In je lichaam heb je gemiddeld een voorraad vitamine B12 voor 4 jaar. Dit betekent dat een serieus vitamine B12 tekort niet veel voorkomt. De symptomen ontstaan meestal pas bij een serieus tekort. Een aantal symptomen hebben we voor je op een rij gezet.
Een laag vitamine B12 gehalte komt bijna nooit voor. Zoals we eerder al aangeven heeft je lichaam een voorraad aangelegd. Er is dus altijd een oorzaak als je wel een laag vitamine B12 tekort hebt. Alcoholisten of strenge vegetariërs kunnen bijvoorbeeld last krijgen van een tekort. Als je net begonnen bent als vegetariër heb je waarschijnlijk nog geen klachten. Als je meer dan een jaar vegetariër bent kan je pas last krijgen van een vitamine B12 tekort. Een maag of darmziekte kan ook de oorzaak zijn van een vitamine B12 tekort. Door een maag of darmziekte kan je lichaam vitamine B12 niet goed opnemen uit je voeding. Een auto-immuunziekte kan bijvoorbeeld de oorzaak zijn. De ziekte van Crohn of het langdurig gebruik van maagtabletten kan een oorzaak zijn. Diabetespatiënten lopen bij het gebruik van metformine een risico op een vitamine B12 tekort.
De huisarts ontdekt een te laag vitamine B12 gehalte vaak bij een bloedtest. Als je voor het eerst te maken krijgt met een te laag gehalte is het slim om te kijken naar de oorzaak. Eet je bijvoorbeeld te weinig dierlijke producten? Probeer dit dan zelf aan te vullen. Ben je vegetariër? Neem extra supplementen met vitamine B12. Bij bepaalde maag of darmziektes wordt het aangeraden om standaard extra supplementen te slikken. Komt het misschien door medicijnen? Informeer bij de arts of er een alternatief is. De huisarts zal je bij een te laag vitamine B12 gehalte in eerste instantie adviseren om anders te eten. Na een paar weken wordt je bloed opnieuw getest om te kijken of er een verbetering is. Als er geen verbetering is dan is er soms een alternatieve behandeling nodig.
Als vitamine supplementen en een andere voeding voor onvoldoende effect zorgt kan een behandeling met injecties slim zijn. De arts grijpt dit middel alleen aan als andere methodes echt niet werken. Meestal gaat het hierbij om patiënten met een auto-immuunziekte of maag/darm ziekte waardoor supplementen niet goed worden opgenomen. Een vitamine B12 injectie wordt spoten in een spier. De spier voorkomt dat de vitamines in je maag of darmen terecht komen. De behandeling met injecties gebeurt eerst met 10 injecties met 1000mcg. De injecties worden om de 3 dagen gegeven en dit 5 weken lang. Daarna wordt er afgebouwd na 1 per week net zolang tot de klachten verdwenen zijn. De frequentie wordt later 1 per 2 maanden. Afhankelijk van de oorzaak van het vitamine B12 tekort wordt er een behandelplan gemaakt. Als je vegetariër bent zouden supplementen nu voldoende moeten zijn. Is er een medische oorzaak voor het tekort? Er kan dan besloten worden om elke maand of twee maanden een injectie te geven. Indien de injecties weinig effect hebben moet de dosis verhoogd worden. Een behandeling met injecties gaat vaak op basis van klachten. De bloedwaardes vliegen uit de pan door de injectie boost. Hierdoor zijn de bloedwaardes meestal niet reëel.
Vitamine B12 is belangrijk voor ons immuunsysteem en de vorming van DNA. De gevolgen voor je gezondheid kunnen groot zijn als je een langdurig tekort hebt. Helaas zijn de symptomen soms vaag en heeft de huisarts meestal niet door dat je te maken hebt met een tekort. Geef eventueel aan bij de huisarts dat je zelf het vermoeden hebt van een tekort. Vraag de huisarts om een bloedtest uit te voeren om het onzekere uit te sluiten. Helaas duurt het soms jaren voor de symptomen van een tekort duidelijk zichtbaar worden. Een vroege diagnose is echter belangrijk om de gevolgen te beperken. Een langdurig tekort kan namelijk voor blijvende schade zorgen. Vooral neurologische klachten kunnen aanblijven door een tekort. Denk aan een pijnlijk gevoel in benen of andere ledematen. Soms is er zelfs sprake van uitvalverschijnselen door een langdurig tekort.
Vitamine B12 is belangrijk tijdens de zwangerschap. De vitamine draagt bij aan de vruchtbaarheid. Vrouwen die langere tijd onvruchtbaar waren bleken soms een vitamine B12 tekort te hebben. Daarnaast kan een tekort ook een oorzaak zijn voor miskramen en defecten bij de baby. Het is bij iedereen bekend dat foliumzuur belangrijk is, maar we vergeten het gebruik van vitamine B12. Als er een tekort aan vitamine B12 is, dan kan de foliumzuur in het bloed niet verwerkt worden. Er blijft hierdoor een tekort ontstaan in de rode bloedcellen. Het is belangrijk om bij een bestaand tekort extra injecties te geven tijdens de zwangerschap. Je lichaam zal meer vitamine B12 gebruiken dan voorheen. Het gebruik van de injecties tijdens de zwangerschap heeft geen effect op de baby. Dit wil zeggen dat je baby geen schade zal ondervinden door de injecties. Je baby zal er eerder profijt van hebben. Met name in de derde trimester is het gebruik van de injecties belangrijk. Ook tijdens het geven van borstvoeding is het belangrijk dat je vitamine B12 waarde voldoende is. Deze vitamines worden namelijk meegegeven in de voeding. Als er te weinig aanwezig is krijgt je baby automatisch een vitamine B12 tekort.
Niet alleen volwassenen kunnen een vitamine B12 tekort krijgen, maar ook kinderen. De klachten kunnen zorgen voor een ontwikkelingsachterstand. Het probleem komt helaas vaker voor bij kinderen, dan artsen voorheen dachten. Vaak heeft de zwangerschap invloed gehad op een mogelijke achterstand. Bijvoorbeeld als er te weinig vitamine B12 tijdens de zwangerschap is meegegeven. Als er bij jezelf een tekort is geconstateerd na de zwangerschap kan het slim zijn om je kindje te testen. Je weet zo zeker of je kindje geen tekort heeft met alle gevolgen van dien.