Pijn in de onderbuik: oorzaken en oplossingen

Pijn in de onderbuik: oorzaken en oplossingen

Pijn in de onderbuik: oorzaken en oplossingenHeb je pijn in de onderbuik? Dan is het belangrijk om de klachten serieus te nemen, maar je hoeft je niet direct zorgen te maken. Pijn in de onderbuik kan tal van oorzaken hebben. De pijn kan komen vanuit de nieren, blaas, darmen en vanuit de baarmoeder, eierstokken of prostaat.

De afkomst van de pijn en het soort pijn kan iets zeggen over de oorzaak. Uiteraard kun je het best een arts raadplegen wanneer je niet weet wat er aan de hand is!

Waar heb je pijn?

We verdelen de onderbuik simpelweg in rechtsonder, linksonder en het midden van de buik.
Pijn in het midden van de buik kan wijzen op problemen met de blaas, op problemen met de baarmoeder bij een vrouw en op prostaatklachten bij een man. Pijn rechtsonder in de buik komt vaak vanaf de dikke- of blindedarm. Pijn linksonder in de buik kan duiden om problemen met de dikke darm. Heb je pijn aan de linker- of rechterkant van de onderbuik en ben je een vrouw? Dan kan dit ook iets te maken hebben met de eierleiders of eierstokken.

Oorzaken van pijn in de onderbuik

De locatie zegt nog niets over de oorzaak van een probleem en op deze pagina doorlopen we daarom een aantal mogelijkheden. Gebruik deze pagina slechts om een idee te krijgen en verwacht niet dat je naderhand van deze informatie een diagnose kunt stellen. Als je het niet vertrouwt kun je het best een arts raadplegen.

  • Tekort aan vitamine B, vitamine D en ijzer

Heb je een overschot of tekort aan ijzer, vitamine D of vitamine B? Dan kun je pijn in de buik krijgen. Vitamine B, vitamine D en ijzer zijn noodzakelijk om de darmen optimaal te laten functioneren.

  • Buikgriep

Buikgriep kan allerlei oorzaken hebben en is een verzameling van verschillende ontstekingen waar ons verteringsstelsel aan blootgesteld kan worden. Buikgriep geeft vaak een verminderde eetlust, braakneigingen, koorts lusteloosheid en pijn in de onderbuik. Buikgriep kan in sommige gevallen een heftig gevoel geven en dan lijkt het of er iets anders aan hand is. Buikgriep kan ook ontstaan wanneer er sprake is van voedselvergiftiging. Voedselvergiftiging kan heftige reacties oproepen van het menselijk lichaam. Het kan enige tijd kosten voor je van voedselvergiftiging of buikgriep verlost bent.

  • Allergie

Ben je allergisch voor het één of het ander? Dan kan je flink pijn in de onderbuik krijgen. Voedselallergie kun je van tal van soorten voeding krijgen. Meld, soja, vis, schaaldieren, pinda’s en varkensvlees zijn enkele voorbeelden van voeding waar vaak een allergie tegen wordt opgebouwd. Een speciale test kan achterhalen waar je precies allergisch voor bent. Meestal volg je een streng dieet waar steeds voeding aan wordt toegevoegd om vervolgens te ontdekken welk soort voeding de boosdoener is.

  • Obstipatie

Obstipatie is een mooi woord voor een verstopping in de darmen. Obstipatie ontstaat wanneer er sprake is van droge en harde ontlasting. Obstipatie vormt op korte termijn geen probleem, maar langdurige obstipatie kan hevige pijn in het verteringsstelsel veroorzaken. Obstipatie geeft problemen bij de stoelgang en kan verhoogde druk veroorzaken. Het is bij obstipatie moeilijk of onmogelijk om naar het toilet te gaan. Spreken we van een ernstig geval? Dan kan zelfs het buikvlies breken! Obstipatie ontstaat gelukkig pas na een lange periode zonder ontlasting en lost vaak vanzelf weer op.
Stress, reizen en een ander eetpatroon kunnen onschuldige oorzaken zijn van obstipatie. Wacht rustig af als je verwacht dat het gaat om één van deze oorzaken. Duurt het te lang of vertrouw je het niet? Dan is het verstandig om een bezoek aan de huisarts te brengen.

  • Nierstenen of galstenen

Nierstenen of galstenen ontstaan door een stekende pijn in de onderbuik en plas je vaak weer uit. In sommige gevallen is dit echter niet mogelijk en moet je de stenen operatief verwijderen. Alleen een dokter kan vaststellen of je met nierstenen of galstenen te maken hebt. Neem contact met een arts op wanneer de pijn heftiger wordt of wanneer je het gewoonweg niet vertrouwt. Operatief verwijderen is lang niet altijd nodig als je op tijd bent!

  • Blindedarmontsteking

Pijn in de onderbuik duidt in sommige gevallen op een blindedarmontsteking. Een blindedarmontsteking is een ontsteking waarbij de appendix van de blindedarm ontstoken is. De ontsteking wordt in sommige gevallen laat opgemerkt en vaak moet de appendix met een operatie verwijderd worden. De blindedarm kan ontploffen als je deze niet verwijdert en op dat moment ben je direct in levensgevaar. Het gevaar van een blindedarmontsteking levert al snel angst op, maar bij pijn in de onderbuik heb je hier in lang niet alle gevallen last van.

  • Nierbekkenontsteking

Is de wand van de nierbekken ontstoken? Dan noemen we dat een nierbekkenontsteking. De ontsteking geeft hevige pijn in de onderbuik en ontstaat meestal door het binnendringen van een bacterie. Een nierbekkenontsteking kan overslaan op andere organen en moet daarom direct worden aangepakt.

  • Ziekte van Crohn

De ziekte van Chrohn is een chronische ontsteking die ontstaat in het darmkanaal. De ontsteking veroorzaakt hevige pijnen en gaat gepaard met pijn in de onderbuik. De ziekte van Chrohn geeft kans op chronische diarree, bloed in de ontlasting en tal van andere klachten. Pijn in de buik hoeft lang niet altijd op de ziekte van Chrohn te duiden en is relatief zeldzaam.

  • Menstruatie

Menstruatiepijn is hevig voelbaar in de onderbuik en kan enorm pijnlijk zijn. De pijn doet zich voor tijdens bepaalde periodes van de menstruatiecyclus en kan pijn geven bij de ongesteldheid. Menstruatiepijn kan in principe geen kwaad, maar geeft een onprettig gevoel. Bespreek de behandeling van menstruatiepijn met een arts.

  • Blaasontsteking

 

Een vrouw met pijn in de onderbuik heeft soms met een blaasontsteking te maken. De blaasontsteking is een infectie van het slijmvlies in de blaas. De blaasontsteking geeft een branderig gevoel en soms komt er viezigheid uit de vagina. Een antibioticakuur is een eenvoudige manier om een blaasontsteking op te lossen. In de meeste gevallen vraagt de huisarts om te plassen in een potje voor nader onderzoek. De huisarts maakt bekend of je een blaasontsteking hebt en draagt vervolgens een oplossing aan.

Er zijn allerlei oorzaken voor pijn in de onderbuik

Begrijp je dat er bij pijn in de buik allerlei mogelijke oorzaken zijn? Dan is het moeilijk om zelf te bepalen met welk probleem je te maken hebt. Veel belangrijke processen van het menselijk lichaam vinden plaats in de onderbuik en eigenlijk is het niet te zeggen met welk probleem je te maken hebt bij pijn in de onderbuik.
Pijn op de onderbuik wijst in de meeste gevallen niet op iets ernstigs, maar dit kan wel het geval zijn. Raadpleeg een arts voor nader onderzoek als je het niet vertrouwt.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 9344x
Toegevoegd: 02-02-2015 21:44
Gewijzigd: 15-08-2015 20:07

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!