Herpes

Herpes genitalis

HerpesHerpes genitalis is één van de meest voorkomende soa's (seksueel overdraagbare aandoeningen) in Nederland. Maar wat is herpes genitalis nu precies, hoe kom je eraan en welke behandelingsmogelijkheden zijn er?

Elk jaar worden er in Nederland zo’n 12.000 mensen besmet met de seksueel overdraagbare aandoening herpes genitalis. Hierdoor staat de SOA op de derde plaats als het gaat om meest voorkomende geslachtsziekten in Nederland. Ondanks dat herpes genitalis zo vaak voorkomt, zijn er een hoop misverstanden over de manier waarop het overgedragen wordt en welke behandelingen er mogelijk zijn. Deze SOA is erg besmettelijk.

Wat is herpes genitalis?

Herpes genitalis is een seksueel overdraagbare aandoening dat jaarlijks voor 12.000 nieuwe besmettingen zorgt in Nederland, hierbij komt deze geslachtsziekte op de derde plaats van meest voorkomende SOA in Nederland. Herpes genitalis wordt door het HSV-2 virus veroorzaakt, welke een infectie van de huid en slijmvliezen in, op en rond de geslachtsdelen veroorzaakt. Er bestaan echter meerdere soorten van het HSV-virus. Kinderen kunnen besmet raken met het HSV-1 virus, dat onder andere de koortslip veroorzaakt. Een besmetting met HSV-1 kan ook herpes genitalis veroorzaken als er orale seks heeft plaatsgevonden.

Andere aandoeningen die worden veroorzaakt door andere varianten van HSV zijn gordelroos en de ziekte van Pfeiffer. Je kan met herpes genitalis besmet raken als je in aanraking komt met de uitslag die op de huid of het slijmvlies rond de mond, penis, vagina of anus voorkomt. De kans om besmet te raken met herpes genitalis is het grootst wanneer de besmette persoon last heeft van bultjes of blaasjes.

Symptomen van herpes genitalis

Als je last hebt van herpes genitalis, krijg je te maken met een aantal symptomen. De symptomen kunnen vanaf een week na de besmetting ontstaan.

  • Jeuk en een branderig, irriterend en pijnlijk gevoel.
  • Rode plekjes op de huid of de slijmvliezen. Soms kunnen deze plekjes ook jeuken.
  • Er ontstaan blaasjes of zweertjes rond de penis, de schaamlippen, de ingang van de vagina of de anus. Soms zijn ze ook aan de binnenkant van de vagina of anus aanwezig, maar dan zijn deze niet te zien.
  • Er kunnen aanvallen van koorts, pijn en opgezette klieren in de liezen plaatsvinden.
  • Er kan sprake zijn van afwijkende vaginale afscheiding. De textuur, hoeveelheid of geur kan hierbij anders zijn.
  • Pijn bij het plassen, vooral vrouwen hebben dit als symptoom.
  • Wanneer er anaal contact met een besmet persoon heeft plaatsgevonden, kan de endeldarm gaan ontsteken. Deze ontsteking kan gepaard gaan met bloed of het verlies van slijm, en ook kan er pijn bij de ontlasting zijn.
  • Het is ook mogelijk om jezelf te besmetten en de herpes via je eigen vingers over te brengen naar andere lichaamsdelen, zoals de ogen of je vingers zelf. Mocht je hier last van hebben, moeten ook deze plekken behandeld worden. Om te voorkomen dat je jezelf elders op het lichaam opnieuw besmet, kan je de zweertjes en blaasjes beter niet met je handen aanraken. Doe je dit toch, moet je daarna je handen altijd goed wassen, voordat je andere lichaamsdelen gaat aanraken.

Terugkerende aanvallen van herpes genitalis

Als de behandeling van herpes genitalis afgerond is en alle verschijnselen verdwenen zijn, kan je het idee hebben dat deze SOA helemaal verdwenen is. Toch is dit niet zo. De aandoening blijft altijd sluimerend in je lichaam aanwezig in de vorm van een zenuwknoop. Elk moment kan de herpes genitalis weer terugkeren. Je kan het vergelijken met een koortslip die elke maand weer terugkeert. De blaasjes en zweertjes van herpes genitalis kunnen altijd weer terugkeren, hoe vaak dit is hangt af van de persoon. Bij de ene persoon keert deze seksueel overdraagbare aandoening namelijk vaker terug dan bij de andere persoon. De volgende aanvallen zijn wel altijd minder ernstig als de eerste aanval. Vaak wordt het gezien dat aanvallen van herpes genitalis vooral terugkomen als de weerstand wat minder is, bijvoorbeeld wanneer de vrouw ongesteld is of wanneer iemand een griepje onder de leden heeft.

Als het menselijke afweersysteem erg verzwakt is, kan een aanval van herpes genitalis veel langer en veel ernstiger zijn dan normaal. Dit kan veroorzaakt worden door het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals medicatie die ervoor zorgt dat het orgaan behouden blijft na een orgaantransplantatie, maar ook als iemand HIV of aids heeft, is de afweer van het lichaam zeer zwak.

De meest voorkomende SOA is "herpes". Vind meer informatie over de symptomen en de behandeling van herpes.

Herpes genitalis en zwangerschap

Als je herpes genitalis hebt, kan je gewoon zwanger worden. Het is wel belangrijk dat je jouw huisarts verloskundige en/of gynaecoloog op de hoogte brengt van het feit dat je besmet bent met herpes genitalis. De kans bestaat dat je tijdens je zwangerschap de baby kan besmetten met herpes genitalis, maar dit risico is zeer klein. Raak je in de laatste maand van je zwangerschap pas voor de eerste maal besmet met herpes genitalis, zijn de risico’s op besmetting van je baby erg groot en zal er vaak gekozen worden om een keizersnede uit te voeren in plaats van dat je vaginaal kunt bevallen.

Het onderzoek naar herpes genitalis

Als je het idee hebt dat je besmet bent met de seksueel overdraagbare aandoening herpes genitalis, is het erg belangrijk om je te laten onderzoeken door je huisarts, de gynaecoloog of door iemand van een SOA-centrum. Deze persoon kan dan vaststellen of je inderdaad besmet bent met herpes genitalis, of dat er sprake is van een andere aandoening. Wanneer je inderdaad herpes genitalis hebt, is het nodig om jezelf te laten behandelen. Ook sekspartners die je de afgelopen periode hebt gehad moeten op de hoogte worden gebracht, zodat zij zich ook kunnen laten onderzoeken en eventueel behandelen. Hoe eerder de herpes genitalis wordt vastgesteld, hoe korter en beperkter de behandeling zal zijn.

Wanneer je je meldt bij de huisarts met specifieke klachten die te maken hebben met herpes genitalis, zal jouw huisarts vragen naar lichamelijke klachten. Ook zal je moeten aangeven of je onveilige seks hebt gehad, of je een vaste partner hebt en dergelijke. Het onderzoek zal vooral bestaan uit het goed bekijken van de geslachtsdelen. Bij vrouwen zal er middels een eendenbek ook aan de binnenkant van de vagina gekeken worden. Mocht je aangeven ook klachten te hebben aan/rond/in de anus en endeldarm, zal ook dit onderzocht worden door de huisarts.

Als je last hebt van bultjes of zweertjes, zal er vaak wat vocht worden afgenomen hieruit om een goede en juiste diagnose te stellen. Vaak wordt er ook gelijk gekeken of je last hebt van andere seksueel overdraagbare aandoeningen.

Behandeling van herpes genitalis

Als je eenmaal besmet bent met herpes genitalis, blijf je de rest van je leven besmet. Er is namelijk geen medicijn op de markt die de ziekte helemaal kan genezen. Wanneer je geen last hebt van herpes genitalis, blijft het virus wel in jouw lichaam sluimeren, en bij een verminderde weestand steekt deze de kop weer op. Er zijn geneesmiddelen op de markt die de klachten beperken, ze remmen het virus en zorgen ervoor dat het zich niet verder kan uitbreiden. Deze middelen zijn op doktersrecept verkrijgbaar bij de apotheek. In de meeste gevallen gaat het om de medicijnen Zelitrex, Zovirax en Famvir.

Breng jouw huisarts altijd op de hoogte als je weer een terugkerende aanval hebt, en hoe ernstig deze is. Zo kan de huisarts de juiste behandeling bepalen. Wanneer de eerste verschijnselen van een terugkerende aanval zich tonen, is het belangrijk dat je gelijk met de medicatie kunt beginnen.

Als je een vaste partner hebt, is het belangrijk dat hij/zij op de hoogte is van jouw besmetting met herpes genitalis. Het is misschien moeilijk om het hem of haar te vertellen, maar het is wel erg belangrijk voor zijn/haar gezondheid. Het is daarnaast ook verstandig om je partner te zeggen dat deze zich ook moet laten testen op een besmetting met herpes genitalis.

Besmetting met herpes genitalis voorkomen

Het spreekwoord ‘voorkomen is beter dan genezen’, is ook op herpes genitalis van toepassing. Als je last hebt van een aanval van herpes genitalis, is het raadzaam om geen seks te hebben met iemand, ook niet als het gaat om veilige geslachtsgemeenschap. Als je een koortslip hebt, kan je wel seks hebben, maar is het slim om orale seks achterwege te laten. Orale seks kan beter ook vermeden worden als er sprake is van zweertjes, bultjes of rode vlekjes op of rond het geslachtsdeel of de anus.

Je kan je nooit helemaal beschermen tegen een besmetting met herpes genitalis, zelfs niet wanneer je weet dat jouw partner ermee besmet is en je maatregelen neemt. Het is namelijk goed mogelijk dat je iemand kan besmetten met herpes genitalis als je op dat moment zelf geen klachten ervaart. Zelfs het gebruik van condooms biedt geen volledige garantie tegen een besmetting met herpes genitalis.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Debby
Aantal keer gelezen: 4401x
Toegevoegd: 04-10-2016 12:13
Gewijzigd: 26-10-2016 16:56

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!