man pijn op borst

Angina pectoris

man pijn op borstAngina pectoris is eigenlijk geen aandoening, maar een symptoom. Het betekent pijn op de borst. Dit ontstaat doordat de kransslagaders die het hart van bloed voorzien vernauwd raken. Als gevolg hiervan krijgt een deel van het hart niet meer genoeg zuurstof en dit kan leiden tot pijn op de borst. Angina pectoris is niet altijd gevaarlijk, maar het kan wel een voorbode van een hartaanval zijn.

Wat is angina pectoris?

Angina pectoris is een symptoom dat voorkomt bij een aandoening van de kransslagaders: atherosclerose. We noemen dit ook wel slagaderverkalking. Dit komt voornamelijk voor in de kransslagaders, maar het is ook mogelijk dat het in andere slagaders voorkomt.

Het bloed dat van de longen door de kransslagaders naar het hart stroomt bevat veel zuurstof. Het hart heeft dit nodig om te kunnen functioneren. Als er sprake is van atherosclerose zijn de kransslagaders vernauwd. Dit zorgt ervoor dat het hart niet meer voldoende bloed (en dus ook zuurstof) toegevoerd krijgt. Hiervan is voornamelijk sprake als de persoon in kwestie inspanning levert. Naast angina pectoris gaat atherosclerose ook gepaard met andere symptomen, zoals uitstralende pijn naar de linker- of rechterarm, de rug, de schouderbladen of de kaken.

Als iemand last heeft van angina pectoris, moet er actie worden ondernomen. Het is namelijk een teken dat de hartvaten vernauwd zijn en dit kan leiden tot een hartaanval of overlijden. Daarom is het belangrijk om je altijd door een arts te laten onderzoeken als je last hebt van angina pectoris. Pijn op de borst komt voornamelijk voor bij mannen die ouder zijn dan zestig en vrouwen die ouder zijn dan zeventig. Over het algemeen krijgen mannen hier vaker mee te maken dan vrouwen.

Hoe wordt angina pectoris veroorzaakt?

Angina pectoris wqordt in de meeste gevallen veroorzaakt door slagaderverkalking. De kransslagaders zijn vernauwd, waardoor er minder bloed doorheen stroomt en er een zuurstoftekort kan optreden.

Pijn op de borst kan ook worden veroorzaakt door een aandoening aan de hartklappen. Er stroomt dan bloed terug naar de andere hartruimten en als gevolg hiervan kn het hart minder goed druk opbouwen om het bloed rond te pompen. Een andere mogelijk oorzaak is een hartritmestoornis, waarbij er sprake is van een snelle of een onregelmatige hartslag. Hierdoor is de hoeveelheid bloed die wordt rondgepompt anders dan normaal. Verder kan het zo zijn dat angina pectoris ontstaat als gevolg van een afwijking aan de longen, de spieren, de slokdarm of de maag.

Het hart heeft meer zuurstof nodig op momenten dat het harder moet werken. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je je inspant en bij stress of heftige emoties. Ook bij de overgang van warmte naar kou en na het nuttigen van een zware maaltijd moet het hart zich extra inspannen. Aangezien het zuurstoftekort daardoor extra groot is in deze situaties, ontstaat angina pectoris en andere symptomen dan ook sneller.

Andere symptomen

Angina pectoris is een drukkende pijn op de borst die in de meeste gevallen ontstaat door slagaderverkalking. Dit kan echter ook gepaard gaan met andere symptomen. Zo kan de pijn uitstralen naar de linker- of rechterarm, de rug, de schouderbladen of de kaken. Het is ook mogelijk dat iemand met angina pectoris last krijgt van een brandend gevoel in de maag, een benauwend of onrustig gevoel, veel zweten, angst en een doof gevoel in de schouder, de arm of de pols. Een aanval van angina pectoris duurt meestal tussen de 1 en de 15 minuten. De klachten verdwijnen vanzelf weer als je rust houdt.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Als je last hebt van angina pectoris, wijst dit meestal op een afwijking aan het hart. Het is daarom belangrijk om altijd een arts te raadplegen als je hiermee te maken krijgt. In eerste instantie zal de behandelend arts een aantal vragen stellen. Hij zal vragen hoe vaak en wanneer de klachten optreden en hoe lang ze aanhouden. Daarnaast zal de arts ook onderzoeken hoe groot het risico op hart- en vaatziekten is. Hiervoor meet hij bijvoorbeeld de bloeddruk, het cholesterolgehalte en de hoogte van de bloedsuikerspiegel. Ook zal hij vragen of hart- en vaatziekten in de familie voorkomen.

Verder kan de behandelend arts nog een aantal aanvullende onderzoeken uitvoeren om te ontdekken wat de pijn op de borst veroorzaakt. Zo kan hij bijvoorbeeld een ECG, een CT-scan of een echografie maken. Daarnaast kan worden gekozen voor een inspanningsonderzoek, een isotopenonderzoek en hartkatheterisatie. Na het uitvoeren van deze onderzoeken kan de arts vaststellen welke aandoening de angina pectoris veroorzaakt. Aan de hand hiervan kan worden gekozen voor de juiste behandelmethode.

Behandeling van angina pectoris

Als de angina pectoris wordt veroorzaakt door slagaderverkalking, zal de behandelend arts medicijnen voorschrijven. Vaak wordt er gekozen voor een combinatie van nitraten, bètablokkers, antistollingsmiddelen en/of calciumantagonisten. Deze medicatie zorgt ervoor dat je hartslag lager wordt, je bloedvaten wijden of je bloed dunner. 
 
Verder is het belangrijk dat je een gezonde levensstijl aanneemt. Het is belangrijk om te stoppen met roken en weinig of liever zelfs geen alcohol te drinken, aangezien dit schadelijk is voor de bloedvaten. Verder is het sterk aan te raden om voldoende te bewegen, omdat dit juist een positieve invloed heeft op het hart en de bloedvaten. Wel is het belangrijk dat je je tijdens het bewegen niet teveel inspant, zodat je niet een nieuwe aanval van angina pectoris uitlokt. Heb je overgewicht? Dan is het van belang dat je probeert af te vallen. Ook wordt het aangeraden om gezond te eten en stress zoveel mogelijk te vermijden of hiermee te leren omgaan.
 
Het kan voorkomen dat de medicatie en een gezondere levensstijl niet helpen. In dat geval kan er worden gekozen voor dotteren. Hierbij wordt er een soort ballonnetje opgeblazen in de vernauwing in de kransslagader. Dit zorgt ervoor dat het bloedvat uitrekt, waardoor er weer bloed doorheen kan stromen. Na het dotteren kan er een zogenaamde stent in de vernauwing van de kransslagader worden geplaatst. Dit is een soort metalen balpenveertje dat ervoor zorgt dat het bloedvat niet terugveert.
 
Er kan ook worden gekozen voor een bypass, oftewel een omleiding. Er wordt dan door een chirurg een nieuw stukje ader aan de kransslagader bevestigd, waardoor het bloed om de vernauwing in de kransslagader heen kan stromen.

Prinzmetal angina pectoris

Het kan ook gaan om een speciale vorm van angina pectoris, namelijk Prinzmetal angina pectoris. De pijn in de borst treedt dan voornamelijk op wanneer de persoon in rust is en kunnen ook 's nachts optreden. Meestal is de pijn heviger dan bij de normale vorm van angina pectoris en het houdt vaak ook langer aan. De kransslagaders zijn bij deze vorm van angina pectoris niet vernauwd. Er treden bij Prinzmental angina pectoris spasmen op in de kransslagaders, waardoor er een gebrek aan zuurstof ontstaat.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 3561x
Toegevoegd: 16-12-2016 02:27
Gewijzigd: 15-01-2017 21:35

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3839 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!