Pijn in de onderrug

Pijn in de onderrug, mogelijke oorzaken

Pijn in de onderrugLage rugpijn of pijn in de onderrug wordt met een duur woord ook wel lumbago genoemd. Veel mensen hebben er zo nu en dan last van en wanneer de pijn voor een langere periode aanblijft, drijft dit mensen vaak tot wanhoop. Mensen die last hebben van een pijnlijke onderrug weten vaak van gekte niet meer welke houding ze moeten aannemen. Staan, zitten, liggen... Het maakt niets uit, de pijn blijft.

Wanneer spreek je van pijn in de onderrug?

Op deze pagina gaan we uitgebreid in op pijn in de onderrug en mogelijke oorzaken daarvan. Een bekend symptoom bij lage rugpijn is de pijn in het lumbale gedeelte van de lage rug. De pijn zit constant op dezelfde plek. Echter, als deze pijn uitstraalt naar bijvoorbeeld de benen, de heup of naar de voeten, dan spreken we niet meer over lumbago maar over ischias. Ischias is zenuwpijn die via de lage rug doorloopt tot in de benen. Dit is een zeer pijnlijke aandoening die vaak niet uit zichzelf verdwijnt.

Wat zijn de oorzaken van de lage rugpijn?

Er kunnen meerdere oorzaken zijn waardoor de pijn ontstaat. Maar in vrijwel alle gevallen ontstaat het wanneer je een verkeerde beweging hebt gemaakt, of na zware, fysieke inspanningen. Het is een veelvoorkomende sportblessure die kan ontstaan door verkeerde oefeningen of het tillen van teveel gewicht. Of te wel: Pijn in je onderrug ontstaat vrijwel altijd doordat je de rug overbelast.

Te gespannen rugspieren

Rugspieren hebben een belangrijke functie. De pijn in de onderrug wordt veroorzaakt door de zogenoemde 'lange rechte rugspier'. Deze spier noemen we de musculus erector spinae. Deze spier behoort tot de langste spieren van de mens en loopt vanaf de nekwervels tot aan het heiligbeen. Het is een zeer sterke spier die zorgt voor het stabiliseren van je lichaam. Echter, wat veel mensen niet weten is dat zij onbewust deze lange spier aanspannen. Dit kan komen door een verkeerde zithouding, verkeerde bewegingen of doordat de spier onvoldoende ontwikkeld is. Er kunnen ook andere factoren zijn die een rol spelen. Lees het lijstje hieronder maar eens door.

Pijn onderin de rug, mogelijke oorzaken:

  • Een slechte lichamelijke conditie
  • Veel zittend werk of autorijden
  • Stress en spanningen
  • Obesitas (overgewicht)
  • Zwangerschap
  • Slijtage
  • Koude en vocht (zorgt voor stramme spieren)
  • Kleine spierknoopjes in overbelaste spieren
  • Psychische klachten
  • Slecht slapen ---> Slechte matras

Wat kan je zelf doen tegen lage rugpijn?

Wees gerust: Meestal verdwijnen de klachten op den duur vanzelf weer. We raden je aan om waar mogelijk je rug te ontzien. Huishoudelijke taken, langdurig zitten of sporten laat je het beste maar eventjes voor wat het is. De pijn verdwijnt dan in de meeste gevallen na een aantal dagen weer en dit houdt hoogstens enkele weken aan. In zeldzame gevallen blijft de pijn onderin de rug enkele maanden aanhouden. Toch is het onverstandig om je rugspieren helemaal te ontzien, tenminste, dat beweren fysiotherapeuten. Wat je kan doen is in elk geval ervoor te zorgen dat je in beweging blijft. Zwemmen heeft de voorkeur maar dagelijks een eindje wandelen voldoet ook. Voorkom in elk geval dat je de rug fysiek belast. Til- en bukwerk laat je voor wat het is.

Houd je spieren warm

Voorkom dat je spieren gaan verkrampen en kleed je daarom extra warm. Ook helpt het soms om een warme kruik tegen de pijnlijke rug te houden of door gewoon een heerlijke warme douche te nemen.

Een goede zit- en lighouding!

Zittend werk is een van de grootste boosdoeners van rugklachten. Wanneer je bijvoorbeeld veel zittend werk verricht houd je al snel een verkeerde houding aan. Ook worden je spieren slapper wat er weer voor kan zorgen dat je sneller blessures oploopt. Zit geen lange perioden achtereen en doe dit vooral niet op een te zachte stoel, waarin je 'lekker wegzakt'. Je rug krijgt dan te weinig ondersteuning. Bij het liggen probeer je een comfortabele houding aan te nemen. Zorg ervoor dat je de rug ontziet. Plaats bijvoorbeeld een kussentje onder je knieholte of ga op de zij liggen, met je benen iets opgetrokken.

Paracetamol gebruiken

Het lijkt op het intrappen van een open deur maar bij lage rugpijn helpt het gebruik van paracetamol of andere pijnstillers wel degelijk! Paracetamol heeft minder bijwerkingen dan bijvoorbeeld ontstekingsremmers zoals ibuprofen. Slik sowieso nooit langdurig pijnstillers. Doe dit in overleg met je huisarts en drink voldoende water om je maag te beschermen. Eventueel helpt het om een ruggordel te dragen indien de rugklachten regelmatig terugkomen. Dit kan je eventueel bespreken met je fysiotherapeut.

De huisarts kan je verder helpen

Blijft de pijn maar aanhouden en wordt je zodanig in je bewegen belemmert dat normaal functioneren niet meer mogelijk is? Dan raden we je aan om niet zelf te gaan dokteren maar gewoon eens een afspraak te maken met je huisarts. Hij zal je rug controleren en je mogelijk doorsturen naar een fysiotherapeut of naar een oefentherapeut. Maar trek niet na enkele dagen al aan de bel. Lage rugpijn is een veelvoorkomende aandoening en deze verdwijnt, zoals we al schreven, vaak vanzelf weer binnen enkele dagen tot weken.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 10924x
Toegevoegd: 07-12-2015 22:11
Gewijzigd: 07-12-2015 22:26

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!