Roodvonk

Wat is roodvonk?

RoodvonkRoodvonk is een kinderziekte en uit zich in koorts en uitslag. De ziekte wordt veroorzaakt door een besmettelijke bacterie. De steptokok bacterie veroorzaakt niet alleen roodvonk, maar ook andere ziekten zoals een: keelontsteking, krentenbaard of wondroos. Bij kinderen tussen de 3 en 12 jaar kan de bacterie roodvonk veroorzaken. Het wordt daarom ook wel een kinderziekte genoemd. Roodvonk komt soms ook voor bij baby’s en volwassenen.

Hoe ontstaat roodvonk?

De bacterie die roodvonk veroorzaakt komt via je neus of mond binnen. Iemand die bemest is met roodvonk kan anderen besmetten door te niezen of te hoesten. Lichamelijk contact kan er soms ook voor zorgen dat de bacterie wordt overgedragen. De bacterie verspreid zich via slijmvliezen in het lichaam. Een hand geven kan al voldoende zijn om de bacterie te verspreiden. Op het lichaam gaat de bacterie zichzelf vermenigvuldigen. De bacterie kan een speciale giftige stof produceren. Deze giftige stof gaat in het lichaam circuleren en veroorzaakt roodvonk. Het duurt ongeveer één tot 7 dagen voordat er teveel giftige stoffen in het lichaam aanwezig zijn en roodvonk verschijnt.

Wat zijn de symptomen van roodvonk?

Je kan roodvonk alleen krijgen als je deze aandoening nog nooit eerder gehad hebt. Ben je al eens eerder besmet geweest met roodvonk? Dan kan je geen roodvonk meer krijgen. Bij roodvonk komen de volgende symptomen voor:

  • Geen zin meer om te eten
  • Keelpijn
  • Koorts die soms wel kan oplopen tot 40 graden
  • Pijnlijke klieren in de hals
  • Overgeven en buikklachten kan voorkomen bij roodvonk
  • De tong verkleurd wit en wordt na drie dagen rood, dik en bobbelig. In dokterstermen wordt dit een frambozentong genoemd.
  • De 2e dag dat je kindje ziek is ontstaat er een rode uitslag op de borst.
  • De uitslag bestaat uit rode puntjes en jeukt niet. De plekjes voelen ruw aan.
  • De uitslag zit over het hele lichaam en vooral in de liezen en oksels.
  • Alleen de huid rond de mond is niet aangetast.
  • Na een aantal dagen begint de huid te vervellen en schilferen. Dit kan tot wel twee weken duren. De huid voelt rauw aan en is rood van kleur.
  • Vanaf het moment dat je besmet ben kan je anderen besmetten tot wel drie weken na de eerste symptomen van roodvonk.


Behandeling van roodvonk

Er is officieel geen vaccinatie tegen roodvonk. Als je er op tijd bij bent kan de arts nog wel een antibiotica voorschrijven. Het is daarom belangrijk om op tijd naar de huisarts te gaan. Het voordeel van een antibiotica is dat je binnen 24 tot 48 uur al hersteld van roodvonk. Als je geen antibiotica krijgt duurt het veel langer voordat je volledig hersteld. Een huisarts wil lang niet altijd een antibiotica voorschrijven tegen roodvonk. De meeste antibiotica hebben geen zin en het lichaam ruimt de bacterie vanzelf op. Daarnaast kan een antibiotica zorgen voor verschillende bijwerkingen die soms nog erger zijn dan roodvonk zelf. Het wordt aangeraden om vooral de bijwerkingen van roodvonk te behandelen. Als je volwassen bent en roodvonk krijgt of als je een baby bent is het slim om wel direct naar de huisarts te gaan. Voor volwassenen en baby’s kan roodvonk gevaarlijker zijn.

Behandeling van keelpijn

Eén van de symptomen van roodvonk is keelpijn. Dit is natuurlijk knap lastig, maar gelukkig zijn er een aantal dingen die je eraan kan doen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je regelmatig drinkt. Geef je kindje af en toe een slokje koud water of iets om op te zuigen. Er zijn speciale zuigtabletten tegen keelpijn. Een dropje of waterijsje kan ook de pijn wat verlichten. Eten is minder belangrijk dan drinken. Zorg dat je kindje vocht binnenkrijgt. Een waterijsje zou eventueel een alternatief voor eten kunnen zijn. Er zijn ook zuigtabletten met een pijnstiller erin verwerkt. Deze zijn vaak te heftig voor kinderen en kan je beter niet geven. Lees voor de zekerheid altijd eerst de bijsluiter voordat je de pijnstiller geeft. Geef je kindje ook extra aandacht dit kan afleiden van de pijn. Zorg ervoor dat je kindje voldoende rust krijgt, maar je kindje hoeft niet de hele dag in bed te liggen. Als je kindje koorts heeft dan is het belangrijk dat het lichaam zijn warmte kwijt kan. Trek eventueel meerdere lagen met dunne kleding aan die goed warmte doorlaat.

Medicijnen tegen roodvonk

Antibiotica wordt soms voorgeschreven tegen roodvonk, maar is niet altijd de oplossing zoals al in de tekst staat. Medicijnen die je wel kan geven tegen de symptomen van roodvonk is een paracetamol. Geef de paracetamol eventueel op vaste tijdstippen. Je kindje kan zo voor een deel pijnvrij blijven.

Hoe gaat het verder met roodvonk?

Als je kindje zich goed voelt mag je kindje gewoon naar school. De symptomen van roodvonk verdwijnen eigenlijk vanzelf. Bij de meeste kinderen gaat roodvonk binnen 7 tot 10 dagen over. Kinderen kunnen roodvonk wel een tweede keer krijgen. Volwassenen krijgen roodvonk meestal niet nog een keer als ze het als kind gehad hebben. Als je roodvonk nog een keer krijgt dan zal dit een stuk minder heftig zijn dan de eerste keer. Je lichaam heeft namelijk al antistoffen op voorraad die de symptomen tegen kunnen gaan.

Wanneer moet je naar de huisarts met roodvonk?

Bij baby’s en volwassenen is het belangrijk om met de symptomen van roodvonk naar de huisarts te gaan. Als er op tijd een diagnose gesteld kan worden dan kan een arts soms antibiotica voorschrijven. Doordat dit niet altijd zin heeft kan een arts ook besluiten om geen antibiotica voor te schrijven. Het is voor het lichaam soms beter om de ziekte zelf te bestrijden. Na een dag of 7 verdwijnen de meeste klachten vanzelf. Na tien dagen kan wel de huid gaan schilferen, maar dit is normaal bij roodvonk.

Neem direct contact op met de huisarts

Als je kindje de diagnose roodvonk heeft moet je soms direct contact opnemen met de huisarts. Dit kan je doen bij bepaalde symptomen. De symptomen waarbij je direct de huisarts moet waarschuwen hebben we voor je op een rij gezet:

  • Als je kindje een erg zieke indruk maakt en niet opknapt.
  • Als je kindje het benauwd heeft of krijgt.
  • Als drinken of slikken niet meer mogelijk is.
  • Als je kindje heel veel gaat kwijlen.
  • Als je kindje zijn of haar mond niet meer open kan doen.
  • Als je kindje na 3 dagen nog steeds hoge koorts heeft.
  • Als je kindje steeds zieker wordt.
  • Als de symptomen van roodvonk langer dan 10 dagen duren.
  • Wordt je kindje weken na roodvonk opnieuw ziek? Zijn er symptomen als: dikke oogleden, roze plas, rode gewrichten en koorts? Neem direct contact op met de huisarts als deze symptomen optreden binnen een paar weken tot maanden na roodvonk.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 9591x
Toegevoegd: 01-03-2017 19:53
Gewijzigd: 05-07-2017 16:28

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3828 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!