Stress: alles wat u moet weten

Stress: alles wat u moet weten

Stress: alles wat u moet wetenStress is iets wat iedereen ervaart. Ondanks dat het onaangenaam is, is stress op zich geen echte aandoening. Hoe meer we stress begrijpen, hoe beter we het kunnen aanpakken. In dit artikel gaan we dieper in op wat stress is, wat het veroorzaakt en welke behandelingen en effectieve manieren er zijn om met stress in ons dagelijks leven te leren omgaan.

Wat is stress?

Stress kan worden gedefinieerd als een reactie van het lichaam op elke veeleisende vraag die wordt gesteld. Stress kan zowel door externe als interne factoren worden beïnvloed. Voorbeelden van externe factoren zijn werk, relaties en financiën. Interne factoren zoals gezondheid, honger en de hoeveelheid slaap die iemand krijgt, kunnen eveneens van invloed zijn op de manier waarop we omgaan met voor ons moeilijke situaties.
Stress is een normale menselijke ervaring en kan nuttig zijn bij het omgaan met veeleisende situaties. Het kan ons bijvoorbeeld helpen om optimaal te presteren bij het geven van een toespraak of het beoefenen van een sport.

Wie ervaart stress?

Stress treft de meesten onder ons. In een recente Nederlandse peiling zei ongeveer een kwart van de Nederlanders dat ze zich de meeste dagen nogal gestrest of extreem gestrest voelden. Echter kan stress sommige mensen anders en erger treffen dan anderen, waaronder:

  • Vrouwen hebben meer kans dan mannen om te melden dat ze zich gestrest voelen. Mannen en vrouwen melden ook dat ze reageren op verschillende soorten stress. Vrouwen hebben de neiging om meer te reageren op chronische zaken zoals tijdsdruk, het voldoen aan de verwachtingen van anderen, relaties, de kinderen en gezondheid. Mannen daarentegen worden meer getroffen door werk gerelateerde stressfactoren zoals een verandering van een baan, een loonsverlaging en financiële problemen.
  • Jongeren ervaren vandaag de dag meer spanning dan ooit tevoren. Ze proberen school in evenwicht te brengen met andere activiteiten zoals vrienden en hobby’s. Al deze verantwoordelijkheden kunnen tot stress leiden. In één onderzoek voelde ongeveer 14% van de Nederlandse jongeren zich op de meeste dagen gestrest.
  • Ouderen maken zich dan weer meer zorgen over hun gezondheid, veranderingen in hun routine en inkomen gerelateerd aan pensionering, fysieke veranderingen, het overlijden van een geliefde en een krimpende kring van vrienden. Al deze factoren kunnen bijdragen aan een verhoogd stressniveau bij ouderen.
  • Mensen met chronische ziekten zoals diabetes, artritis of hartaandoeningen kunnen extreme stress ervaren omdat ze zich zorgen maken over hun ziekte, hun behandelingen en het effect dat de ziekte zal hebben op zichzelf en hun omgeving.

 

Wat veroorzaakt stress?

Bepaalde levenssituaties kunnen zorgen voor een verhoging van de stressniveau’s. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat moeders die voltijds werkten de hoogste stressniveaus ervaren. Andere situaties die tot stress kunnen leiden zijn financiële druk, werkloosheid, werkstress, een lagere opleiding, sociale isolatie, conflicten, persoonlijke- en/of relatieproblemen.
Mensen ervaren gebeurtenissen op verschillende manieren. Het verlies van een baan kan bijvoorbeeld worden gezien als een ramp waardoor het de gevoelens en het gedrag van iemand beïnvloedt. Het kan ook worden gezien als een kans om door te gaan naar iets beters. De manier waarop naar deze gebeurtenis wordt gekeken verklaart de verschillende reacties die mensen op dezelfde gebeurtenis hebben. Andere factoren, zoals persoonlijkheid en eerdere ervaringen, beïnvloeden ook hoe de gebeurtenis wordt ervaren. Een andere factor die tot stress leidt, is een mismatch tussen de ervaring en de beschikbare middelen om ermee om te gaan. Het verlies van een baan kan bijvoorbeeld een moeilijke gebeurtenis zijn, maar als u daarnaast problemen hebt met een relatie, dan hebt u misschien niet de steun om een moeilijke periode emotioneel en financieel door te komen.




Wat zijn de symptomen van stress?

Het lichaam gaat om met acute stress door het vrijgeven van chemische stoffen die het lichaam vertellen dat het in gevaar is, en activeert daarom een vlucht of vechtreactie. Deze reactie is een overlevingsmechanisme dat het lichaam voorbereidt op gevaar. Veranderingen die tijdens deze reactie worden gezien zijn onder andere een verhoogde hartslag, een snellere ademhaling, een droge mond en zweten. Deze reactie heeft geen effecten op lange termijn op het lichaam en kan vaak helpen bij het omgaan met moeilijke situaties. Stress kan in veel gevallen nuttig zijn en de persoon helpen om te gaan met de eisen die aan hem of haar worden gesteld, door hem of haar alerter en energieker te maken en door hem of haar af te stemmen op externe signalen.
Langdurige blootstelling aan stress en blootstelling van het lichaam aan hoge niveaus van hormonen, zoals cortisol en adrenaline, kunnen echter wel leiden tot een verhoogde kwetsbaarheid voor ziekten, zoals depressie, obesitas, hart- en vaatziekten, enzoverder.

De symptomen van stress kunnen van persoon tot persoon verschillen. De meest voorkomende zijn:

  • Slaapstoornissen
  • Gespannen spieren
  • Geïrriteerd zijn
  • Angstig zijn
  • Depressie
  • Vermoeidheid
  • Gebrek aan motivatie
  • Moeite met concentreren
  • Verandering in eetgewoonten
  • Toenemend gebruik van alcohol en/of andere verdovende middelen
  • Ongezond eten en minder bewegen


Deze symptomen hebben op hun beurt dan weer invloed op de manier waarop u omgaat met de gebeurtenissen die die voor u spanning veroorzaken, waardoor de stress alleen toeneemt.

Hoe met stress omgaan?

U kunt leren om met stress om te gaan door verschillende technieken te gebruiken, zoals het monitoren en uitdagen van de manier waarop u over gebeurtenissen denkt, langzaam ademhalen en het gestructureerd oplossen van uw problemen. Naast deze oefeningen kan het verminderen van uw drugs- en alcoholgebruik en het doen van dingen die u graag doet, helpen bij het omgaan met stress.
In gevallen waar ernstige stress leidt tot depressie of angst, kunnen medicijnen zoals antidepressiva een rol spelen. Het is het beste om in dergelijke gevallen uw lokale arts te raadplegen, omdat deze u kan adviseren over de geschiktheid van de medicatie, of u kan doorverwijzen naar een geschikte hulpverlener.

Tot slot: nog enkele tips om stress te verminderen

Omdat stress zo individueel is, moeten we allemaal onze eigen manier vinden om ermee om te gaan. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om uit te zoeken hoe u het beste met uw stress kunt omgaan:

  • Ontdek wat de oorzaak is: Als het nodig is, maak dan een lijst op van alles wat u in gedachten heeft. U kunt niets doen om het vervelende gevoel te stoppen zonder dat u weet wat het veroorzaakt.
  • Ga probleemoplossend te werk: Ga effectief om met problemen. Levensproblemen, zoals financiële problemen, gezinsconflicten of problemen op het werk kunnen een grote oorzaak van stress zijn. Leren om goed met problemen om te gaan kan een groot verschil maken.
  • Stel niets uit: Stel de dingen die u moet doen niet uit. Een dagelijkse planner kan u helpen om u georganiseerd en op schema te houden. Focus op taken en beslissingen. Het uitstellen van het nemen van beslissingen kan onnodige spanning en zorgen veroorzaken.
  • Praat erover: Soms moeten we alleen maar even ventileren. Praat met iemand die u kunt vertrouwen. Scholen, werkplekken en geloofsgemeenschappen bieden vaak adviesdiensten aan.
  • Verdeel de taken: Delegeer uw verantwoordelijkheden. Dit betekent niet dat u iedereen meteen werk moet geven. Het betekent simpelweg dan u alleen moet doen wat nodig is. Vraag familie en vrienden om hulp als u die nodig hebt.
  • Zorg voor uzelf: Beweging, meditatie of gebed, een goede nachtrust, goed eten, tijd doorbrengen met huisdieren, een wandeling maken, lachen enzoverder - dit alles is geweldig om verlichting te krijgen. Helaas zijn het soms ook de eerste dingen die we opgeven als we onder druk staan.
  • Leer assertief zijn: Assertiviteit betekent dat u op een respectvolle manier voor uzelf opkomt. Veel mensen gaan ermee akkoord om dingen te doen of problemen te accepteren omdat ze iemand anders niet van streek willen brengen, maar dit kan de stress alleen maar vergroten. U kunt meer te weten komen over assertiviteit in boeken, online en via cursussen.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jeanette1979
Aantal keer gelezen: 1849x
Toegevoegd: 16-11-2019 17:38
Gewijzigd: 18-11-2019 09:02

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!