Er is veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van dyshidrotisch eczeem, maar het is nog steeds niet helemaal duidelijk waardoor deze huidaandoening precies ontstaat. Wel weten we dat er verschillende factoren zijn die een uitbraak van eczeem kunnen uitlokken. Zo weten we dat personen die als kind veel last hebben gehad van constitutioneel eczeem mogelijk een verhoogd risico hebben om dyshidrotisch eczeem te ontwikkelen. Daarbij kunnen ook irriterende stoffen in sommige gevallen dyshidrortisch eczeem veroorzaken, zoals bepaalde soorten olie die in de metaalindustrie worden gebruikt.
Verder kan het soms voorkomen dat metalen in voeding of drinkwater een rol kunnen spelen bij het ontwikkelen van dyshidrotisch eczeem. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om de metalen chroom en nikkel. Iemand met dyshidrotisch eczeem kan hiervoor een allergie hebben en dit kan vervolgens het eczeem veroorzaken. Als je voor deze metalen of andere stoffen allergisch bent en hiermee in contact komt, kan hierdoor eveneens dyshidrotisch eczeem ontstaan. Dit kan ook het geval zijn als het gaat om de geurstoffen van bijvoorbeeld chroom en nikkel.
Het is ook mogelijk dat een schimmelinfectie een rol speelt bij het ontstaan van dyshidrotisch eczeem. Meestal gaat het dan om een schimmelinfectie aan de voeten. Het is nog niet helemaal duidelijk waarom dit deze vorm van eczeem kan veroorzaken of verergeren. Daarnaast kan stress een risicofactor zijn. Lichamelijke en geestelijke spanningen hebben een negatieve invloed op alle vormen van eczeem en dus ook op dyshidrotisch eczeem. Het is waarschijnlijk nooit de directe oorzaak, maar het kan de huiduitslag wel verergeren.
Ondanks goede onderzoeken wordt bij ongeveer tachtig procent van de mensen met dyshidrotisch eczeem de oorzaak van de aandoening helaas niet gevonden.
in de meeste gevallen begint dyshidrotisch eczeem plotseling. Je krijgt last van jeukende blaasjes in de handpalmen en aan de zijkanten van de vingers. Deze blaasjes kunnen soms ook ontstaan aan de voetzolen. Ze kunnen uitgroeien tot grote blaren, met name op de voeten. Rondom de blaasjes is de huid meestal normaal, ook al kan het voorkomen dat de huid hier lichtrood verkleurt. De blaasjes zullen uitdrogen tot bruine puntjes en schilferen na ongeveer twee tot drie weken af. Meestal ontstaan deze uitbraken van dyshidrotisch eczeem regelmatig. Na een aantal maanden tot jaren is de aandoening volledig verdwenen.
Je hoeft niet langs de huisarts te gaan als je eenmalig een uitbraak van dyshidrotisch eczeem doormaakt. De huiduitslag zal binnen twee tot drie weken over het algemeen spontaan weer verdwijnen. Als je echter last hebt van regelmatige uitbraken van dyshidrotisch eczeem, is het wel aan te raden om langs de huisarts te gaan. De huisarts kan dan onderzoeken of het inderdaad om deze vorm van eczeem gaat en wat hievan de oorzaak kan zijn. Indien de oorzaak door de huisarts wordt gevonden, kan het eczeem worden behandeld. De huisarts kan eventueel ook een zalf of een crème voorschrijven die de jeuk vermindert, indien je hier erge last van hebt.
Aan de hand van de symptomen en de huiduitslag, kan de behandelend arts vaak wel de diagnose vaststellen. Het kan echter voorkomen dat de symptomen overeenkomen met andere aandoeningen, zoals blaarziekte of T-cel lymfoom. De arts kan er dan voor kiezen om een huidonderzoek uit te voeren. Als er sprake is van ernstige vorm van dyshidrotisch eczeem kan het tevens zinvol zijn om een contactallergologisch onderzoek te ondergaan.