Pijn in kaak? Mogelijke oorzaken

Pijn in kaak? Mogelijke oorzaken

Pijn in kaak? Mogelijke oorzaken Wanneer je pijn hebt in je kaak, kan dat tijdelijk zijn en snel weer voorbij zijn, zonder dat je de oorzaak kent. Maar als het vaker terugkeert of de pijn blijft langere tijd aanhouden, dan wil je graag dat er wat aan gedaan wordt. In dit artikel worden de mogelijke oorzaken van pijn in de kaak besproken.

Pijn in je kaak

Er zijn meerdere oorzaken te noemen, waardoor je last kunt hebben van je kaak. De pijn kan hevig zijn, maar ook in een zeurende vorm voorkomen. De pijn kan spontaan ontstaan, maar ook na het trekken van een tand of kies. Ook een flinke verkoudheid kan voor kaakpijn zorgen, maar dan is er niets met je kaakgewrichten aan de hand maar gaat het over kaakholtes die ontstoken zijn. Je moet het je ongeveer zo voorstellen dat het kaakbeen een verbinding vormt tussen het slaapbeen en de onderkaak. Ieder mens is in het bezit van twee kaakgewrichten.

Aan elke kant van het gezicht zit een kaakgewricht. Omdat je op die plaats veel spieren en pezen hebt zitten zorgen die ervoor dat alles op zijn plaats blijft zitten en dat je de kaak goed kunt bewegen. Ga je bekijken wat een van de meest complexe gewrichten van je lichaam is dan zal dit zeker het kaakgewricht zijn. Met het kaakgewricht kun je een beweging maken naar voren, naar achteren naar links en naar rechts en als een scharnier open en dicht maken. Al deze bewegingen kun je maken, omdat er in het kaakgewricht speciaal kraakbeen zit.

Aandoening aan het kraakgewricht

In het verleden is gebleken dat aandoeningen aan het kaakgewricht het meeste bij vrouwen voorkomt. De leeftijd die je aan kunt houden dat de aandoeningen voorkomen zijn bij vrouwen ligt tussen de 20 en 25 jaar en in de leeftijdsgroep tussen de 45 en 55 jaar. Als je een aandoening aan de kaak krijgt ligt dit in de meeste gevallen aan problemen met de spieren of aan het gewricht, het kan ook door beide komen.

Kaakgewrichtsaandoening

Als je een kaakgewrichtsaandoening hebt, heb je vaak last van gespannen spieren en problemen met het gewricht. Als je last hebt van pijnlijke en gespannen spieren in de omgeving van de kaak dan kan dit komen omdat je de spieren teveel hebt belast. Ben je iemand die een gebit draagt en dit past niet goed in de mond ook dit kun je zien als een oorzaak van pijn in de kaak. Je kunt ook pijn in de kaak krijgen als je je mond te ver open doet (tijdens het gapen bijvoorbeeld). Wat ook een oorzaak van pijn in de kaak kan zijn is als je tijdens het slapen je tanden te stijf op elkaar hebt, of als je met je tanden knarst, als je slaapt klem je meestal je tanden veel steviger op elkaar.

Oorzaak pijn in kaak

  • De oorzaak van pijn in je kaken kan zijn als je een discusluxatie hebt, als dit zo is heb je pijn in je kaken omdat de discus in het gewricht naar voren is verschoven.
  • Als je pijn in je kaken hebt kan de oorzaak ook artritis. Je kunt artritis in je kaak krijgen als je in de kaak een verwonding hebt gehad en er is bloed in het kaakgewricht gekomen.
  • Pijn in je kaak kun je ook krijgen als je al wat ouder bent dit noemt men dan artrose. Als je last hebt van artrose in je kaak dan is het kraakbeen in je kaakgewrichten versleten.
  • Een andere oorzaak van pijn die je in de kaak kunt krijgen is botvergroeiing in het gewricht.
  • Wat je ook een oorzaak kunt noemen van pijn in de kaak is als je verkalking in de omgeving van de kaak krijgt, dit kan dan leiden tot verstijving van de kaak.
  • Het kan voorkomen dat de kaak overmatig gaat bewegen, de pijn die dan wordt veroorzaakt komt omdat de spieren die de kaak op haar plaats moeten houden te ver zijn uitgerekt.
  • De pijn in je kaak kan worden veroorzaakt als je je mond te ver hebt open gedaan, dit kan gebeuren als je geeuwt.
  • Als je een erg mobiel kaakgewricht hebt, dan kan het zijn dat het kaakgewricht helemaal uit de gewrichtskom kan schieten waardoor je hevige pijn kunt hebben. Het kan zelfs gebeuren dat je de mond niet meer dicht kunt doen. Als je deze aandoening hebt gehad kun je er op rekenen dat het vaker terug zal komen.

Aanpak pijn in kaak

Vaak gaat de pijn in de kaak weer vanzelf voorbij. Het kan zijn dat je een verkeerde kauwbeweging hebt gemaakt. Maar het kan ook zijn dat de pijn aan blijft houden en dan is het van belang dat je er naar laat kijken. Vaak ga je eerst naar de tandarts en die kan je dan doorverwijzen naar de kaakchirurg wanneer dat nodig is. Er kan zo onderzoek worden gedaan, maar om het beter te kunnen zien, om te bekijken of er wat gebroken is of iets niet goed op zijn plek zit, kunnen er ook foto’s worden gemaakt. Hierdoor kan er beter worden gehandeld en wordt er sneller duidelijk wat er is.

Er zullen ook vragen aan je gesteld worden over wat er is gebeurden je krijgt advies. Hoe kan de pijn veroorzaakt zijn, heb je vaker dezelfde pijn in je kaak of kaken gehad? Maar ook wordt er verteld hoe je het wellicht kunt voorkomen. Dat kan uiteraard niet altijd, maar soms kauw je bijvoorbeeld op een verkeerde manier en kun je beter een andere manier aanleren. Soms zijn het maar kleine dingen die je aan moet passen. Maar het kan ook zijn dat er iets verkeerd zit en dat een operatie nodig is. Dit zal vaak in het ziekenhuis gebeuren onder plaatselijke of algehele narcose, dit ligt er aan wat er gedaan moet worden.

Ligt de oorzaak van de pijn in het kaakgewricht dan zal er professionele hulp ingeroepen moeten worden. Doen beide kaken pijn en heb je een vol gevoel in je hoofd, voorhoofdholtes en/of kaakholtes dan heb je waarschijnlijk een flinke griep of verkoudheid die voor de pijn zorgen. Na het trekken van een tand en zeker bij een kies kun je ook tijdelijk kaakpijn hebben. Deze pijn verdwijnt na korte tijd, zo niet dan ga je terug naar de tandarts, omdat er een ontsteking kan ontstaan na het trekken van tand of kies.

Bij blijvende pijn of telkens terugkerende pijn roep je uiteraard de hulp in van een dokter of tandarts, die je waarschijnlijk naar de kaakchirurg stuurt als hij er niet achter komt wat de oorzaak is van de pijn. Ook wanneer er verstandskiezen door moeten komen kun je kaakklachten krijgen. Soms kunnen de verstandskiezen niet doorkomen, omdat de achterste kiezen in de weg zitten. Ook dan moet er een kaakchirurg aan te pas komen. Twijfel nooit om advies te vragen bij blijvende of steeds terugkerende pijn in je kaken. Een foto laten maken bij de kaakchirurg in het ziekenhuis geeft zeer waarschijnlijk meteen uitsluitsel over de oorzaak van de kaakpijn.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 21420x
Toegevoegd: 23-11-2015 07:20
Gewijzigd: 29-11-2015 16:00

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!