Verstuikte enkel

Verstuikte enkel behandelen

Verstuikte enkelAls je last hebt van een verstuikte enkel is het belangrijk te weten hoe je deze moet behandelen. Daarom geven we in dit artikel aan hoe je een verstuikte enkel kunt herkennen en hoe je deze kunt behandelen. Lees het artikel daarom rustig door en je kunt zelf een verstuikte enkel behandelen.

Verstuikte enkel

Wanneer je voet plotseling naar binnen of naar buiten klapt kan het zijn dat je er een verstuikte enkel aan over houdt. Als je een verstuikte enkel hebt dan zal hoogstwaarschijnlijk de enkelband uitgerekt zijn, waardoor de enkel zal zwellen. Wanneer je ziet dat de enkel gaat zwellen kun je er het beste maar meteen wat ijs op leggen. Als het enigszins kan is het beste dat je meteen weer wat probeert te lopen. Is het zo dat je de enkel hebt verstuikt of de enkelbanden zijn gescheurd dan zal dit weer uit zichzelf genezen. Wanneer het zo is dat je na een paar dagen nog pijn in de enkel hebt of je kunt dan nog steeds geen paar passen lopen kun je beter even langs de huisarts gaan.

  • Is de voet onder het lopen opeens naar binnen geklapt dan kan het zijn dat je een verstuikte enkel hebt. De band die je aan de buitenkant van de enkel hebt zitten zal oprekken of scheuren.
  • In de enkelband krijg je dan kleine scheurtjes, ook de bloedvaatjes kunnen tekenen geven van scheurtjes.
  • Als gevolg van het oprekken van de enkelband krijg je een pijnlijke en opgezwollen enkel, het helemaal doorscheuren van een enkelband hoor je bijna nooit.

Symptomen verstuikte enkel

Is het zo dat je een verstuikte enkel hebt, dan voel je meestal een scherpe pijn aan de buitenkant van de enkel. Je zult wel merken dat de ergste pijn al snel wat minder gaat worden. Je kunt dan ook vrijwel meteen weer een poging wagen om wat te gaan lopen.

  • Meestal is het wel zo dat het staan op je voet langer pijnlijk zal zijn.
  • Na het verstuiken van je enkel zul je de enkel wel dikker zien worden, je ziet dan meestal een dikke blauwe plek aan de buitenkant van de enkel. De blauwe kleur die je te zien krijgt komt van een bloeduitstorting onder de huid.
  • De zwelling zal na enige tijd een stuk minder worden en je zult zien dat het bloed zal gaan zakken.
  • Als het bloed in de voet gaat zakken zal de buitenkant van de voetrand en je tenen ook gaan verkleuren, ze zullen eerst blauw worden en daarna groen en geel.
  • Je kunt nooit meteen na het verstuiken van je enkel zeggen of deze is verstuikt of dat de enkelband is gescheurd.
  • Als blijkt dat je na het verstuiken van je enkel geen paar stappen kunt lopen dan zou het ook zo kunnen zijn dat je iets hebt gebroken.

Oorzaak verstuikte enkel

Je kunt een verstuikte enkel krijgen als je jezelf verstapt en je voet kantelt naar buiten toe. Heb je last van een verminderd gevoel voor evenwicht dan heb je een grotere kans op het verstuiken van de enkel. Ben je aan het wandelen of aan het sporten en de ondergrond is niet helemaal gelijk ook dan heb je een grote kans dat je een enkel kunt verstuiken. Ook is in het verleden gebleken dat mensen die al ooit een enkel verstuikt hebben een grotere kans hebben op een herhaling hiervan. Een verstuikte enkel kan ontstaan door:

  • Een verstapping, omzwikken
  • Een ongeval
  • Een sportblessure

Verstappen komt vaak voor en dan vaak bij een gemist afstapje, een kuil, een scheefliggende stoeptegel of onverwachte  bewegingen, die vaak tijdens het sporten worden gemaakt.

Verstuikte enkel behandeling

Heb je een enkel verstuikt dan kun je het beste meteen koelen, je koelt de enkel dan met ijsblokjes die in een plastic zak zitten (theedoek erom heen doen!), leg hierbij ook je been wat omhoog.

  • Om te voorkomen dat je de huid gaat bevriezen tijdens het koelen kun je het beste de ijsblokjes in een doek wikkelen. Je kunt ook proberen om een drukverband om de enkel te leggen, zodat de enkel wat stevigheid heeft, hierdoor geneest de enkel niet sneller.
  • Om het herstel te bevorderen zou je kunnen proberen wat te lopen. Je moet in ieder geval proberen om de enkel niet meteen nog een keer te verstuiken, dus loop wat voorzichtig en forceer niet. Het beste kun je de voet tijdens het lopen recht naar voren zetten.  
  • Om te voorkomen dat het enkelgewricht stijf gaat worden moet je proberen de voet wat op en neer te bewegen, ook als je gaat liggen of zitten is dit aan te raden.
  • Als je kunt fietsen dan kun je dit gerust doen, met fietsen maak je een beweging die goed is om wat met de enkel te oefenen.
  • Ben je iemand die aan sport doet dan moet je hier langzaam mee beginnen, je moet de sport niet te snel hervatten. Je vergroot, als je dit wel doet, de kans op opnieuw een verstuikte enkel.

Verstuikte enkel en pijn

Heb je een verstuikte enkel en je hebt hierbij zoveel pijn dat je er niet van kunt slapen dan zou je paracetamol kunnen nemen tegen de pijn. Blijf je gedurende een paar dagen pijn houden dan kun je de paracetamol het beste op een vast tijdstip in gaan nemen. Paracetamol kun je als het nodig is vier maal per dag 1000 mg een aantal weken gebruiken tegen de pijn bij een verstuikte enkel. De paracetamol zal niet het herstel van je verstuikte enkel bevorderen, dit geneesmiddel zal je alleen helpen tegen de pijn.

Verstuikte enkel behandelen

Zet je nu alles op een rijtje dan weet je dat een verstuikte enkel vanzelf geneest en dat je bij het hebben van een verstuikte enkel een paar dagen pijn kunt hebben. Bij een verstuikte enkel is het meestal ook zo dat je na een dag of drie vier minder pijn zult voelen en dat je weer wat kun proberen te lopen. Als het een paar weken is geleden dat je de enkel hebt verstuikt dan kun je normaal gesproken weer gewoon lopen en fietsen. Als het zo is dat de enkel is gescheurd dan zal het herstel een paar weken langer kunnen duren voordat je weer kunt lopen, fietsen en sporten. Heb je een gescheurde enkelband dan kun je deze ook laten behandelen met een speciale bandage, hiermee zou je het herstel kunnen ondersteunen. Het aanbrengen van een bandage of enkelband moet je pas doen als de enkel niet meer is gezwollen. Denk je dat de enkel is genezen en je gaat deze weer wat belasten dan kan het zomaar zijn dat de enkel weer wat dikker gaat worden, je hoeft jezelf hier geen zorgen over te maken, dit kan geen kwaad.

  • Koel de enkel meteen na de verstuiking met ijsblokjes in een plastic zak gewikkeld in een theedoek.
  • Leg de enkel hoog.
  • Neem wanneer nodig paracetamol of ibuprofen tegen de pijn.
  • Probeer wel snel of je weer kunt lopen, want lopen kan je herstel bevorderen en bewegen voorkomt stijfheid.
  • Let er goed op dat je bij het lopen eerst je voet steeds recht naar voren plaatst. Als je met lopen teveel pijn krijgt, dan kun je beter stoppen en het de volgende dag opnieuw proberen.
  • Let er goed op dat je je enkel niet nogmaals gaat verzwikken.
  • Fietsen is een goede manier om met je enkel te oefenen, stap rustig af.
  • Ga niet meteen door met volop te sporten, maar bouw het weer langzaam op.

Verstuikte enkel, wat niet doen?

Het is wel aan te raden als je na het verstuiken van de enkel geen drie passen kunt lopen je contact opneemt met een arts. Ook als de pijn of het dikker worden van de enkel na een aantal dagen niet minder wordt, moet je een huisarts waarschuwen. Het kan zomaar zijn dat je iets hebt gebroken. Je moet niet door blijven lopen, maar op tijd koelen en rusten!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 3729x
Toegevoegd: 26-01-2016 12:45
Gewijzigd: 01-04-2016 22:38

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!