haaruitval man

Oorzaken van kaalheid bij mannen

haaruitval manKijk om je heen: Opvallend is dat steeds vaker jonge mannen kaal worden. Wat is hiervan de oorzaak en waarom worden mannen überhaupt kaal en vrouwen (meestal) niet?

Waarom worden mannen kaal?

Waarom worden mannen eigenlijk kaal? Kaalheid bij mannen is meestal gewoon het gevolg van erfelijkheid, leeftijd of een combinatie daarvan. Ook het ras speelt een belangrijke rol. Zo worden mannen in Europa vaker kaal dan Afrikaanse of Aziatische mannen. Maar ook Amerikaanse indianen behouden vaak tot op oude leeftijd hun haardos.

Haargrens

Je wordt kaal als je haargrens zich terugtrekt. Meestal begint dit eerst bij de slapen en pas dan zet het door naar de kruin. Over het algemeen worden Europese mannen met een dichte baardgroei en veel lichaamsbeharing sneller kaal. Zij hebben vaak meer testosteron, dit is een mannelijk hormoon. Dit wordt geproduceerd in de testikels (de ballen) van de man.

Bij een hoog testosterongehalte worden de haarfollikels aangetast. Het testosteron wordt door een enzym omgezet in een andere stof, namelijk dihydrotestosteron. Dit stofje blokkeert de aangroei van nieuw haar.

Worden mannen tegenwoordig sneller kaal?

Mannen worden wel degelijk sneller kaal dan vroeger. De oorzaak daarvan moet vooral gevonden worden bij het feit dat ongeveer 25% van de mannelijke bevolking in Nederland rookt. Dit aantal is vooralsnog veel hoger dan pak en beet honderd jaar geleden. Stoffen in sigarettenrook beschadigen de haarzakjes. Ook kan het cellen kapot maken die voor de hormoonhuishouding belangrijk zijn.

Hoe komt het dat weinig vrouwen kaal worden?

Dat weinig vrouwen kaal worden klopt eigenlijk niet. Wel dat minder vrouwen kaal worden dan mannen. Ongeveer veertig procent van de vrouwen wordt kaler na hun veertigste levensjaar. Alleen valt het bij vrouwen minder op aangezien het haar dunner wordt en ze meestal niet, zoals bij mannen, kaal worden op specifieke plekken zoals bij de slaap of kruin.

In sommige gevallen worden vrouwen wel kalend op een specifieke plek, zoals op de middenlijn van 't hoofd. Deze klassieke kaalheid wordt alopecia androgenetica genoemd. Het wordt onder meer beïnvloedt door ras en erfelijkheid maar er zijn aanwijzingen dat ook de hormoonhuishouding hiervoor verantwoordelijk kan zijn. De haarzakjes van vrouwen die meer van het mannelijk hormoon testosteron aanmaken raken namelijk beschadigd.

Alle oorzaken van kaalheid bij mannen

Hieronder beschrijven we een aantal mogelijke oorzaken die kaalheid bij mannen kunnen bezorgen. Ongeveer 70% van alle mannen in Nederland krijgen vroeg of laat te maken met kaalheid. Voor sommigen van hen is het een groot probleem, aangezien ze al jong kaal worden. Laten we beginnen met erfelijke aanleg als oorzaak voor kaalheid bij mannen.

Erfelijke aanleg

In de eerste plaats speelt erfelijkheid een belangrijke rol in kaalheid bij mannen. We noemen dit ook wel gewoon klassieke kaalheid. In medische termen uitgedrukt als 'alopecia androgenetica'. Naast dit natuurlijke proces van kaal worden spelen echter ook andere factoren een rol. Zoals hoe het gesteld is met je hormoonhuishouding.

Het is algemeen bekend dat mannen die meer haargroei hebben, dus meer van het mannelijke hormoon testosteron, sneller kaal worden. Ook leeftijd en ras spelen een rol. Erfelijke kaalheid kenmerkt zich door het kaler worden bij de slapen en ook het kaler worden op de kruin. Langzaamaan loopt de kaalheid vanaf de slapen en de kruin in elkaar over en wordt men op de bovenkant van de schedel geheel kaal.

Stress

Een andere oorzaak voor haaruitval kan worden gevonden bij stress. Dit is geen fabeltje maar kan echt een oorzaak zijn voor kaalheid bij mannen en vrouwen! Stress kan zowel psychische stress zijn maar ook lichamelijke stress. Lichamelijk stress kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een infectie, koorts, een dieet, alcoholmisbruik, een operatie en ga zo maar door.

Psychische stress kan veroorzaakt worden door een ingrijpend verlies, emotionele pijn, overspannenheid of een burn-out. In alle gevallen maakt het lichaam een stresshormoon aan wat kennelijk de haargroei stopt. Haren vallen plotseling wel erg gemakkelijk uit, bijvoorbeeld tijdens het kammen van het haar. Deze vorm van haaruitval noemen we in medische termen ook wel telogeen effluvium.

Kenmerkend voor dit type haaruitval is dat het bijna altijd tijdelijk is. In heel zeldzame gevallen is het chronisch. Dat wil zeggen dat de uitval van haren tot enkele jaren kan duren. Maar bijna altijd keert de haargroei vroeg of laat weer terug.

Een verstoord afweersysteem

Sommige mensen worden op zeer specifieke plekken kaal. We noemen het pleksgewijze kaalheid of te wel alopecia areata. Dit type haaruitval zorgt voor kaalheid in de vorm van ronde plekken. Inmiddels is het aangetoond dat deze kaalheid door een verstoord afweersysteem wordt veroorzaakt. Vaak keert de haargroei na verloop van tijd weer terug of worden de plekken kleiner. Als de haargroei weer terugkomt, blijven de plekken vaak nog wel zichtbaar aangezien de begroeiing dunner is.

Kan je haarverlies voorkomen?

Bij veel soorten kaalheid is haarverlies niet of nauwelijks te voorkomen. Wat wel mogelijk is dat is met voeding je afweersysteem en hormoonhuishouding in balans te houden. Eet gezond en gevarieerd en nuttig vooral veel groenten, fruit, eieren (biotine en vitamine B), vis, noten en zaden en beperk het gebruik van koolhydraten in je voedsel.

We raden je aan om zelf even te onderzoeken wat deze voedingsmiddelen doen in relatie tot het voorkomen van haarverlies. Google ook eens op het eten van oesters. Deze zitten boordevol met zink. Zink helpt de talgklieren rondom je haren goed te functioneren, zodat je haren in elk geval gezond en sterk blijven.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 7928x
Toegevoegd: 06-01-2016 22:47
Gewijzigd: 08-01-2016 14:59

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!