Slijm ophoesten

Groen slijm ophoesten: wat betekent dit?

Slijm ophoestenHoesten is een automatische reflex van ons lichaam, waardoor het lichaam wordt beschermd tegen stoffen van buitenaf. Schadelijke stoffen zullen namelijk het lichaam verlaten als je stevig hoest. Slijm zorgt ervooor dat deze schadelijke stoffen aan elkaar gebonden worden, waardoor het lichaam ze gemakkelijk kan opruimen. Meestal is slijm wit/doorzichtig tot grijs van kleur, maar soms kan het een groene kleur hebben. Groen slijm ophoesten: wat betekent dit nu eigenlijk?


Waarom hoesten we?

Een hoest is dus een automatische reflex van ons lichaam. Het gaat in dit geval om een reflex van het middenrif. Als er veel slijm is opgehoopt in de longen of de luchtwegen, zorgt ons lichaam ervoor dat het middenrif zich automatisch samentrekt. Hierdoor wordt er met kracht lucht uitgestoten. Je kunt dan last krijgen van een kriebelhoest of een plotselinge benauwdheid.

 

Slijm en andere stoffen die de luchtwegen irriteren komen door het hoesten naar boven en verdwijnen zo uit het lichaam. Ook kun je moeten hoesten doordat het slijmvlies in de luchtwegen een beetje geïrriteerd raakt. Met het slijm komen tegelijkertijd ook ziekteverwekkers naar boven, waardoor deze ook uit het lichaam worden verwijderd. We hoesten dus om het lichaam te reinigen, infecties te voorkomen en het ademhalen makkelijker te maken.

Wat is het nut van slijm en snot?

Het menselijk lichaam zit vol met slijm en snot, ook wanneer we niet verkouden zijn. Voor het grootste gedeelte bestaan slijm en snot uit water, maar daarnaast bevat het ook andere stoffen. Zo bevat het enzymen tegen indringers van het lichaam, antilichamen die het lichaam tegen virussen beschermen en eiwitten. Snot en slijm helpen dus om ziekteverwekkers uit het lichaam te verwijderen. Dagelijks produceren we gemiddeld een tot anderhalve liter snot dat normaal gesproken wordt weggewerkt via de keel of de maag. Zodra de hoeveelheid, de kleur, de textuur of de samenstelling van het slijm of snot verandert, merken we het pas op. Indien het snot of slijm geel of groen van kleur is, kan dit duiden op een infectie met een ziekteverwekker. Dit hoeft echter lang niet altijd het geval te zien.

Waardoor kun je groen slijm ophoesten?

Bij groen slijm ophoesten wordt vrijwel altijd gedacht aan een bacteriële ontsteking van de luchtwegen, maar dit is lang niet altijd het geval. Wel is het zo dat een bacteriële ontsteking van de luchtwegen altijd gepaard gaat met groen slijm ophoesten. Ook is er bij groen slijm ophoesten in veel gevallen sprake van een ontsteking van de luchtwegen. Deze ontsteking kan ontstaan door infectie met een bacterie, een virus of een schimmel. Een bepaald type witte bloedcel (leukocyt) zorgt voor de groene kleur van het slijm. Leukocyten beschermen het lichaam tegen alle stoffen die lichaamsvreemd zijn.

Witte bloedcellen zijn belangrijke componenten van het immuunsysteem en leven gemiddeld twee dagen in het bloed. Daarna breekt het lichaam deze cellen af en worden er weer nieuwe witte bloedcellen aangemaakt. Op het moment dat deze bloedcellen worden afgebroken laten ze een groen pigment los. Dit pigment kan vermengd raken met slijm, waardoor dit ook een groene kleur aanneemt. Nadat je een infectie met een bacterie, een virus of een schimmel hebt opgelopen zal het slijm de eerste paar dagen lichtgroen kleuren en vervolgens overgaan naar een donkere kleur groen.

Het kan als je last hebt van groen slijm ophoesten gaan om een simpele verkoudheid of griep en dit hoeft dus niet ernstig te zijn. Er zijn echter ook andere aandoeningen die gepaard kunnen gaan met groen slijm ophoesten en kan in sommige gevallen verstandig zijn om de huisarts raad te plegen. Deze arts kan vervolgens nagaan wat de oorzaak is van groen slijm ophoesten en eventueel een aandoening vaststellen.

Het is daarnaast ook mogelijk dat je groen slijm ophoest als gevolg van roken of werken in een rokerige of stoffige omgeving. Door rook en stof kunnen de longen geïrriteerd raken en je lichaam kan hierop automatisch kan reageren door te hoesten. Dit hoesten kan gepaard gaan met groen slijm ophoesten.

Welke aandoeningen gaan gepaard met groen slijm ophoesten?

Er zijn verschillende aandoeningen die gepaard kunnen gaan met groen slijm ophoesten. Zo kun je bijvoorbeeld groen slijm ophoesten als je verkouden bent. Het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel zijn dan ontstoken. Een verkoudheid ontstaat als gevolg van infectie met een verkoudheidsvirus. Naast groen slijm ophoesten kun je ook last hebben van snot in de neus en in de keel, een verstopping van de neus, niezen, keelpijn, hoofdpijn en een drukkend gevoel op de kaken. Een andere oorzaak van groen slijm ophoesten is bronchitis. Dit is een aandoening aan de longen, waarbij het longweefsel geïrriteerd en ontstoken is. Je kunt hierbij ook last hebben van een piepende ademhaling en kortademigheid.

Verder is het mogelijk dat je COPD hebt en hierdoor groen slijm ophoest. Dit is een chronische ziekte aan de longen, waarbij de longen ontstoken en beschadigd zijn. Eigenlijk is COPD een verzamelnaam voor longemfyseem en chronische bronchitis. Benauwdheid, kortademigheid, vermoeidheid en weinig spierkracht zijn enkele andere symptomen die bij COPD kunnen optreden. Het kan ook voorkomen dat groen slijm ophoesten een teken is van een longontsteking. Hierbij zijn de longblaasjes en het omringende weefsel ontstoken als gevolg van een infectie met een bacterie of een virus. Een longontsteking kan gepaard gaan met benauwdheid, pijn bij het ademhalen, vermoeidheid, een hogere of lagere temperatuur, pijn bij de longen en spierpijn.

Daarnaast kan tuberculose de oorzaak zijn van groen slijm ophoesten. Dit is een ernstige infectieziekte dat soms wordt veroorzaakt door besmetting met een bacterie. Tuberculose kan gepaard gaan met koorts, vermoeidheid, weinig eetlust en gewichtsverlies. Ook is het mogelijk dat je groen slijm ophoest als gevolg van taaislijmziekte (cystic fibrosis). Dit is een erfelijke, chronische ziekte die niet te genezen is en waarbij de levensverwachting beperkt is. De slijmproducerende klieren produceren bij deze aandoening als gevolg van een storing in de zouthuishouding te taai slijm. Het slijm dat je ophoest is dan dus ook taai en je kunt last krijgen van kortademigheid en benauwdheid.

Wanneer naar de huisarts?

Als je langer dan een week groen slijm ophoest, is het aan te raden om langs de huisarts te gaan. Dit kun je ook het beste doen als het hoesten na enkele dagen erger wordt en/of gepaard gaat met hoofdpijn, koorts of druk op de borst. De huisarts kan dan onderzoeken of in hoeverre de luchtwegen ontstoken zijn en of om wat voor ontsteking het gaat. Verder is het belangrijk om een arts te raadplegen indien je erg benauwd bent en weinig lucht krijgt of het slijm dat je ophoest bloederig is of roestbruin kleurt. Indien je pijnlijke longen hebt tijdens het hoesten of je gedurende meerdere dagen slijm ophoest en last hebt van hoge koorts, is het tevens aan re raden om langs een arts te gaan.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 32238x
Toegevoegd: 29-12-2016 19:16
Gewijzigd: 05-05-2017 17:44

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3846 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!