Oorzaken van koude handen en voeten

Oorzaken van koude handen en voeten

Oorzaken van koude handen en voetenKoude handen of voeten zijn niet het grootste probleem dat wij als mens hebben, maar onaangenaam kan het zeker zijn! Sommige mensen hebben altijd last van koude voeten en handen, terwijl andere mensen warmbloediger zijn en er nooit last van hebben.

Doorbloeding speelt een belangrijke rol wanneer je te maken hebt met koude handen of voeten. Heb je echt last van koude handen of voeten? Dan kan het zelfs pijnlijk worden en voor irritatie zorgen.

De meest voorkomende oorzaken van koude voeten of handen

Arteriolen, venulen en het capillair vaatnet kunnen een rol spelen bij koude voeten of handen. Het gaat hier om de slagaders, kleinere aders of haarvaatjes. Kou zorgt voor een vernauwing in de vaten en de vernauwing zorgt ervoor dat je het koud krijgt.


De kou maakt het lichaam minder efficiënt en zorgt voor een langzamere doorbloeding. De belangrijkste lichaamsfuncties komen op de eerste plek. De handen en de voeten komen pas veel later in de ranglijst. Er zijn een aantal simpele manieren om het lichaam weer op te warmen met bloedcirculatie. De volgende oorzaken en oplossingen kun je direct gebruiken:

  • Een koud lijf door koud water.

Droog je zo snel mogelijk af en trek warme kleding aan.

  • Chronische kou door een onverwarmde leefomgeving.

Zorg voor een werkende Cv-ketel, voldoende isolatie en trek warme kleding of eventueel pantoffels aan.

  • Koude voeten of een koud lichaam als je buiten bent.

Kies voor winddichte kleding en kleding met voldoende isolatie aan de binnenkant. Handschoenen, een sjaal en een jas zijn vaak voldoende om het warm te hebben. Zorg dat je niet nat wordt!

Uiteraard zijn er nog veel meer oorzaken! In de meeste gevallen komt het op de juiste kleding aan en moet je zorgen dat je zo snel mogelijk droog wordt. Natte kou is de ergste kou die er is en zorgt ervoor dat het lichaam nog moeilijk opwarmt. Heb je het echt heel koud? Dan kan het helpen om een uurtje in bed te liggen en je daarna warm aan te kleden om de kou nog eens te trotseren.

Andere oorzaken van koude handen en voeten

De volgende zaken kunnen in sommige gevallen een rol spelen bij koude handen of voeten:

  • Perniosis

Perniosis is de situatie waarbij het lichaam niet instaat is om de bloedvaten op een juiste manier te besturen. De bloedvaten zetten uit of knijpen samen wanneer dit nodig is, maar bij perniosis gebeurt dit op een verkeerde manier. Het resultaat hiervan is een branderig gevoel, gloeiende plekken of een gezwollen huid. Perniosis kan extreem koude handen of voeten veroorzaken. Perniosis kan ook een branderig gevoel geven. Perniosis bestaat op bepaalde plekken van het lichaam en verdwijnt vaak weer na een aantal weken.

  • Hart- en vaatziekten

Het hart- en vatenstelsel speelt een belangrijke rol bij het warm houden van ons lijf. Een hoge bloeddruk, slechte doorbloeding, verkeerde diktes van het bloed of beknelde bloedvaten kunnen een verkeerde temperatuur van het lichaam veroorzaken.

  • Koude handen en voeten als je zwanger bent

Koude handen en voeten komen vaak voor als iemand zwanger is. Het lichaam staat in vuur en vlam of is ijskoud! Qua bloedcirculatie, inspanning en voedingsstoffen gebeurt er veel tegelijk. Na de zwangerschap zullen de problemen met koude voeten of handen weer verdwijnen.

  • Een trage schildklier 

Een trage schildkleur kan de veroorzaker zijn van koude voeten of handen. Een langzame schildklier zorgt voor een daling van de lichaamstemperatuur. De temperatuurschommeling voel je vaak het eerst in de handen of voeten.

Het lichaam is een verbinding van verschillende elementen en uiteraard zijn er meer oorzaken van koude handen en voeten. Heb je problemen om dagelijks te functioneren door te koude handen en voeten? Dan kan het bezoeken van een huisarts nooit kwaad. Mogelijk speelt een onderliggende oorzaak mee en zijn de koude handen en voeten op deze manier te voorkomen.

Is het een probleem waar je altijd al last van hebt? Neem dan mijn tips wat betreft handschoenen en schoeisel ter harte en lees snel verder.

Handschoenen en het juiste schoeisel

Bedek de handen en voeten om afkoeling te voorkomen. Bij een koude omgevingstemperatuur of weinig lichaamsbeweging is het lichaam niet instaat om het lichaam op te warmen of geeft het lichaam geen prioriteit aan de handen of voeten. Zorg dat je de warmte vasthoudt die het lichaam geeft aan de handen of voeten. Handschoenen of het juiste schoeisel leveren hier de grootste bijdrage in.

 

Kies voor warme handschoenen en schoeisel met een isolerende werking. Wanten zijn het soort handschoenen met de beste isolatie (door de tussenliggende luchtlaag) en schoenen of laarzen blijven het gemakkelijkst warm met bond aan de binnenkant. Zeker in de winter mag je best investeren in goede handschoenen of het juiste schoeisel.

 


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 5358x
Toegevoegd: 22-01-2015 11:45
Gewijzigd: 15-08-2015 19:03

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 2974 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!