Borderline symptomen

Borderline symptomen

Borderline symptomenBorderline is een persoonlijkheidsstoornis die veel invloed heeft op het gedrag van mensen en op hun sociale relaties met anderen. Vaak hebben mensen met Borderline daarom moeite met het onderhouden van relaties en zijn relaties ook sneller voorbij.

Zijn er verschillende soorten borderline?

Er bestaan niet verschillende soorten Borderline. Wel kan het per persoon erg verschillen, aangezien sommigen er meer last van hebben en waarvan het gedrag meer beïnvloedt wordt door Borderline. Of iemand Borderline heeft is moeilijk vast te stellen aangezien het per persoon erg kan verschillen.

Wat zijn borderline symptomen?

Hieronder ziet u de meest voorkomende Borderline symptomen:

 

  • Stemmingswisselingen: mensen met Borderline reageren vaak met verschillende emoties op een gebeurtenis. Het ene moment kunnen ze verrast zijn en het andere moment angstig. Het kan soms uren duren voordat ze weer ontspannen zijn.
     
  • Labiele relaties: mensen met Borderline hebben moeite met het behouden van relaties. Dit komt vaak doordat ze situaties maar ook personen erg zwart-wit beoordelen. Je bent als partner of perfect of afschuwelijk. Het kan daarom lastig zijn voor andere mensen om hiermee om te gaan en het te begrijpen.
     
  • Verlatingsangst: relaties zijn vaak instabiel en duren niet lang vanwege de verlatingsangst van mensen met Borderline. Ze zijn vaak bang dat ze mensen verliezen in hun leven en doen daarom er alles aan om dit te voorkomen, wat als irritant en lastig ervaren kan worden door anderen.
     
  • Boosheid: mensen met Borderline kunnen soms erg boos reageren terwijl dat niet gepast is in een bepaalde situatie. Door deze boosheid kunnen situaties verergeren. Omdat mensen vaak niet weten dat iemand Borderline heeft en daardoor geen rekening kunnen houden, ontstaan er sneller ruzies.
     
  • Zelfmoord neigingen: Een gevaarlijke Borderline symptoom is het vertonen van zelfmoord neigingen. Dit gaat vaak gepaard met boosheid om kleine dingen. Deze zelfmoord neigingen uit zich vaak uit in zelfbeschadiging of bedenken van manieren om een einde te maken aan het leven. Wat ook vaak gezien wordt is dat er hiermee gedreigd wordt.
     
  • Impulsief gedrag: een vaak voorkomende Borderline symptoom is het vertonen van impulsief gedrag, bijvoorbeeld bij het kopen van spullen, maar ook impulsief gedrag bij het nemen met risicovolle beslissingen. Er wordt wat lakser omgegaan met geld, verslavende middelen en eten.

Het ontstaan van borderline

Borderline kan ontstaan door 2 verschillende oorzaken, namelijk het karakter en ten tweede aangeboren gevoeligheid. Het eerste komt dan vaak ook een symbiose-probleem uit de jeugd. Dit kan door verschillende dingen komen en de oorzaak is vaak dat het kind eenzaam opgroeit en zonder een goede band met de ouders of iemand anders. Wat erin resulteert dat het kind geen fysiek contact en aandacht heeft gekregen in de jeugd wat uiteindelijk een probleem voor de rest van zijn leven zal zijn. Dit heeft als gevolg dat volwassen patiënten nog steeds op emotioneel gebied heel veel lijken op een jong kind en dan natuurlijk ook als een jong kind reageren op angstige en onzekere situaties. Daarom zijn de meeste borderline patienten ook bang voor de buitenwereld en eeuwig op zoek naar veiligheid en geborgenheid. Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer 180.000 borderline patiënten wat dus meer dan 1% van de Nederlandse bevolking is.

Borderline bij jongeren

Borderline symptomen bij jongeren worden vaak verward met symptomen die jongeren vertonen in hun puberteit, omdat Borderline symptomen enigszins overeenstemmen  met gedragingen van pubers. Het is daarom belangrijk om de bovenstaande Borderline symptomen serieus te nemen en naar de dokter te gaan om vast te stellen of er een persoonlijkheidsstoornis zich voordoet.

Komt borderline vaker voor bij mannen dan bij vrouwen?

Borderline komt inderdaad vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Deskundigen zeggen dat dit komt doordat vrouwen vaker dan de man zelf verwondend gedrag vertonen of een eetstoornis hebben en dat mannen vaker dan de vrouw in het criminele leven of in de verslavingszorg belanden. Doordat zij een psychische stoornis hebben wordt dit dan niet als borderline gezien.

Is borderline te genezen?

Borderline is helaas niet te genezen, maar door verschillende behandelingen kunnen Borderline symptomen gelukkig worden verminderd, waardoor het kwaliteit van het leven wordt verbeterd.  Meest voorkomende therapie voor borderline is gedragstherapie. Er wordt dan in een groep met mensen die Borderline hebben naar oplossingen gezocht hoe ze het beste met Borderline kunnen leven. Dokters raden het vaak af om medicijnen in te nemen omdat dit een negatieve invloed kan hebben om het gedrag van mensen en omdat medicijnen dan als smoes gebruikt kunnen worden bij het niet in nemen van medicijnen en het vertonen van onbehoorlijk gedrag.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: coen85
Aantal keer gelezen: 10674x
Toegevoegd: 30-05-2015 20:44
Gewijzigd: 22-08-2015 12:04

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3849 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!