Blaasontsteking symptomen

Blaasontsteking symptomen

Blaasontsteking symptomen Blaasontsteking is niet alleen erg lastig, het kan ook erg pijnlijk zijn. Herken daarom de symptomen van een blaasontsteking, zodat je op tijd naar de huisarts kunt en deze kunt behandelen!

Blaasontsteking, wat is het?

Ook al is het niet ernstig maar op een blaasontsteking zit je niet te wachten, een blaasontsteking wordt ook wel een urineweginfectie genoemd. Als je een blaasontsteking hebt, dan heb je een infectie in de urinewegen, hierdoor kun je last krijgen van vervelende klachten. Heb je de pech dat de blaaswand ook gaat ontsteken dan zal je nog meer klachten krijgen. Een blaasontsteking is iets wat veel voorkomt. Er zijn veel mensen die al eens een keer een blaasontsteking hebben gehad. Een blaasontsteking kan bij de ene persoon meer klachten geven dan bij de andere. Dat is ook afhankelijk van de tijd dat je met de ontsteking rondgelopen hebt voordat je een behandeling bent gestart. Een blaasontsteking komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Ook kinderen kunnen een blaasontsteking krijgen, dit heeft dan meestal te maken met een afwijking die in de urinewegen kan zitten. Het is niet zeker dat kinderen meer problemen krijgen als ze een blaasontsteking hebben, wel moet je de ontsteking goed behandelen om te voorkomen dat ze een nierbekkenontsteking krijgt.

Symptomen blaasontsteking

De symptomen bij een blaasontsteking zijn duidelijk. Bij een blaasontsteking zul je als eerste een pijnlijk en branderig gevoel krijgen tijdens het plassen. Een ander symptoom dat je kunt hebben is dat je heel vaak naar de wc moet om te plassen, dit heeft er niets te maken of je nu veel of weinig hebt gedronken. Bij de meeste mensen is het zo dat je dit als eerste meemaakt als je een blaasontsteking hebt. Als je denkt dat het hiermee gedaan is dan heb je het mis, je hebt ook een grote kans dat je last gaat krijgen van pijn in je buik en in je rug. Heb je een blaasontsteking dan is het ook belangrijk dat je de urine goed in de gaten gaat houden, de urine zal er anders uitzien dan dat normaal gesproken het geval is. Bij een blaasontsteking zal het zo zijn dat de urine veel geler van kleur is, ook kan het zijn dat je bloed in de urine hebt. Als je denkt dat je een blaasontsteking hebt en je hebt bloed bij de urine is het verstandig dat je meteen de huisarts belt, dit moet je ook doen om misselijkheid en braken te voorkomen. Om te voorkomen dat je naast de blaasontsteking ook nog een nierbekkenontsteking ontstaat, moet je een blaasontsteking zo snel mogelijk behandelen. Ben je te laat met het behandelen van een blaasontsteking en je krijgt er een nierbekkenontsteking bij, dan wordt de behandeling lastiger en zal het langer duren voordat de problemen opgelost zijn.

Blaasontsteking oorzaken

Als je een blaasontsteking hebt kunnen er verschillende oorzaken zijn. De meeste oorzaken kun je proberen te voorkomen. Om te voorkomen dat er bacteriën vast gaan zitten na de geslachtsgemeenschap is het verstandig dat je meteen hierna eerst gaat plassen. Vooral vrouwen die niet gaan plassen na de geslachtsgemeenschap hebben een grotere kans op een blaasontsteking dan de vrouwen die dit wel doen. Dan heb je nog de bekende E-coli bacterie, normaal gesproken zorgt deze bacterie ervoor dat je een darminfectie krijgt, maar de mogelijkheid bestaat ook dat je deze bacterie in de blaas krijgt. Deze bacterie gaat dan via de urinebuis naar de blaas en nestelt zich dan in je blaas. Dit zie je vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen, dit komt omdat de urinebuis en de anus bij een vrouw dichter bij elkaar liggen.

Je snapt wel dat het voor de E-coli dan gemakkelijker is om bij de blaas van een vrouw te komen. Hygiëne kun je ook wel een van de oorzaken noemen van een blaasontsteking, als je jezelf niet goed wast zorg je er zelf voor dat de bacteriën in de urinebuis terecht kunnen komen. Ben je zwanger en je drinkt tijdens de zwangerschap te weinig ook dan loop je de kans om een blaasontsteking te krijgen. Als je zwanger bent kun je er eigenlijk weinig tegen doen als je een blaasontsteking hebt. Als je te weinig drinkt kun je er zelf wat aan veranderen. Omdat het plassen bij een blaasontsteking erg veel pijn doet wil je dit natuurlijk zo weinig mogelijk doen en ben je geneigd minder te gaan drinken, maar je moet er wel rekening mee houden dat vocht op dat moment erg belangrijk is. Het is ook zo als je een spiraaltje hebt of je bent in de menopauze je ook een grotere kans hebt om een blaasontsteking te krijgen. Als je een blaasontsteking krijgt door het spiraaltje dan kan dit komen omdat je niet hygiënisch genoeg bent geweest en dat hierdoor een bacterie in de urinebuis is gekomen.

Blaasontsteking vaker bij vrouwen

Uit ervaringen is gebleken dat een blaasontsteking vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen, maar dit wil helemaal niet zeggen dat je bij mannen geen blaasontsteking tegenkomt. Ook bij mannen zie je dat zij een blaasontsteking kunnen krijgen door de E-coli bacterie, maar bij een vrouw kan deze bacterie zich veel gemakkelijker aan de urinebuis hechten. Een blaasontsteking komt bij mannen minder vaak voor omdat de E-coli afkomstig is van de anus, meestal is de afstand die je hebt bij mannen tussen de anus en de urinebuis te groot en dit verklaart waarom een blaasontsteking bij mannen minder vaak voorkomt dan bij vrouwen. Je kunt ook een blaasontsteking krijgen als je de blaas niet helemaal leeg plast, zodat er een beetje urine in de blaas blijft zitten. Als oudere mannen een blaasontsteking krijgen kun je in de meeste gevallen dit wel als oorzaak noemen. Bij oudere mannen komt het wel voor dat de blaas niet goed meer functioneert en dat zij hierdoor een blaasontsteking krijgen. Het is bij mannen zeker belangrijk dat zij hun blaas goed leeg plassen.

Blaasontsteking vaststellen

Ondanks het feit dat de symptomen voor een blaasontsteking duidelijk zijn, kan het toch nog zijn dat je zeker wilt weten of je een blaasontsteking hebt. Om zeker te weten of je een blaasontsteking hebt kun je de urine laten testen. Je kunt niet zelf je urine testen, hiervoor moet je naar de huisarts, deze zal je voordat je naar hem toe komt vragen of je een buisje urine mee wilt brengen. De huisarts zal dan de meegebrachte urine testen, je krijgt dan vaak al meteen de uitslag.

Blaasontsteking gevolgen

Heb je een blaasontsteking dan lijkt dit in eerste instantie iets wat onschuldig is, maar als deze blaasontsteking een nierbekkenontsteking wordt, kun je het wel gevaarlijk noemen. Als je te lang door blijft lopen met een blaasontsteking heb je een grote kans een nierbekkenontsteking te krijgen wat op zijn beurt dan weer veel lastiger is te behandelen. Als het eenmaal zover is dat je ook een nierbekkenontsteking hebt voel je je veel zieker. Je doet er dan ook verstandig aan om bij klachten van een blaasontsteking meteen de huisarts te bellen. Een blaasontsteking is over het algemeen gemakkelijk te behandelen, je zult een tijdje antibiotica moeten nemen om de bacterie uit je blaas te doen verwijderen. Hoe vlugger je contact opneemt met de huisarts en de behandeling start hoe sneller je van de blaasontsteking verlost bent. Als je een blaasontsteking hebt of je denkt dat je er een hebt is het altijd nodig om contact op te nemen met de huisarts. Je moet er rekening mee houden dat een blaasontsteking nooit van zelf weg gaat, de kans dat het alleen maar erger wordt is dan groter. Je hebt mensen met een blaasontsteking die dan cranberrysap gaan drinken en denken dat het wel over zal gaan. Door cranberrysap te drinken zul je alleen de pijn wat kunnen verlichten, maar het zal geen oplossing zijn voor een blaasontsteking. De enige oplossing die je hebt is het innemen van antibiotica. Je dient de kuur die je krijgt van de huisarts af te maken, ook al denk je dat de blaasontsteking weg is. Als je denkt dat de blaasontsteking over is en je maakt de antibioticakuur niet af heb je een grote kans dat je de bacterie weer terug krijgt.

Blaasontsteking standaard symptomen

Je kunt zomaar ineens een blaasontsteking krijgen, daarbij kun je last hebben van:

  • De drang dat je heel nodig naar de wc moet. De drang is meteen terug wanneer je blaas eigenlijk leeg is. Je hebt hierdoor het idee dat je continu moet plassen.
  • Als je moet plassen kan dat erg branderig aanvoelen en pijnlijk zijn.
  • Je kunt last hebben van ongemak of druk in de onderbuik. Je kunt ook last hebben van een opgeblazen gevoel.
  • Je kunt last hebben van pijn bij je bekken of in je rug.
  • De urine heeft vaak een sterke geur, kan ook troebel zijn of melkachtig zijn en bloed bevatten (hoeft niet, maar kan).
  • Het kan zijn dat je last hebt van koorts!

Het zijn symptomen die je bij een blaasontsteking kunt hebben, dit hoeft niet!

Symptomen van een ernstige infectie bij de nieren

Als je een blaasontsteking hebt, is het van belang dat deze op tijd wordt behandeld. Het kan anders naar de nieren trekken en dat is een ernstig probleem (pyelonefritis). Je wordt hier ook veel zieker van en kunt last hebben van:

  • Urineweginfecties die langer dan een week aanhouden.
  • Je moet in de nacht vaker naar de wc.
  • Je hebt last van rillingen en van aanhoudende koorts (vaak langer dan twee dagen). 
  • Je moet braken en kunt je misselijk voelen.
  • Je kunt last hebben van pijn in de flank.

 

Symptomen blaasontstekingen baby’s en peuters

Baby’s en kleuters kunnen ook een blaasontsteking krijgen en dan zijn de symptomen vaak ernstiger dan de blaasontstekingen die jonge vrouwen hebben. De symptomen die ze kunnen hebben zijn:

  • Koorts die aan blijft houden waarbij de oorzaak onbekend is. Vaak gaat het samen met tekenen van voedingsproblemen en zwakte (lusteloos en heel moe).
  • Sterk ruikende urine, pijnlijk. Meestal zijn er medische tests nodig om vast te stellen of het over een blaasontsteking gaat.
  • De urine kan troebel zijn.
  • Moeilijk plassen gedurende de hele dag en ineens weer in bed plassen kan wijzen op een blaasontsteking bij een peuter.
  • Buikpijn en pijn laag in de rug.
  • Buikpijn en braken (vaak bij zuigelingen).

Symptomen blaasontstekingen oudere mensen

Ouderen hebben vaak last van de standaard blaasontstekingsymptomen waarbij je kunt denken aan pijn bij het plassen, vaak en nodig moeten urineren, of pijn aan de flank, maar ook rillingen en gevoeligheid kunnen wijzen op blaasontstekingen. Let wel goed op dat de symptomen van urineweginfecties die bij senioren optreden ook kunnen zorgen voor mentale veranderingen of verwarring, misselijkheid of braken, buikpijn, of hoesten en kortademigheid.

Wanneer arts bellen bij symptomen blaasontsteking?

Als je last hebt van de symptomen van een blaasontsteking, dan is het belangrijk om meteen contact op te nemen met je arts, wanneer nog meer?

  • Als de symptomen van een blaasontsteking terugkeren nadat je bent behandeld.
  • Als je pijn hebt bij het plassen en moet braken, koorts hebt, koude rillingen hebt of bloed bij de urine. Ook wanneer je buik of rugpijn hebt moet je daarvoor de arts raadplegen.
  • Bij een brandend gevoel en afscheiding uit penis of vagina is het ook aan te raden de arts te raadplegen.
  • Aanhoudende pijn of moeite met plassen.

De arts kan je urine controleren en bekijken of dat het over een blaasontsteking gaat. Als dat zo is kan deze behandeld worden.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 10768x
Toegevoegd: 10-07-2015 16:46
Gewijzigd: 22-08-2015 13:12

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!