Wazig zien

Wazig zien: hoe kan dit ontstaan?

Wazig zienVeel mensen hebben wel eens last van wazig zien. Het zicht is dan doffer en de contrasten zijn vager. Wazig zien kan plotseling of geleidelijk ontstaan en het kan blijvend of tijdelijk zijn. Het is ook mogelijk dat je wisselend wazig ziet. Het kan zijn dat je wazig ziet met beide ogen, maar je kunt ook wazig zijn met één oog. In dit artikel vertellen we je meer over de oorzaken van wazig zien.

Oorzaken van blijvend wazig zien

Bepaalde aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat je blijvend wazig blijft zien. Als je wazig ziet en merkt dat dit niet vanzelf weggaat, is het sterk aan te raden om langs een oogarts te gaan. De oogarts kan dan onderzoeken om welke oogaandoening het gaat en bepalen wat de beste manier is om het blijvend wazig zien te behandelen.

Verziendheid en bijziendheid

Blijvend wazig zien wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door verziendheid en bijziendheid. Bij deze twee aandoeningen ontstaat het wazig zien geleidelijk. Als er sprake is van verziendheid, kun je op afstand nog wel goed zien. Op korte afstand zie je echter wazig. Dit wazig zien kan worden gecorrigeerd met een plus-bril of plus-contatlenzen. Indien je bijziend bent kun je dichtbij juist wel goed zien, maar is je zicht op afstand verminderd. Het wazige zien op afstand kan worden behandeld met een min-bril of min-contactlenzen. Indien je bij verziendheid of bijziendheid geen gebruikmaakt van een bril of contactlenzen of als dit de verkeerde sterkte heeft, kun je naast wazig zien ook last krijgen van hoofdpijn en duizeligheid.

Staar

Een andere mogelijke oorzaak van blijvend wazig zien is staar. bij deze aandoening vertroebelt de ooglens, waardoor het licht het netvlies niet meer goed kan bereiken. Als gevolg hiervan wordt het zicht wazig. Staar is een ouderdomsziekte en ontstaat meestal na het vijfenvijftigste levensjaar. Het is enkel mogelijk om deze aandoening met een operatie te behandelen. Tijdens deze ingreep wordt de troebele lens van het oog vervangen door een heldere kunstlens.

Glasvochttroebeling

Het glasvocht zit aan de achterkant van je oog vast aan je netvlies. Het glasvlocht vult wanneer je ouder wordt niet meer de gehele inhoud van de oogbol op en de samenstelling van het glasvocht verandert. Daardoor zal het glasvocht op hogere leeftijd (vanaf 50 of 60 jaar) geleidelijk afnemen en troebeler worden. Hierdoor kun je onder andere last krijgen van wazig zien.
Netvliesloslating

Netvliesloslating

Bij netvliesloslating laat het netvlies van je oogbol los, waardoor je slechtziend of blind kunt worden. Zodra je ouder wordt zullen de hoeveelheid en de samenstelling van het glasvocht veranderen. Het glasvocht kan uiteindelijk loslaten van het netvlies en hierdoor kunnen er scheurtjes in het netvlies en kleine bloedingen in de oog ontstaan. Het is mogelijk dat er door een scheurtje vocht in het netvlies komt, waardoor het netvlies zal loslaten. Bij glasvochtloslatingen kun je verschillende troebelingen zien, zoals vlekken, stipjes en sliertjes. Zodra het netvlies ook loslaat, zul je een donkere wazige vlek zien die vaak begint aan de rand van je gezichtsveld. Indien netvliesloslating niet wordt behandeld, kun je blind raken aan het aangedane oog.


Oorzaken van tijdelijk wazig zien

Naast blijvend wazig zien kun je ook last hebben van tijdelijk wazig zien. Dit gaat na verloop van tijd vanzelf weer over. Hieronder kun je lezen welke factoren tijdelijk wazig zien kunnen veroorzaken.

Haze

Tijdelijk wazig zien kan ontstaan als gevolg van haze. Dit is een wondreactie die kan optreden als je een ooglaserbehandeling hebt ondergaan. Dit treedt bij ongeveer negen tot dertig procent van de personen die deze behandeling hebben ondergaan op. Het wazig zien kan nauwelijks merkbaar zijn, maar ook zeer ernstig. Binnen vierentwintig maanden verdwijnt de vertroebeling vaak helemaal of deels.

Bindvliesontsteking

Het is ook mogelijk dat tijdelijk wazig zien optreedt als klacht van een bindvliesontsteking. Hierbij is het vlies aan de buitenzijde van het oogwit en aan de winnenzijde van de oogleden ontstoken. Dit is meestal het gevolg van een infectie met een bacterie of een virus. De bacterie of het virus komt in het bindvlies terecht via airconditioning of vervuilde contactlenzen en veroorzaakt hier een ontsteking. Naast wazig zien zul je bij een bindvliesontsteking ook last hebben van knalrode ogen.

Multiple Sclerose (MS)

Bij Multiple Sclerose is werking van van de zenuwen, de spieren en de organen aangetast. Het kan voorkomen dat de ogen bij deze aandoening verminderd gaan werken. Zo kan er sprake zijn van wazig zien, maar ook van scheefstand of scheelheid. Dit kan samen gaan met duizeligheid. Heb je na een half uur geen last meer van deze klachten? Dan is het vaak niet ontstaan als gevolg van MS. Als de klachten echter enkele weken aanhouden, is het wel een klacht die gerelateerd is aan deze ziekte. Meestal verdwijnen de klachten na enkele weken wel vanzelf.

Medicatie

Tijdelijk wazig zien kan ook ontstaan door het gebruik van bepaalde medicijnen. Hierbij kan worden gedacht aan drugs, voorgeschreven middelen en supplementen. Zo kan wazig zien bijvoorbeeld worden veroorzaakt door sommige antihypertensiva, bepaalde antidepressiva en bepaalde anticholinergica. Verder kunnen het gebruik van medicatie voor hartproblemen, het geneesmiddel Cortisone en psychotrope drugs mogelijke oorzaken zijn van wazig zien.

Wisselende gezichtsscherpte

Het kan verder ook zo zijn dat je last hebt van een wisselende gezichtsscherpte. Het ene moment zie je dan gewoon scherp en het volgende moment wazig. Dit blijft zich even herhalen. Hieronder kun je lezen welke factoren een wisselende gezichtsscherpte kunnen veroorzaken.

Droge ogen

Het kan zo zijn dat je niet genoeg traanvocht aanmaakt om de ogen vochtig te houden. Je ogen kunnen dat gaan branden, steken of meer slijm gaan afscheiden. Ook zullen de ogen waarschijnlijk veel gaan tranen, waardoor je juist weer last krijgt van natte ogen. Deze tranen zich echter anders samengesteld en kunnen het probleem van droge ogen niet oplossen. Naast een teveel aan tranen kun je ook last hebben van een wisselende gezichtsscherpte. Het is ook mogelijk dat de aandoening gepaard gaat met pijn, lichtschuwheid of zelfs gewichtsverlies.

Migraine

Bij migraine heb je last van hoofdpijn die in aanvallen voorkomt. Tijdens een aanval krijg je last van pijn aan één kant van het hoofd. Daarnaast kunnen ook misselijkheid en braken voorkomen. Ook is het zo dat je tijdens een migraineaanval flitsen, schitteringen en golvende of wazige beelden ziet. Dit kan soms ook het engie verschijnsel zijn. In dat geval spreken we van oogmigraine.

Hoornvliestroebeling

Het hoornblies ligt vlak voor de iris in het voorste deel van het hoog. Via dit vlies komt licht het oog binnen. Het kan voorkomen dat het hoorrnvlies troebel is, waardoor er minder licht doorheen komt. Hierdoor kun je wisselend wazig zien. Bij personen van zestig jaar en ouder ontstaat dit meestal als gevolg van endotheel dystrofie van Fuchs. Het kan echter ook voorkomen dat de troebeling van het hoornvlies ontstaat als gevolg van hoornvlieslittekens bij beschadiging, infectie of keratoconus.

Diabetische retinopathie

Als je suikerziekte hebt, kun je tevens diabetische retinopathie krijgen. Dit ontstaat meestal pas als je al voor langere tijd suikerziekte hebt of wanneer je bloedsuiker slecht is ingesteld. Bij diabetische retinopatie treden er bloedingen op in bloedvaten in het gehele netvlies. Doordat de suikerspiegel in het bloed en de ooglens varieert kan de gezichtsscherpte wisselend zijn. Het is echter ook mogelijk dat (een deel van) het gezichtsveld uitvalt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 7508x
Toegevoegd: 02-01-2017 14:33
Gewijzigd: 06-05-2017 23:21

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!