eczeem

Dyshidrotisch eczeem

eczeemDyshidrotisch eczeem is een ontsteking van de huid van de handen en soms ook van de voeten. De huiduitslag bestaat uit blaasjes die met vocht zijn gevuld en blaren. Deze uitslag bevindt zich op de handpalmen, aan de zijkanten van de vingers en soms ook op de voetzolen. In dit artikel leggen we uit wat dyshidrotisch eczeem precies is, wat de oorzaken en symptomen zijn en hoe het wordt behandeld.

Hoe ontstaat dyshidrotisch eczeem?

Er is veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van dyshidrotisch eczeem, maar het is nog steeds niet helemaal duidelijk waardoor deze huidaandoening precies ontstaat. Wel weten we dat er verschillende factoren zijn die een uitbraak van eczeem kunnen uitlokken. Zo weten we dat personen die als kind veel last hebben gehad van constitutioneel eczeem mogelijk een verhoogd risico hebben om dyshidrotisch eczeem te ontwikkelen. Daarbij kunnen ook irriterende stoffen in sommige gevallen dyshidrortisch eczeem veroorzaken, zoals bepaalde soorten olie die in de metaalindustrie worden gebruikt.

Verder kan het soms voorkomen dat metalen in voeding of drinkwater een rol kunnen spelen bij het ontwikkelen van dyshidrotisch eczeem. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om de metalen chroom en nikkel. Iemand met dyshidrotisch eczeem kan hiervoor een allergie hebben en dit kan vervolgens het eczeem veroorzaken. Als je voor deze metalen of andere stoffen allergisch bent en hiermee in contact komt, kan hierdoor eveneens dyshidrotisch eczeem ontstaan. Dit kan ook het geval zijn als het gaat om de geurstoffen van bijvoorbeeld chroom en nikkel.

Het is ook mogelijk dat een schimmelinfectie een rol speelt bij het ontstaan van dyshidrotisch eczeem. Meestal gaat het dan om een schimmelinfectie aan de voeten. Het is nog niet helemaal duidelijk waarom dit deze vorm van eczeem kan veroorzaken of verergeren. Daarnaast kan stress een risicofactor zijn. Lichamelijke en geestelijke spanningen hebben een negatieve invloed op alle vormen van eczeem en dus ook op dyshidrotisch eczeem. Het is waarschijnlijk nooit de directe oorzaak, maar het kan de huiduitslag wel verergeren.

Ondanks goede onderzoeken wordt bij ongeveer tachtig procent van de mensen met dyshidrotisch eczeem de oorzaak van de aandoening helaas niet gevonden.

Wat zijn de symptomen?

in de meeste gevallen begint dyshidrotisch eczeem plotseling. Je krijgt last van jeukende blaasjes in de handpalmen en aan de zijkanten van de vingers. Deze blaasjes kunnen soms ook ontstaan aan de voetzolen. Ze kunnen uitgroeien tot grote blaren, met name op de voeten. Rondom de blaasjes is de huid meestal normaal, ook al kan het voorkomen dat de huid hier lichtrood verkleurt. De blaasjes zullen uitdrogen tot bruine puntjes en schilferen na ongeveer twee tot drie weken af. Meestal ontstaan deze uitbraken van dyshidrotisch eczeem regelmatig. Na een aantal maanden tot jaren is de aandoening volledig verdwenen.

Wanneer naar de huisarts?

Je hoeft niet langs de huisarts te gaan als je eenmalig een uitbraak van dyshidrotisch eczeem doormaakt. De huiduitslag zal binnen twee tot drie weken over het algemeen spontaan weer verdwijnen. Als je echter last hebt van regelmatige uitbraken van dyshidrotisch eczeem, is het wel aan te raden om langs de huisarts te gaan. De huisarts kan dan onderzoeken of het inderdaad om deze vorm van eczeem gaat en wat hievan de oorzaak kan zijn. Indien de oorzaak door de huisarts wordt gevonden, kan het eczeem worden behandeld. De huisarts kan eventueel ook een zalf of een crème voorschrijven die de jeuk vermindert, indien je hier erge last van hebt.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Aan de hand van de symptomen en de huiduitslag, kan de behandelend arts vaak wel de diagnose vaststellen. Het kan echter voorkomen dat de symptomen overeenkomen met andere aandoeningen, zoals blaarziekte of T-cel lymfoom. De arts kan er dan voor kiezen om een huidonderzoek uit te voeren. Als er sprake is van ernstige vorm van dyshidrotisch eczeem kan het tevens zinvol zijn om een contactallergologisch onderzoek te ondergaan.

Hoe wordt dyshidrotisch eczeem behandeld?

Als duidelijk is dat de oorzaak van dyshidrotisch eczeem een schimmelinfectie is, dan wordt de plek behandeld met een antischimmelcrème (miconazolcrème of ketoconazolcrème). Indien het eczeem niet is ontstaan als gevolg van een schimmelinfectie, dan wordt aan de hand van de ernst van het eczeem bepaalt hoe dit wordt behandeld. De arts kan je in ieder geval adviseren over het gebruik van een neutrale zalf of crème, zoals lanettecrème, vaselinelanettecrème, koezalf of cetomacrogol crème. Deze crèmes en zalven kunnen de jeuk en irritatie verminderen. Je dient je handen hiermee tweemaal per dag in te smeren nadat je de handen hebt gewassen.

Indien je last hebt van erge jeuk, kan de huisarts je ook tidjelijk een zalf of crème met corticosteroïden voorschrijven, bijvoorbeeld traimcinolonacetaat of hydrocortisonacetaat. Deze zalven en crèmes helpen goed tegen de jeuk en remmen de ontstekingsreactie in de huid. als je de een corticosteroïden crème of zalf volgens het advies van de huisarts gebruikt en slechts tijdelijk, heeft dit over het algemeen weinig bijwerken. Als je deze zalf of crème echter langdurig gebruikt, wordt de huid dun. Indien je wilt stoppen met de coricosteroïden, is het belangrijk dat je dit langzaam afbauwt. Als je hier plotseling mee stopt, is het risico namelijk groot dat je last krijgt van onttrekkingsverschjnselen.

Als het dyshidroishc eczeem wordt behandeld, moet je vaak na één of twee weken weet bij de huisarts terugkomen. De arts zal dan controleren of er een verbetering te zien is en de behandeling dus aanslaat. Raadpleeg ook altijd een arts indien het eczeem ineens terugkomt of erger wordt. Ga bij continu terugkerend dyshidrotisch eczeem in ieder geval één keer per jaar langs de huisarts om te laten controleren hoe het gaat.

Wat kun je zelf doen tegen dyshidrotisch eczeem?

Belangrijk is dat je probeert om krabben zoveel mogelijk te voorkomen. Hierdoor wordt het eczeem namelijk erger en de jeuk heviger. Het beste is ook om de nagels kort te houden, zodat je als je toch krabt de huid niet direct beschadigt. Beschadigingen aan de huid kunnen het eczeem namelijk verergeren en het kan hierdoor ook geïnfecteerd raken met bacteriën.

Probeer daarnaast afleiding te zoeken op het moment dat je jeuk krijgt. Een droge huid kan het eczeem ook verergeren, dus voorkom dat de huid uitdroogt. Ga niet te vaak in bad of onder de douche (ongeveer twee of drie keer per week) en blijf niet te lang in bad liggen of onder de douche staan (maximaal vijf minuten). Zorg er ook voor dat het water niet te warm is. Was de handen niet vaker dan nodig is en smeer de huid na het wassen in met een vette cr1eme of zalf. Maak daarnaast ook zo min mogelijk gebruik van zeep., badschuim en shampoo of gebruik neutrale producten (eventueel speciaal voor eczeem).

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 2368x
Toegevoegd: 25-12-2016 22:35
Gewijzigd: 17-03-2017 22:56

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 2836 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!