migraine

Wat zijn de symptomen van migraine?

migraineJe hebt de afgelopen tijd regelmatig last van heftige hoofdpijn aanvallen. In het begin sta je er nog niet echt bij stil, maar nu begint het echt vervelend te worden. Je twijfelt of er misschien meer aan de hand is dan alleen hoofdpijn. Het zou goed kunnen dat je hoofdpijn eigenlijk migraine is. Maar wat zijn de symptomen van migraine? In dit artikel leggen we uit wat de symptomen van migraine zijn.


Symptomen migraine

  • Een aanval van hele erge hoofdpijn.
  • De pijn duurt een halve dag tot 3 dagen.
  • Bonzende pijn aan één kant van het hoofd.
  • Soms is er sprake van misselijkheid en overgeven.
  • Voor de aanval krijg je last van schitteringen, flitsen of golvende beelden.
  • Soms zie je een vlek tijdens de aanval.
  • Last van licht en geluid tijdens een hoofdpijnaanval.
  • Inspanning maakt de pijn erger.

Wat is migraine?

Migraine is een aandoening aan de zenuwenbaan in de hersenen. De samenwerking tussen de zenuwenbaan en de bloedbaan wordt bij migraine tijdelijk verstoord. Waarom migraine ontstaat is eigenlijk niet bekend. Er is wel een vermoeden dat migraine erfelijk is. Migraine komt binnen bepaalde families vaker voor. Als een familielid migraine heeft, dan is er een grote kans dat jij het ook krijgt. Het is onduidelijk waarom sommige patiënten wekelijks een aanval krijgen en andere slechts om de zoveel tijd. Er zijn soms wel oorzaken waarom een migraineaanval ontstaat. Soms is er echter geen aanleiding voor een aanval.

Welke factoren kunnen een migraineaanval uitlokken?

Er zijn verschillende factoren die een aanleiding kunnen zijn voor een migraineaanval. Helaas komt het ook weleens voor dat er geen oorzaak te vinden is voor een aanval. De aanval ontstaat gewoon uit het niets. Een arts kan je adviseren om een pijndagboek bij te houden. In dit dagboek kan je aangeven wat je gedaan hebt die dag en gegeten. Soms kan er een patroon ontdekt worden, waardoor een migraineaanval uitgelokt wordt. Spanningen en vermoeidheid is vaak een factor voor een aanval. Het is belangrijk om regelmatig te leven. Ga niet op willekeurige tijden naar bed. Probeer een vast aantal uren per nacht te slapen. Slaap ook weer niet te lang dit kan weer een aanval uitlokken. Te kort slapen of een nachtdienst kan een migraineaanval uitlokken. Bij vrouwen kunnen ook hormonen een rol spelen. Er zijn vrouwen die alleen een migraineaanval hebben tijdens hun menstruatie. De anticonceptiepil kan soms ook de klachten erger maken of juist verminderen. De overgang of een zwangerschap kan de klachten weer verminderen. Sommige migrainepatiënten merken dat ze bij bepaalde voeding last krijgen van een aanval. Chocolade, wijn, kaas en citrusvruchten kan een aanval uitlokken. Wetenschappers hebben echter nog geen verband kunnen vinden tussen migraine en voeding.

Wat kan je doen bij migraine?

Als je last krijgt van een migraineaanval, dan zijn er een aantal dingen die je kan doen om de klachten te verminderen.

  • Stop met je werkzaamheden en neem rust. Je zal merken dat elke inspanning de aanval erger maakt.
  • Op bed liggen in een donkere ruimte kan de klachten verminderen.
  • Vertel aan andere mensen dat je last hebt van een migraineaanval en je even je rustmoment pakt.
  • Neem medicijnen tegen de pijnklachten.

Medicijnen

Als je regelmatig last hebt van migraine, dan kan een arts medicijnen voorschrijven. Naast medicijnen van de huisarts zijn er ook middelen die je zelf kan proberen. Helaas zorgen de meeste medicijnen niet voor verlichting bij migraine klachten. Als gewone middelen niet helpen, dan kan het slim zijn om een afspraak te maken bij de huisarts. De huisarts kan je eventueel adviseren over welke medicijnen mogelijk wel werken.

Pijnstillers

Je kan eerst zelf proberen om de migraine te onderdrukken met pijnstillers. Je kan proberen paracetamol te nemen. Neem geen lichte variant maar 1000mg deze kan je krijgen via de huisarts. Je kan ook NSAID’s proberen dit zijn naproxen (500mg) en ibuprofen (600mg). Het is belangrijk om de pijnstillers in te nemen direct als de hoofdpijn begint. Wacht dus niet tot de pijn heftig genoeg is. De medicijnen die werken kan per persoon verschillen. Bij de één werkt een paracetamol en bij de ander ibuprofen. NSAID’s kunnen schadelijk zijn voor het hart en de maag. Het is belangrijk dat je deze niet zonder maagbeschermers en overleg inneemt.

Triptaan

Als pijnstillers niet werken, dan kan je in overleg met de huisarts triptaan nemen. Dit is een middel speciaal gemaakt tegen migraine. Een aantal medicijnen met triptaan zijn: sumatriptan, naratriptan, frovatriptan en rizatriptan. De medicijnen worden gegeven in tabletten en moeten ingenomen worden, zodra je een migraineaanval voelt opkomen. Patiënten hebben vaak het idee dat de medicijnen wel erg lang duren voordat ze werken. Doordat ze te laat worden ingenomen hebben ze niet meer het gewenste effect. Als oplossing kan er gekozen worden voor een neusspray, zetpil of injectie. De neusspray is vooral slim als je veel last hebt van misselijkheid en overgeven tijdens een migraineaanval. Een nadeel is wel dat triptanen bijwerkingen kunnen geven. Als je last hebt van hart- en vaatziekten dan mag je ook geen gebruik maken van het medicijn. Als je meer dan 10 aanvallen in de maand hebt, dan mag je het middel niet meer gebruiken. Triptan kan dan juist migraine aanvallen veroorzaken.

Migraineaanvallen voorkomen met medicijnen

Heb je twee migraineaanvallen of meer per maand? Je kan dan proberen om de aanvallen te voorkomen met een Bétablokker. Dit zijn medicijnen die je dagelijks moet innemen. De medicijnen verminderen het aantal aanvallen en kunnen zelfs ervoor zorgen dat je geen aanvallen meer krijgt. Een bétablokker kan één tot tweemaal per maand voorgeschreven worden. Na een aantal maanden kan je beoordelen of de medicijnen werken. Er zijn nog meer medicijnen die migraineaanvallen kunnen voorkomen. Bespreek de mogelijkheden altijd met je huisarts om te kijken wat er mogelijk is.

Migraine bij menstruatie

Er zijn genoeg vrouwen die normaal gesproken geen migraine hebben. Ze hebben alleen last van aanvallen, zodra ze menstrueren. Ondanks dat dit één keer per maand is kunnen de klachten 3 dagen aanhouden. Dit is natuurlijk erg vervelend als je moet werken of je gewoon van je weekend wil genieten. Eventueel kan je overleggen met de huisarts als je last hebt van migraine bij je menstruatie. De huisarts kan je eventueel triptaan voorschrijven. Dit medicijn kan je drie dagen voor het begin van je menstruatie slikken. Je kan zo een migraineaanval tijdens je menstruatie voorkomen. Je gebruikt dit medicijn tot het einde van je menstruatie. Slik je de anticonceptiepil? Je kan eventueel overwegen om 3 maanden de pil door te slikken. Je kan zo het aantal aanvallen per jaar beperken en sommige vrouwen hebben hierdoor helemaal geen aanvallen meer.

Risico op een beroerte

Als je last hebt van migraine, dan loop je ook een groter risico op een beroerte. Vooral als je last hebt van migraine met een aura. Als je hierbij ook rookt of de anticonceptiepil slikt dan wordt het risico verder vergroot. Het wordt aangeraden om bij migraine met aura te stoppen met roken en eventueel een andere anticonceptiepil te nemen. De huisarts kan je hierover voorlichten. Overigens krijgt 1 op de 1000 patiënten met migraine en een aura een beroerte.







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 2944x
Toegevoegd: 19-10-2016 13:43
Gewijzigd: 22-11-2016 08:59

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!