De oorzaken en behandeling van buikkramp

De oorzaken en behandeling van buikkramp

De oorzaken en behandeling van buikkrampBuikkramp is iets waar iedereen wel eens last van heeft. Buikkrampen kunnen hevig zijn en onverwacht ontstaan. Een buikkramp kan voor veel pijn zorgen, maar gelukkig is deze pijn vaak van korte duur. De oorzaken van buikkramp worden op deze pagina besproken.

Verschillende oorzaken van buikkramp op een rij

Buikkramp heeft over het algemeen een onschuldige oorzaak. Je hebt misschien iets verkeerds gegeten, er is sprake van stress of je hebt buikgriep opgepikt. Honger, dorst of een tekort aan zout kunnen ook oorzaken van buikkramp zijn.


Buikkramp heeft niet altijd een onschuldige oorzaak. Een blaasontsteking of de ziekte van Crohn kan bijvoorbeeld ook zorgen voor ernstige kramp in de buik. Heb je langdurig last van pijn in de buik en ook last van overgeven en koorts? Dan is het verstandig om contact op te nemen met een huisarts. Is de buikkramp minder intens? Dan is het niet nodig om contact met een arts op te nemen en gaat de buikkramp vaak vanzelf weer over.

Menstruatie en zwangerschap kunnen uiteraard ook een rol spelen wanneer je last hebt van kramp. Een pijnstiller vormt voor de korte termijn een uitstekende oplossing, voor de lange termijn kan andere medicatie een uitkomst zijn.

Heb je ook last van een opgeblazen gevoel of misselijkheid? Dan kan dit met buikkramp te maken hebben. Het gevoel verdwijnt meestal vanzelf, maar in sommige gevallen kun je het best contact opnemen met een arts om oplossingen te bespreken.

Het verschil tussen buikpijn en buikkramp

Men kan het verschil tussen buikpijn en buikkramp soms moeilijk vaststellen. Het verschil is moeilijk te zien en moeilijk te omschrijven. In de meeste gevallen is buikpijn een gevoel dat continu zeurend is en buikkramp een heftiger gevoel waarbij buikpijn gepaard gaat met heftige krampen.

De buik kan langdurig onregelmatige samentrekkingen maken en uiteraard geeft dit een vervelend gevoel. Buikpijn voel je vaak in een bepaald gedeelte van de buik en buikkramp voel je in een groter deel of overal.
 
Kramp komt meestal op vanuit de maag en verspreid zich vervolgens naar verschillende plaatsen in het lijf. In het bovenste gedeelte van de buik zijn er vaak problemen met de maag. Heb je in lagere gedeeltes pijn in de buik? Dan kan dit te maken hebben met de dunne en/of dikke darm. Neem contact op met een arts wanneer de pijn heftig of langdurig is en wanneer je het niet vertrouwt.

Tips tijdens buikkramp 

Buikkramp geeft een onaangenaam gevoel en uiteraard word je daar het liefst zo snel mogelijk van verlost. Buikkramp kan je in een vorm hebben die snel weer overgaat, maar de kramp kan ook langer aanhouden en zelfs chronisch zijn.

 

Buikkramp kan ontstaan als je iets verkeerds eet, maar ook door galstenen. Blijf nooit te lang met de klachten lopen en raadpleeg in alle gevallen een arts als je de pijn niet meer kunt verdragen of wanneer je het niet vertrouwt. Je kunt een aantal tips opvolgen wanneer je last hebt van buikkramp. De volgende tips kunnen de kramp enigszins verminderen:

  • Pijnstillers kunnen kramp in de buik verminderen. Laat je adviseren in een apotheek, drogisterij of door een arts om de juiste medicatie te gebruiken.
  • Vermijd de productie van extra gassen in het verteringsstelsel. Ui, kool of bonen kunnen een vervelend gevoel veroorzaken en de buikkramp vergroten. Kies voor lichte maaltijden en eet kleine beetjes om het verteringsstelsel zo min mogelijk te belasten.   

 


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 5350x
Toegevoegd: 02-02-2015 21:39
Gewijzigd: 15-08-2015 20:18

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3795 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!