Symptomen COPD

Symptomen COPD

Symptomen COPDBen je bekend met COPD? Het is een aandoening die steeds vaker. Daarom is het van belang dat je de symptomen van COPD kunt herkennen. In dit artikel staan de symptomen van COPD dan ook centraal.

COPD – rokerslongen

Je kunt COPD ook rokerslongen noemen, COPD is de afkorting van chronische obstructieve longaandoening. COPD is een ziekte waarbij je longemfyseem hebt, maar je kunt ook chronische bronchitis hebben, een combinatie van beide komt ook voor. Als je COPD krijgt dan begint dit meestal met chronische bronchitis, die zal uitgroeien naar longemfyseem. COPD kun je wel een chronische ziekte noemen, als je deze ziekte krijgt zal je toestand er langzaam op achteruit gaan. Je zult steeds meer moeite krijgen met in- en uitademen en de kracht van de longen zal alleen maar verkleinen. Heb je last van chronische bronchitis dan gaat dit gepaard met ontstekingen, deze ontstekingen zorgen ervoor dat je steeds meer slijm aanmaakt. Ook je slijmvliezen zullen opzwellen en zo de doorgang naar de longen blokkeren, dus ook de wanden van je longen worden op deze manier aangetast.

Emfyseem

Als je last hebt van emfyseem dan zal dit het uitademen bemoeilijken, dit komt omdat de longblaasjes niet goed meer kunnen samenvouwen omdat ze zijn aangetast. Als gevolg hiervan kun je dan ook de ingeademde lucht niet met genoeg kracht naar buiten ademen, dit kan leiden tot ademnood.

COPD vaak niet opgemerkt

In de praktijk wordt COPD niet vaak opgemerkt, dit omdat de symptomen van COPD erg vaag zijn. Je kunt wel stellen dat er op de duizend COPD patiënten ongeveer zeshonderd beseffen dat ze COPD hebben. Het grootste deel van de COPD patiënten is ouder dan vijfenveertig jaar als de diagnose wordt gesteld. Je krijgt de meeste klachten als de longbeschadiging in een vergevorderd stadium is, dit is jammer want dit heeft grote gevolgen voor de eventuele behandeling. Als je COPD eenmaal hebt dan kan dit, omdat het een chronische aandoening is, niet meer genezen. Tegenwoordig is het wel zo als je goed wordt behandeld er een groot deel van de symptomen onderdrukt of verlicht kunnen worden. Het is heel belangrijk dat je zo snel mogelijk de diagnose laat stellen, dit omdat je dan de behandeling ook zo snel mogelijk op kunt starten om de afbraak van het longweefsel zo veel mogelijk te beperken.

COPD doodsoorzaak

Wereldwijd is COPD de twaalfde doodsoorzaak en kijk je naar het westen dan staat deze bij de eerste vijf van de meest voorkomende doodsoorzaken. Omdat de luchtvervuiling in de westerse landen maar blijft toenemen zie je daar de doodsoorzaak nog steeds stijgen op de ranglijst.

Roken en meeroken

Chronische bronchitis krijg je meestal als je rookt, maar ook als je meerookt. Als je gedurende tien jaar één pakje sigaretten hebt gerookt zal het risico om chronische bronchitis te krijgen aanzienlijk stijgen. Ongeveer een derde van de rokers heeft COPD, als je naar een arts gaat dan kun je door een simpele test te weten te komen of je COPD hebt.

COPD oorzaken

Natuurlijk is het niet zo dat je alleen van roken COPD kunt krijgen. Je kunt het ook krijgen van de stoffen die er in je omgeving rondhangen. Je hebt hier meerdere voorbeelden van, denk maar eens aan de luchtvervuiling, de irriterende dampen, of chemische rook van een fabriek van al deze gassen kun je een ontsteking aan de longen krijgen. Als je al iemand in de familie hebt die COPD heeft dan kan het zijn dat je er vatbaarder voor bent dan iemand anders waarbij dat niet het geval is. Als je een keer niet goed bent behandeld als je astma hebt kan ook dit COPD veroorzaken, dit komt omdat het littekenweefsel dat is ontstaan niet goed is behandeld.

COPD – astma

Als je last hebt van astma dan moet je dit niet hetzelfde zien als COPD. Iemand met astma heeft meestal een normale ademhaling, maar af en toe kun je wel een aanval krijgen waardoor je moeilijker kunt ademen. Je kunt ook niet zeggen dat de levensverwachting hierdoor wordt beïnvloed, de prognose astma is meestal ook positief. Heb je COPD dan heb je helaas wel een verminderde levensverwachting. De ziekte COPD is namelijk chronisch en de toestand van je lichaam zal steeds verder achteruit gaan. Het probleem met COPD is dat het ademen steeds moeilijker gaat worden en ademen doe je de hele dag en nacht.

Symptomen COPD

De symptomen van COPD merk je pas als je de ziekte al lang hebt. Je kunt de symptomen wel laten behandelen maar je kunt de aandoening niet genezen. Bij COPD is het zo, hoe langer je de ziekte hebt hoe erger de symptomen zullen zijn. Als je COPD hebt zal dit op de lange duur leiden tot de dood. In het verleden is gebleken als je naar een aantal patiënten kijkt dat ze voor dat het zover is al aan een andere aandoening zijn gestorven. Je moet er rekening mee houden dat de achteruitgang van chronische bronchitis zeer traag verloopt dus het kan heel lang duren. Het komt ook voor bij COPD patiënten dat de klachten op korte termijn ineens veel erger worden en een tijdje later hoor je dan weer dat de klachten weer minder zijn. Je moet er op rekenen dat door COPD jouw conditie met stapjes achteruit zal gaan.

Ben je een COPD patiënt dan zul je last hebben van kortademigheid. Je zult vooral last hebben van kortademigheid tijdens fysieke inspanning. Als iemand last heeft van kortademigheid tijdens inspanningen zal hij proberen deze te vermijden, dit zal dan de conditie niet ten goede komen. Als COPD patiënt zul je dan nog sneller moe worden en nog korter van adem worden. Iemand met COPD produceert meer slijm, je longen zullen het slijm dan ook niet meer af kunnen voeren waardoor je steeds meer gaat hoesten om het slijm te verwijderen. Je moet wel op de kleur van het slijm letten, meestal is dit doorzichtig of wit, is dit een andere kleur dan kan het zijn dat je een ontsteking hebt, een bezoek aan de huisarts is dan wel nodig.

Sommige COPD patiënten hoor je alleen maar in de ochtend hoesten, andere patiënten hoesten de hele dag. Hoesten kun je zien als een manier om het slijm uit je longen te krijgen, de hoest van iemand met COPD noemt men ook wel een rokershoest. Verdere symptomen die je kunt hebben als je COPD hebt zijn een piepende ademhaling, een beklemmend gevoel op je borst, je kun je benauwd of vermoeid voelen, je kunt je slap voelen, je kunt lijden aan gewichtsverlies en je kunt telkens opnieuw een luchtweginfectie krijgen.

De symptomen van COPD op een rijtje:

  • Langdurige benauwdheid: De capaciteit van de longen neemt af bij mensen met COPD. De luchtwegen vernauwen zich. De longblaasjes sterven af. Hierdoor kunnen de longen minder zuurstof opnemen en afgeven aan je bloed. De ademhaling zal daardoor ook sneller gaan. Ook gaat je hartritme omhoog, hierdoor probeert je lichaam zoveel mogelijk zuurstof binnen te krijgen. Benauwdheid is een vervelend gevoel. Als jij je meer gaat inspannen dan kan dat al teveel zijn en lijkt het alsof je een hele marathon hebt gelopen.
  • Kortademigheid: Komt veel voor bij mensen met COPD na korte inspanning. De structuur van de longen verslapt bij COPD. Kortademig zijn voelt erg vervelend en sommige mensen hebben soms het gevoel dat ze stikken omdat zij teveel slijm in de keel hebben zitten die er niet gemakkelijk uit kan (hoeft niet bij iedereen zo te zijn).
  • Piepende ademhaling: je ademhaling kan piepen als je last hebt van COPD. Je hebt het benauwd en je hapt naar lucht, dit kan erg angstig zijn om mee te maken. 
  • Veel hoesten: Als je veel moet hoesten, dan krijg je ook een overmatige slijmproductie. Er zitten klieren in je longen en die zorgen ervoor dat er een slijmlaagje is wat je longen kan beschermen tegen de schadelijke stoffen van buitenaf. Maar omdat er ontstekingsreacties zijn, gaan deze klieren dus overmatig slijm produceren. Daarbij is het ophoesten van slijm een heel natuurlijke reactie, want je wilt dat het slijm dat er teveel is weer uit komt.
  • Overmatige slijmvorming: Hoeveel slijm je hebt, hangt af in welke mate je COPD hebt. In het begin heb je vaak alleen last van het rokershoestje. Maar als de COPD erger wordt, dan zul je ook meer last krijgen van het slijm en dan zijn er vaak medicijnen nodig. Daarbij zou je kunnen denken aan ontstekingsremmers en luchtwegverwijders.
  • Snel moe na inspanning: Doordat je veel slijm hebt, de conditie niet optimaal is en je snel benauwd bent, kun je ook snel moe zijn na enige inspanning. Dit kan weer extra klachten geven, maar je moet wel blijven bewegen zodat je je conditie op peil probeert te houden (eventueel met begeleiding).

COPD, andere symptomen

Naast de bovengenoemde symptomen van COPD zijn er nog een aantal symptomen die bij COPD kunnen horen.

  • Mensen die COPD hebben, hebben vaak ook meer moeite om op een goed gewicht te blijven.
  • Als je benauwd en kortademig bent, dan ben je vaak ook snel vermoeid. Mensen nemen daardoor vaak niet de tijd om goed te eten, gevolg, je valt af.
  • Andersom kan het ook. Je bent benauwd en je wilt juist snel en gemakkelijk eten. Het is vaak geen gezond eten en daardoor kom je dus gemakkelijk een paar kilo’s aan.
  • Mensen met COPD hebben vaak een beperking hoe ze kunnen staan en gaan. Lichaamsbeweging is vaak niet zo aan de orde, terwijl dat wel van belang is.
  • De lichamelijke conditie bij mensen met COPD neemt sneller af en dat brengt ook weer risico’s met zich mee (verhoogde vatbaarheid voor griep).
  • Conditie op peil houden, daar wordt vaak niet aan gedacht. Je bent meer vatbaar omdat je weerstand lager is, gezond eten is daarbij van groot belang (groenten en fruit) en volop bewegen speelt hierin ook een grote rol.

COPD en longfunctietest

COPD kan niet zomaar vast worden gesteld. Daarvoor moet er een longfunctietest uit worden gevoerd. Dit noemen ze ook wel een spirometrie. Dit is een blaastest. Met deze test kunnen ze meten hoeveel lucht je uit kunt ademen. Dit is namelijk een aanwijzing voor de capaciteit van je longen. Als mensen COPD hebben dan kan de capaciteit van de longen met 50% af zijn genomen. De test wordt vaak in het ziekenhuis gedaan bij de longarts, maar kan ook af worden genomen bij je huisarts of bij de huisartsenpost. Je voelt niets van de test. Soms is er wel aanvullend onderzoek nodig om een duidelijk beeld te krijgen of het wel of geen COPD is. Het aanvullende onderzoek zal dan bestaan uit een CT scan.

COPD en CT scan

Als er met een blaastest niet helemaal duidelijk naar voren komt of dat het wel of geen COPD is, kan er een CT scan worden gemaakt. Met de CT scan worden de afwijkingen in het longweefsel in kaart gebracht. Als er chronische ontstekingen zijn dan laten deze littekenweefsel achter en dit kun je op de scan waarnemen. Als er sprake is van COPD in een vergevorderd stadium, dan is dat ook te zien want dan zie je beschadigde longblaasjes. De CT scan wordt in een ziekenhuis gemaakt en daarbij wordt er gebruik gemaakt van röntgenstraling. Je voelt niets van deze scan.

Behandeling COPD

Als je wordt behandeld tegen COPD zal dit alleen gericht zijn op de behandeling van de symptomen. Om de schade aan de longen zoveel mogelijk te beperken kun je zelf ook iets doen. Je zou bijvoorbeeld om je levensduur te verlengen, meteen moeten stoppen met roken. Wat je ook kunt doen is ervoor zorgen dat je huis lekker warm en droog is en niet vochtig laten worden. Je moet ook proberen als je COPD patiënt bent om ondanks alles toch zoveel mogelijk te bewegen, doe je dit niet dan zal het bewegen steeds moeizamer gaan en nog meer inspanning vragen. Een gezonde levensstijl, goed en gezond eten en voldoende bewegen als het lukt in de buitenlucht, is voor iedereen van belang, ook voor COPD patiënten ook al zal dit voor hen niet eenvoudig zijn.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 5504x
Toegevoegd: 02-07-2015 21:05
Gewijzigd: 22-08-2015 13:05

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3735 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!