acne

Wat kan je doen aan acne?

acneAcne wordt ook wel jeugdpuistjes genoemd en is een vervelende aandoening waar veel jongeren onzeker van worden. De aandoening komt vooral voor bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Door hormonen gaan de kliertjes op de huid extra talg aanmaken. De talgkliertjes maken zoveel talg aan dat ze verstopt raken en puistjes vormen. Deze puistjes noemen we acne. Acne treed soms ook op latere leeftijd op. Maar wat kan je doen aan acne?

De symptomen van acne

  • Puistjes in het gezicht, op de rug, schouders of borst.
  • De aanwezigheid van zwarte puntjes oftewel mee-eters.
  • Er ontstaan witte bultjes op de talgklier door ophoping van talg.
  • Als een talgklier ontstoken raakt ontstaat er een rood puistje.
  • Uiteindelijk ontstaat er een gele puskop aan het uiteinden.
  • Acne kan soms littekens achterlaten.

Waardoor ontstaat acne?

Iedereen in de puberteit krijgt vroeg of laat last van acne. Acne ontstaat meestal door de hormoonverandering tijdens de puberteit. Helaas heeft de één het erger, dan de ander. Daarnaast heeft de één er meer last van dan de ander. Een duidelijk antwoord waarom de één meer last heeft is er eigenlijk niet. Er zijn wel een aantal oorzaken waardoor acne ontstaan.

  • Talgkliertjes maken meer talg aan dan het lichaam kan afvoeren.
  • De opperlaag van de huid wordt dikker en raakt hierdoor verstopt.
  • De kliertjes raken verstopt door teveel talg en huidschilfers.
  • Ontstoken mee-eters.
  • Bepaalde medicijnen kunnen acne verergeren zoals antidepressiva en anti-epileptica.
  • Voor een klein deel kan erfelijkheid een rol spelen.

Waardoor ontstaat geen acne?

Helaas zijn er genoeg fabeltjes in de wereld waardoor acne zou kunnen ontstaan. Ondanks dat hier geen wetenschappelijk bewijs voor is blijft iedereen volhouden dat acne hierdoor ontstaat. Wij hebben een lijstje gemaakt met fabeltjes, waardoor je acne zou kunnen krijgen, maar wat absoluut niet waar is.

  • Te weinig wassen.
  • Snoepen of chocolade eten.
  • Roken
  • Teveel stress
  • Teveel zweten
  • Seksuele gewoontes die afwijken van normaal gedrag.

Psychische klachten bij acne.

Als je last hebt van acne, dan kan dit gepaard gaan met psychische klachten. Je kan last hebben van een lager zelfbeeld en schaamte. De klachten zijn soms vergelijkbaar met een depressie. Er zijn zelfs patiënten die het leven er niet meer door zien zitten. Ze durven niet meer naar buiten en hebben last van angsten. Als je psychische klachten ervaart door acne, dan is het slim om naar de huisarts te gaan. De huisarts helpt je niet alleen bij de behandeling van acne, maar ook om je eventueel door te verwijzen naar een psychiater. Een psychiater kan je begeleiden, zodat je weet dat je er best mag wezen en dat acne een tijdelijke aandoening is en weer over gaat.

Wat kan je doen aan acne?

Als je acne hebt dan is dit ontzettend vervelend. Vooral omdat acne in de puberteit ontstaat. Dit is al een periode waarin we ons erg onzeker voelen. De acne helpt hier absoluut niet aan mee. Er zijn verschillende adviezen die door huisartsen gegeven worden om acne te bestrijden. Wij hebben een aantal adviezen voor je op een rijtje gezet.

Je huid rust geven.

Laat je huid zoveel mogelijk met rust als je last hebt van acne. Het is belangrijk dat je niet aan de puistjes gaat lopen peuteren. Was je huid niet met zeep, maar gewoon met een beetje lauw water. Dep de huid vervolgens heel voorzichtig droog. Ga je huid niet overmatig wassen of masseren. Je huid wassen zal alleen maar irriteren en helpt niet bij het herstel.

Knijp puistjes nooit uit.

De meeste jongeren denken onterecht dat je sneller van puistjes afkomt door ze uit te knijpen. Door de puistjes uit te knijpen, drukken of krabben kunnen er juist nieuwe puistjes ontstaan. Alleen als je mee-eters hebt kan uitknijpen zin hebben. Een ontstoken puistjes kan je beter zoveel mogelijk met rust laten. Was altijd voor het uitknijpen je huid goed met lauw water.

Draag geen make-up.

Als je last hebt van puistjes, dan wil je ze het liefste bedekken onder een dikke laag make-up. Dit is begrijpelijk, maar niet handig voor het herstel van de huid. Het ontstaan van acne wordt bevorderd door het gebruik van make-up. Wil je toch niet zonder make-up over straat? Kies voor een product op waterbasis. Overigens is het ook niet slim om speciale reiniging crèmes te gebruiken deze kunnen ook acne versterken.

Medicijnen tegen acne

Acne geneest uiteindelijk vanzelf, maar helaas is het tot die tijd wel erg vervelend. Er zijn medicijnen die de symptomen van acne kunnen verminderen. Echter zullen ze de acne nooit helemaal weghalen. Eén van de medicijnen tegen acne is Benzoylperoxide. Dit is een gel die eigenlijk meer helpt tegen de roodheid en gele koppen van puistjes. De gel doodt bacteriën die puistjes veroorzaken en remt de ontsteking. De gel heeft ook een blekende werking, waardoor de puistjes minder opvallen. Hierdoor moet wel contact met UV-straling voorkomen worden. Je kan de behandeling met de gel dus niet in de zon zitten. Benzoylperoxide is vrij verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Het middel wordt niet vergoed door de zorgverzekering. De huisarts kan het op recept voorschrijven, maar dan is het medicijn alsnog voor eigen rekening. Een ander medicijn dat je kan gebruiken is Tretinoïne crème. Deze helpt vooral bij de bestrijding van mee-eters en gele puskopjes. De crème is verkrijgbaar in verschillende sterktes, waardoor je een sterker middel kan gebruiken als je huid niet voldoend reageert. Je huid kan ook juist te heftig reageren, waardoor je juist een minder sterk middel nodig hebt. Dit medicijn mag niet gebruikt worden tijdens je zwangerschap en is alleen op recept verkrijgbaar.

Behandeling tegen acne volhouden.

Als je gebruik gaat maken van medicijnen, dan is het verstandig om de behandeling vol te houden. In het begin zie je soms geen enkel resultaat. Dit kan frustrerend zijn waardoor je geen gebruik meer wil maken van de medicijnen. De meeste mensen met acne merken pas effect binnen 4 tot 6 weken. Het is vooral belangrijk om elke dag netjes de crème aan te brengen. Eventueel is het slim om over 6 weken een nieuwe afspraak bij de huisarts te maken. Je kan bij de huisarts bespreken hoe het nu gaat en of er eventueel alternatieven zijn voor een andere behandeling tegen acne.

Anticonceptiepil bij vrouwen

Als vrouwen een heftige acne reactie hebben, dan zou een huisarts kunnen overwegen om de anticonceptiepil voor te schrijven. Deze orale pil kan invloed hebben op acne. Vroeger werd vooral de Diane pil voorgeschreven voor vrouwen met acne. Naast anticonceptie verminderde deze pil de acne. De laatste jaren is deze pil zeer negatief in het nieuws geweest. Het risico op trombose nam met deze pil flink toe. Vrouwen die de pil gebruikten zijn hierdoor geadviseerd om een andere pil te slikken. De Diane Pil wordt hierdoor niet meer voorgeschreven bij heftige acne. Ondanks dat de Diane Pil een zeer gunstig effect had zou een huisarts wel een andere pil kunnen overwegen. Een andere pil kan ook het aantal hormonen in het lichaam laten afnemen, waardoor de acne verminderd.








                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 4984x
Toegevoegd: 19-10-2016 13:58
Gewijzigd: 22-11-2016 21:15

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!