Slijmbeurs is een soort kussentje dat is gevuld met slijmerig vocht. Deze kussentjes liggen tussen de botten en pezen van een gewricht en zorgen ervoor dat eht gewricht soepel kan bewegen. Hierdoor zal de pees niet over het botgewricht schuren. Als je een slijmbeursontsteking knie hebt, is het slijmbeurs dat in het kniegewricht zit dus ontstoken. Er zit een te grote hoeveelheid vocht in het slijmbeurs, waardoor het gaat opzetten.Soms is het lastig om een slijmbeursontsteking te onderscheiden van een peesontsteking, omdat het slijmbeurs zich dicht bij de aanhechting van de pees op het bot bevindt en beide aandoening vrijwel dezelfde klachten met zich meebrengen.
In vrijwel alle gevallen ontstaan een slijmbeursontsteking als gevolg van overbelasting. Het slijmbeurs kan overbelast raken doordat de pezen en botgewrichten hier in korte tijd veel wrijving op uitoefenen. Hierdoor zal het kussentje gaan irriteren en vervolgens ontstoken raken. Een slijmbeursontsteking knie kan bijvoorbeeld ontstaan door een dagje onkruid verwijderen (waarbij je de gehele dag op je knie zit). Het is daarnaast ook mogelijk dat een sijmbeursontsteking knie ontstaat door vallen of stoten, aangezien er dan een plotselinge druk ontstaat op het slijmvlies. We noemen de bovengenoemde vormen van een slijmbeursontsteking ook wel een acute slijmbeursontsteking.
Het kan ook zo zijn dat je een chronische slijmbeursontsteking oploopt. Dit ontstaat als gevolg van langdurige, lichte overbelasting van de slijmbeurs. Denk hierbij aan eenzijdige belasting van het gewricht tijdens dagelijks werk op sport. Als gevolg hiervan ontstaat er langzaam aan een verkeerde spierspanning op de slijmbeurs, waardoor de druk toeneemt. Van een chronische slijmbeursontsteking blijf je een stuk langer last hebben dan van een acute slijmbeursontsteking, maar het is wel van voorbijgaande aard. Een chronische slijmbeursontsteking wordt echter wel gerekend tot de reumatische aandoeningen.
Een slijmbeursontsteking knie kan bij iedereen ontstaan. Wel is het zo dat deze ontsteking vaker bij mannen voorkomt dan bij vrouwen. De ontsteking ontstaat vaak bij mensen die veel op hun knieën werken., zoals stratenmakers, hoveniers, vloerenleggers of dakdekkers. Het gaat dan om de chronische vorm. Tegenwoordig komt dit echter minder vaak voor, doordat het bij dit soort beroepen volgens de Arbowet verplicht is om met kniebeschermers te werken. Daarnaast kunnen ook sporters die oefeningen doen waarbij ze de knieën belasten sneller een chronische slijmbeursontsteking knie oplopen. Bij een acute slijmbeursontsteking knie zijn er eigenlijk geen risicofactoren, aangezien dit kan ontstaan na een dag op de knie zitten of vallen of stoten.
Het meest kenmerkende symptoom van een slijmbeursontsteking knie is pijn. Het bewegen van de knie gaat gepaard met pijn en bewegen gaat ook moeizamer. Dit komt doordat de slijmbeurs is gaan zwellen. Als je de knie helemaal probeert te buigen, voel je meestal wel dat er echt iets mis is. Het kan zelfs voorkomen dat de knie zichtbaar gezwollen is. De huid hier omheen heeft dan meestal een rode kleur.
Het is voor de huisarts vaak niet moeilijk om de diagnose slijmbeursontsteking knie te stellen. De arts zal je een aantal vragen stellen over de klachten die optreden en vervolgens een kort lichamelijk onderzoek uitvoeren waarbij hij of zij kijkt of er sprake is van een zwelling.
Aangezien een slijmbeursontsteking knie over het algemeen vanzelf weer over gaat, hoeft dit niet behandeld te worden. Wel kun je paracetamol of ontstekingsremmende pijnstillers (ibuprofen) gebruiken om de pijn en de ontsteking iets te verminderen. Als je ervoor kiest om ontstekingsremmende pijnstillers te gebruiken, is het belangrijk om hierover eerst te overleggen met je arts of apotheker. Deze middelen gaan namelijk niet altijd goed samen met andere medicijnen. In sommige gevallen zal de huisarts je een injectie met corticosteroïden geven, zodat de ontsteking wordt geremd. Ook kan de arts ervoor kiezen om vocht uit de knie te halen met een spuit.
Heb je een chronische slijmbeursontsteking? In dat geval zal de slijmbeurs operatief moeten worden verwijderd. Een chronische slijmbeursontsteking knie komt gelukkig niet zoveel voor.
Het beste is om bij een slijmbeursontsteking knie zoveel mogelijk rust te houden. Het is belangrijk dat er geen druk meer op de knie komt. Indien je werkt op de knieën, fitness oefeningen doet die de knieën belasten of veel op de knieën zit, is het van belang dat je dit niet meer doet. Eigenlijk kun je het beste minimaal één tot twee weken stoppen met de activiteiten die pijn doen aan de knie. Probeer ook minder te knielen en de knie niet maximaal te buigen. Na een paar dagen rust houden zul je al merken dat de ontsteking vrijwel is verdwenen. Heb je erge last van de klachten? Het kan dan helpen om je knie zo nu en dan gedurende tien minuten te koelen met een coldpack of ijs.
Als je de knie voldoende rust hebt gegeven en de klachten na ongeveer vier tot zes weken niet voldoende zijn verminderd, kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Wordt de knie steeds rode en dikker en de pijn steeds erger? Of wordt de knie steeds roder en dikker en krijg je koorts? In deze gevallen is het belangrijk om direct langs de huisarts te gaan.
Indien je een slijmbeursontsteking knie wilt voorkomen, is het belangrijk dat je voorzichtig bent met het gewricht in je knie. Dit betekent niet dat je de knie maar zo min mogelijk moet gaan bewegen, want je lichaam is niet bedoeld om stil te staan. Probeer echter wel dagelijks meerdere rustmomenten in te plannen waarbij je knieën volledig ontziet. Indien je een dag onkruid gaat wieden, dien je er extra op te letten dat je deze rustmomenten neemt. Ook kun je dan het beste kniebeschermers dragen.
Moet je tijdens je werk veel op de knieën zitten of doe je tijdens een sport oefeningen waarmee je de knie belast? Zorg er dan voor dat je de knie niet teveel belast en voldoende rustmomenten neemt. Ook kun je ervoor kiezen om tijdens het werk of het sporten kniebeschermers te dragen of gebruik te maken van een knielkussen.