de dunne darm).

Galblaasontsteking

Galblaas klachten kunnen eveneens wijzen op een galblaasontsteking. We kunnen een onderscheid maken tussen een acute of chronische galblaasontsteking. Indien de ontsteking acuut optreedt, kun je last krijgen van braken, misselijkheid, hevige buikpijn rechts bovenin de buik (die eventueel kan uitstralen naar de rechterschouder) en hoge koorts. Als je een chronische galblaasontsteking hebt, blijven de klachten aanhouden. De symptomen zijn vaak wel hetzelfde als bij een acute galblaasontsteking, maar je kunt daarnaast ook last krijgen van een gele huid, donkere urine en ontkleurde ontlasting.

Galblaaspoliepen

Indien je last hebt van galblaaspoliepen heb je vaak geen last van klachten. Het kan echter zo zijn dat je last krijgt van buikpijn in de rechterbovenbuik, als gevolg van het krachtig samenknijpen van de galblaas en galgang. Als je ook galstenen hebt, kun je tevens last krijgen van de symptomen die bij galstenen optreden.

Galblaaskanker

Galblaaskanker veroorzaakt meestal alleen een aantal vage galblaas klachten, waardoor de diagnose vaak pas laat wordt gesteld. In veel gevallen wordt de tumor toevallig ontdekt, bijvoorbeeld wanneer de galblaas vanwege galstenen wordt verwijderd. De vage klachten die kunnen optreden zijn pijn in de rechterbovenbuik, geelzucht, een verminderde eetlust, onverklaarbaar gewichtsverlies en algehele moeheid en zwakheid.

Hoe worden galblaas klachten behandeld?

De behandeling van galblaas klachten is afhankelijk van het soort aandoening dat deze klachten veroorzaakt. In de meeste gevallen zal de arts in eerste instantie pijnstillers voorschrijven. Daarnaast wordt er vaak een echo gemaakt om te ontdekken wat de oorzaak van de klachten is. Als het om galstenen blijkt te gaan, zullen verstopte stenen vaak worden verwijderd. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door de galsteen weg te pakken met behulp van een slang die via de mond naar de dunne darm wordt gevoerd. Deze behandeling is meestal effectief, maar er kunnen in de galblaas wel weer nieuwe galstenen ontstaan die de galgang kunnen afsluiten.

In veel gevallen wordt er daarom voor gekozen om de galblaas te verwijderen. Dit kan ook worden gedaan als er sprake is van een andere aandoening die galblaas klachten veroorzaakt. Via een buikoperatie of kijkoperatie kan de galblaas worden verwijderd. Zodra de galblaas is verwijderd kun je enige tijd last hebben van diarree of brijige ontlasting. Je lichaam zal echter vanzelf wennen aan de situatie en andere delen van het lichaam zullen de functie van de galblaas overnemen. Indien je galblaaskanker hebt, wordt de galblaas vaak ook verwijderd en wordt er soms ook gekozen voor chemotherapie of bestraling.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 4053x
Toegevoegd: 26-12-2016 20:32
Gewijzigd: 13-04-2017 09:06

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 2821 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!