hartkloppingen bij man

Nooit meer last van hartkloppingen

hartkloppingen bij manIedereen heeft wel eens in zijn leven last gehad van hartkloppingen. Soms moet je hart zichzelf even resetten. Dat merk je doordat je hart even 'overslaat'. Maar het wordt pas problematisch wanneer je hier vaker last van hebt

Wat zijn hartkloppingen eigenlijk?

Je bent misschien vaak moe, ziet er bleek uit en soms schrik je tijdens je slaap opeens wakker. Wat kan je doen tegen hartkloppingen? En wanneer worden hartkloppingen veroorzaakt door een hartprobleem? Wist je dat een gemiddeld mensenhart ongeveer 70 maal klopt per minuut? Bij de een is het wat lager en bij de ander juist veel hoger.

Zo kan de hartslag van een topsporter in rust gerust tussen de 40 of 50 per minuut zijn. Kinderen hebben meestal een hoge hartslag. Je hart klopt om al het bloed in je aderen door het lichaam te stuwen. Als mensen zich inspannen verbruiken ze meer energie en zuurstof en kan de hartslag soms wel stijgen tot 150 slagen per minuut.

Maar bij sommige mensen versneld of stopt de hartslag zomaar eventjes, zonder enige reden. We noemen dat hartkloppingen. Dit komt bij iedereen voor en je hoeft je dus geen zorgen te maken wanneer je hier zo nu en dan last van hebt. Het wordt pas anders wanneer je hier dagelijks last van hebt. We spreken dan van een hartritmestoornis.

Wanneer spreek je van een hartritmestoornis?

Men spreekt pas van een hartritmestoornis wanneer de persoon in kwestie last heeft van hartkloppingen die meerdere seconden aanblijven en indien dit de patiënt belemmerd in de bezigheden. In dat geval is er mogelijk sprake van een stoornis. Een dergelijke stoornis hoeft op zich niet gevaarlijk te zijn. Maar het kan je leven wel op de kop zetten, aangezien je niet alles meer kunt doen. In sommige gevallen kan het hartritme wel een half uur of langer aanblijven.

Wat zijn de gevolgen van ernstige hartkloppingen?

Wat de gevolgen kunnen zijn bij ernstige hartkloppingen? Doordat je bloed niet meer goed rondgepompt wordt, kan je flauwvallen. In zeldzame gevallen kunnen er bloedstolsels ontstaan. Een gevolg daarvan kan weer zijn dat deze stolsels verstoppingen veroorzaken in de bloedvaten, waardoor een embolie kan ontstaan in de longen, het hart of andere organen en lichaamsdelen.

Maar dit komt niet vaak voor. Hieronder meer informatie over één van de grootste veroorzakers van hartkloppingen: Stress.

Stress als grootste boosdoener van hartkloppingen

Als je opeens last krijgt van hartkloppingen, dan kan je daardoor behoorlijk van slag zijn. Vooral wanneer je daarvoor nooit problemen met je hart hebt gehad. Meestal worden hartkloppingen veroorzaakt door stress of door plotselinge, ingrijpende gebeurtenissen.

Je hart bonst in je keel

Mensen die last krijgen van hartkloppingen, die vernemen dat hun hart onregelmatig klopt of juist te sterk klopt. Men voelt het hart kloppen in de keel of op de borst. Niet zelden gaat dat gepaard met hevige angst en angstaanvallen. Mensen geven aan dat ze bang zijn dat er iets aan hun hart mankeert.

Wanneer kunnen door stress hartkloppingen optreden?

Mensen die plotseling hartkloppingen krijgen, zijn vaak te lang druk geweest en hebben te weinig tijd genomen om te ontspannen. Het lichaam vindt dit op den duur wel genoeg geweest en laat je merken dat je beter voor jezelf moet zorgen. Hartkloppingen kunnen daarom een signaal van het lichaam zijn en het vertelt je dat je rust moet nemen.

Ook emotionele problemen kunnen stress veroorzaken, alsmede een tekort aan magnesium en bloedarmoede. Omdat hartkloppingen in de meeste gevallen veroorzaakt worden door stress, vinden we het belangrijk om je stress level met enkele tips weer op een normaal niveau te brengen. Hieronder vind je daarom enkele tips tegen stress en dus tegen hartkloppingen.

Tip 1: Sporten of bewegen in de buitenlucht

Stress is een belangrijke veroorzaker van hartkloppingen. Alleen beseft men dit vaak te laat. Stress is een voorloper van een burn-out of overspannenheid. Last van hartkloppingen? We raden je dan sowieso aan om veel meer te bewegen en dat in de buitenlucht. Bewegen is de beste remedie tegen stress. Je dringt daarmee namelijk lichamelijke en geestelijke spanningen terug.

Gelukshormonen

Er komen goede hormonen vrij als je beweegt of sport. We noemen dit gelukshormonen. Zij bestrijden het stresshormoon en geven je bovendien een heerlijk gevoel. Daglicht is voor iedereen gezond. Daarom is het aan te raden om zoveel mogelijk in de buitenlucht te bewegen. Na verloop van tijd nemen je hartkloppingen zeer waarschijnlijk af!

Tip 2: Praten

Praten, praten, praten en dan niet zomaar ergens over... Praat namelijk zoveel mogelijk over je gevoelens of emoties wanneer jij je gestresst ergens over voelt. Met name mannen houden problemen vaak zoveel mogelijk voor zich en lossen het liever intern op wanneer iets niet loopt zoals ze het graag willen. Maar door geslotenheid ontstaat juist meer stress.

Piekeren

Je gaat lopen piekeren en malen en je slaapt minder goed, waardoor je weer minder presteert en het stressniveau toeneemt. Krop je emoties dus niet op en probeer je te uiten. Dat geeft je een opgelucht gevoel en het is een manier om je spanningen te reguleren, waardoor je hartkloppingen op termijn verminderen.

Tip 3: Meer tijd voor ontspanning

Voel jij je opgejaagd, gestresst of gespannen? Stress is vreselijk slecht voor het lichaam. Wat je kan doen is zoveel mogelijk stress vermijden en alleen maar leuke dingen doen. Luister naar muziek, pak een goed boek, ga wat vaker op vakantie en doe leuke dingen met vrienden of familie. Doe eventueel oefeningen waardoor je lekker ontspant zoals ademhalingsoefeningen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 4358x
Toegevoegd: 14-01-2016 22:12
Gewijzigd: 16-01-2016 19:58

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!