baby huilen

Oorontsteking baby

baby huilenBaby's lopen een hoger risico om een oorontsteking op te lopen, aangezien hun afweersysteem nog niet volledig is ontwikkeld. Het kan hierbij gaan om een middenoorontsteking, een binnenoorontsteking of een buitenoorontsteking. Een middenoorontsteking komt bij baby's het vaakst voor. In dit artikel vertellen we je meer over deze soorten oorontstekingen en de behandeling van een oorontsteking baby.

Middenoorontsteking

Het middenoor is de ruimte die zich direct achter het trommelvlies bevindt. Er kan hier een ontsteking ontstaan, waardoor je last krijgt van vocht achter het trommelvlies. Een middenoorontsteking is een kwaal die veel voorkomt bij baby's. Bij volwassenen komt deze ontsteking nauwelijks voor.

Hoe ontstaat het?

Een middenooorontsteking is meestal het gevolg van een gewone verkoudheid. Het virus dat de verkoudheid veroorzaakt kan in het middenoor terechtkomen via het gangetje tussen de neuskeelholte en het middenoor, Eastachius genaamd. In het middenoor veroorzaakt het vervolgens een ontsteking. Daarnaast kunnen er ook bacteriën bij komen, zoals de Haemophilus influenza en de Streptococcus pneumoniae. De buis van de Eastachius kan vervolgens verstopt raken. De virussen, bacteriën en het vocht van de ontsteking zitten dan 'opgesloten' in het middenoor. De druk wordt steeds hoger en het trommelvlies kan hierdoor bol gaan staan. Dit kan gepaard gaan met veel pijn.

Wat zijn de symptomen?

Een middenoorontsteking is in eerste instantie vaak te herkennen aan de pijn. Daarnaast kan een baby met deze ziekte ook last krijgen van koorts, diarree en buikpijn. Andere symptomen die voor kunnen komen zijn slecht eten en drinken, overgeven en prikkelbaarheid. Als er sprake is van een chronische middenooronsteking kun je dit herkennen aan een loopoot (vocht uit het oor) en gehoorverlies. Bij de chronische vorm zal de baby geen last hebben van oorpijn.

Binnenoorontsteking

Een binnenoorontsteking kan ontstaan als gevolg van een middenoorontsteking, maar het kan ook een andere oorzaak hebben. In het binnenoor kan tevens het gedeelte dat verantwoordelijk is voor het evenwicht ontstoken raken. Als dit het geval is, spreken we van labirithitis. De baby zal dan helemaal niets meer horen met het ziekte oor en krijgt in de meeste gevallen een acute, heftige duizeligheidsaanval.

Hoe ontstaat het?

Binnenin het rotsbeen van de schedel bevindt zich een evenwichtsorgaan aan beide zijden van het hoofd. Deze evenwichtsorganen bestaan uit drie gebogen buisjes die gevuld zijn met vocht (endolumfe en perilymfe). Als er bacteriën in het 'evenwichtsvocht' in deze buisjes terecht zijn gekomen, is het evenwichtsorgaan ontstoken. Meestal komen de bacteriën via de gehoorgang het evenwichtsorgaan binnen.

In de meeste gevallen ontstaat een binnenoorontsteking als gevolg van een onbehandelde bacteriële gehoorgang- of middenoorinfectie. Deze infectie dringt langzaam steeds dieper het oor binnen en komt uiteindelijk in het binnenoor terecht bij het evenwichtsorgaan en het slakkenhuis. Verder zijn er nog een aantal factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van een binnenoorontsteking. Zo kunnen verkoudheid, griep, astma en allegieën het risico op een ooronsteking baby verhogen. Daarnaast kunnen ook een hoofdtrauma, een poliep of tumor in het oor of bepaalde virale infecties (mazelen, bof, rodehond, herpes) een rol spelen. Ook is het risico op een binnenoorontsteking groter als je last hebt van cholesteatoom of als je overmatig alcohol gebruikt.

Wat zijn de symptomen?

Een baby met een binnenoorontsteking verliest vaak het gehoor en heeft last van oorsuizen. Ook kan een binnenoorontsteking een vol gevoel in het oor veroorzaken en gepaard gaan met duizeligheid.

Buitenooronsteking

Een ander soort oorontsteking baby is een buitenoorontsteking. Deze ontsteking komt echter niet zo vaak voor bij kinderen, maar meer bij volwassenen. Bij een buitenoorontsteking is de huid die de gehoorgang bedekt ontstoken. De gehoorgang loopt van de ingang van het oor die zichtbaar is tot aan het trommelvlies. Een buitenoorontsteking wordt ook wel een gehoorgangontsteking of een zwemmersoor genoemd.

Hoe ontstaat het?

Een buitenooronsteking kan ontstaan als gevolg van veel zwemmen, waardoor er vocht achterblijft in de gehoorgang. Ook het veelvuldig gebuik van oordopjes, koptelefoons en gehoorapparaten kan deze ontsteking tot gevolg hebben. Daarnaast kan een buitenoorontsteking ontstaan door haargroei in het oor of het veelvuldig met wattenstaafjes en stokjes in de oren pulken. Een huidreactie op cosmetica of reinigingsproducten kan ook een mogelijke oorzaak zijn. De huid in de gehoorgangen is heel dun en kwetsbaar, waardoor een klein scheurtje in deze huid al een ontsteking met een bacterie, schimmel of virus tot gevolg kan hebben.

Wat zijn de symptomen?

Een buitenoorontsteking is voornamelijk te herkennen aan felle jeuk in het oor. Ook zal de gehoorgang gaan irriteren en kan er vocht of bloed in het oorkanaal te zien zijn. De ingang van het oor kan rood verkleuren, gaan zwellen en vernauwen. Verder kunnen er korstjes en schilfers zichtbaar zijn in de gehoorgang en kan de baby last hebben van milde oorpijn.

Hoe herken je een oorontsteking baby?

Het is soms lastig om een oorontsteking baby te herkennen, aangezien de baby zelf niet kan praten. Als je baby naar zijn of haar oortje grijpt, kan dit betekenen dat hij of zij vermoeid is en dit hoeft dus niet te duiden op oorpijn. Bij een oorontsteking is je baby vaak in ieder geval prikkelbaar en huilerig. Als je je kind neerlegt, kan hij of zij ineens hard gaan huilen. Lijkt het alsof je baby pijn heeft tijdens het drinken of het zuigen op een speen? Dit kan ook wijzen op een oorontsteking baby. Het kan zo zijn dat oorontsteking ineens dooorbreekt. In dat geval zie je gelig vocht uit het oor komen. Is je baby jonger dan zes maanden en vermoed je dat er sprake is van een oorontsteking? Ga dan in ieder geval even langs de huisarts.

Hoe wordt een oorontsteking baby behandeld?

In de meeste gevallen zal een oorontsteking baby vanzelf genezen in twee of drie weken. Indien de ontsteking niet vanzelf verdwijnt, kun je het beste kiezen voor een behandeling. Deze behandeling is afhankelijk van het soort oorontsteking en daarom is het belangrijk om een arts om advies te vragen. Oordruppels, oorzalf en pijnstillers kunnen soms helpen om de klachten te verminderen. In andere gevallen is antibiotica nodig. Soms zal de behandelend arts adviseren om trommelvliesbuisjes te laten plaatsen.

Wat kun je zelf doen?

Als je kindje weinig drinkt, bestaat er een kans dat hij of zij uitdroogt. Het drinken doet waarschijnlijk te veel pijn, maar dit kan als het nodig is worden verminderd met een kinderparacetamol. Drinkt je baby hierna nog steeds niet uit de borst of de fles? Probeer de voeding dan eens te geven met een lepeltje, een plastic bekertje of een tuitbeker. Indien je baby niet goed slaapt, kun je hem of haar een kinderparacetamol geven voor het slapen gaan. Het kan ook helpen om het hoofdeind van het bedje iets hoger te zetten.

Heeft je baby last van een middenoorontsteking? Dit wordt vaak vooraf gegaan door een verkoudheid. Een zoutoplossing of een neusspray kan dan helpen om de neusspray vrij te maken. Het kan ook helpen om wat moedermelk in de neus te druppelen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 3840x
Toegevoegd: 20-12-2016 12:29
Gewijzigd: 27-01-2017 23:26

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!