waterpokken

Waterpokken volwassenen

waterpokkenBijna iedereen heeft als kind waterpokken gehad en is daar ook weer goed van genezen. De meeste kinderen krijgen het, maar er zijn een aantal mensen die het als kind niet gehad heeft. En als je dan bijvoorbeeld later zelf kinderen hebt die het wel krijgen is de kans vrij groot dat jij er ook mee besmet raakt en het waterpokkenvirus is geen pretje om als volwassene te hebben.

Symptomen waterpokken volwassenen

De symptomen van waterpokken volwassenen zijn nagenoeg hetzelfde als bij kinderen. Het begint met kleine rode vlekjes op de huid die veranderen in blaasjes die erg jeuken. Deze blaasjes veranderen na een aantal dagen in korstjes om vervolgens te verdwijnen. Ook bij volwassenen met waterpokken geldt dat alle stadia zich gelijktijdig kunnen voordoen. En de bultjes kunnen zich ook op het hele lichaam bevinden. Probeer er niet aan te krabben. Dat zal vanwege de jeuk niet meevallen maar kapot gekrabde bultjes of korstjes kunnen littekens blijven. En met name in je gezicht wil je deze natuurlijk niet hebben.

Oorzaak waterpokken volwassenen

Het varicella virus bevindt zich bij mensen die besmet zijn met waterpokken in de keel en in de neus. De verspreiding ervan vindt plaats door niezen, hoesten, en kan zelfs door praten overgebracht worden op iemand anders. De besmette druppeltjes van het varicella virus worden verspreid door de lucht en besmetten zo eenvoudig iemand anders. Je kunt er ook al mee besmet raken als de waterpokken zich nog niet geopenbaard hebben bij iemand. Als je zelf met iemand in contact komt die waterpokken heeft, kun je ook besmet raken als je in contact komt met de blaasjes. Indien mogelijk is het dan raadzaam om bij deze persoon uit de buurt te blijven zolang deze waterpokken heeft.
 
Dit is geen garantie dat je het niet krijgt. Je kunt namelijk al besmet zijn, maar de ziekte kent een incubatietijd van 10 tot 21 dagen. In deze periode is eht nog niet duidelijk dat je inderdaad waterpokken volwassenen krijgt, maar het virus is dan wel al in je lichaam aanwezig. Mocht je wel al weten dat je waarschijnlijk geïnfecteerd bent met het virus maar nog geen verschijnselen vertonen, dan is een vaccinatie nog mogelijk om de symptomen te doen verminderen. Het innemen van het vaccin kan er in ieder geval voor zorgen dat het minder hevig wordt. Sommige mensen gebruiken het medicijn ook als een soort preventie om geen waterpokken te krijgen.

Waterpokken volwassenen

Slechts 5% van de volwassen bevolking in Nederland heeft als kind geen waterpokken gehad. Waterpokken is een kinderziekte die veroorzaakt wordt door het varicella zoster virus. De ziekte is zeker voor kinderen vrij onschuldig, maar kan bij volwassen meer problemen geven. Waarom krijgen sommige volwassen mensen nog waterpokken? Dit kan een aantal oorzaken hebben. Als je als kind geen waterpokken gehad hebt, heeft je lichaam daar nog antistoffen voor aan gemaakt en loop je meer risico op besmetting. Ook zijn er mensen die als kind slechts een heel lichte vorm van waterpokken gehad hebben. In dat geval heeft je lichaam toen ook niet voldoende antistoffen op kunnen bouwen.

 

Het is overigens ook mogelijk dat de ziekte die zich normaliter maar een keer bij iemand in zijn leven voordoet, terugkomt in de vorm van gordelroos. Dit is niet bepaald prettig, gordelroos is namelijk heel pijnlijk en zeer besmettelijk en het kan lang duren voordat het genezen is. De kans dat je er littekens aan overhoudt is erg groot. Als je een verminderde weerstand hebt, is de kans dat je waterpokken volwassenen (of gordelroos) krijgt ook groter.

Wat zijn de gevaren van waterpokken volwassenen?

Volwassenen met waterpokken belanden nog wel eens in het ziekenhuis. Kinderen hebben een beter afweersysteem dan volwassenen en bestrijden de ziekte daarom beter. Als je als volwassene waterpokken krijgt, is je lichaam alleen maar bezig met het maken van antistoffen om deze ziekte te bestrijden. Daardoor is de kans dat je een andere infectie oploopt ook nog eens veel groter, omdat je immuunsysteem dan ook minder goed werkt. Voor zwangere vrouwen is een besmetting met het virus extra gevaarlijk omdat het direct doorgegeven kan worden aan het ongeboren kindje. Als deze ook waterpokken krijgt, is er kans op misvorming van de ledematen.

Behandeling van waterpokken volwassenen

Bij kinderen gaan waterpokken over het algemeen na een dag of tien vanzelf weer over, er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, maar voor volwassenen is het raadzaam om een vaccinatie te gaan halen indien dat nog zin heeft. Dit heeft nog nut als je denkt dat je besmet bent met het virus maar nog geen verschijnselen ervan vertoont. Ook bij volwassenen kunnen waterpokken vanzelf over gaan.

Lotions en poeder

Heb je toch serieus waterpokken volwassenen te pakken? Koel dan de blaasjes op je lijf met een koelende vloeistof of lotion die je bij de drogist of apotheek kunt kopen. Deze zorgt voor verlichting van de pijn en dat de blaasjes sneller weggaan. Je kunt ook mentholpoeder of talkpoeder gebruiken, dit verlicht de pijn en jeuk van de blaasjes.

Proberen niet te krabben

Omdat je natuurlijk geneigd bent om te krabben als het jeukt, is het verstandig om vooral ’s nachts iets over je handen te doen zodat je niet aan de blaasjes of korstjes kunt zitten. Het is zeer besmettelijk als je eraan komt en dan je handen op een ander deel van je lichaam legt. Met een beetje pech heb je dan de dag erna daar ook allemaal vlekjes en bultjes. Er bestaan speciale dunne handschoenen om aan te doen, maar gewone handschoenen of sokken functioneren ook.

 

Zorg er in ieder geval ook voor dat je korte nagels hebt. Mocht je dan onverhoopt toch een keer krabben, dan is de kans kleiner dat je iets kapot krabt. Overdag kun je er natuurlijk extra goed op letten dat je niet krabt, maar tijdens de nacht zou je het onbewust of in je slaap kunnen doen.

Koelen

Als de jeuk heel erg is, kun je de huid ook koelen door deze voorzichtig met lauw of koud water te deppen, dit verzacht de pijn ook meteen. Blaasjes van de waterpokken zitten over je hele lijf en kunnen zelfs onder je haren of in je mond zitten. Als je last hebt van de blaasjes in de mond, neem dan iets kouds te drinken of een waterijsje. Dat werkt verkoelend en verzachtend. Als de blaasjes of korstjes onverhoopt toch mochten gaan ontsteken, is het verstandig om er mee naar de huisarts te gaan. Deze kan je een antibacteriële zalf meegeven die de ontsteking tegengaat.

 

Voel je je erg beroerd en heb je flinke koorts of geef je veel over? Dan is het sowieso wijsheid een arts te raadplegen. Verder is het gewoon het beste als je probeert om niet met mensen in contact te komen die waterpokken hebben. Dat zal alleen niet altijd makkelijk zijn en soms weet je gewoon niet dat mensen al met het virus besmet zijn. Net zo min als dat zij dit dan zelf al weten.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 5171x
Toegevoegd: 15-12-2016 17:49
Gewijzigd: 07-01-2017 22:39

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!