Symptomen van galstenen

Symptomen van galstenen

Symptomen van galstenenWanneer je last hebt van galstenen is het fijn wanneer je dat kunt herkennen. Je gaat daarmee meteen naar de huisarts. Galstenen kunnen veel pijn en klachten veroorzaken. Onderzoek en behandeling naar de oorzaak is dan van belang. Galstenen kunnen dan goed behandeld worden.

Wat is de galblaas?

Je kunt de galblaas zien als een klein peervormig zakje waar de galvloeistof tijdelijk in kan worden opgenomen. De lever zorgt ervoor dat je galvloeistof krijgt en zorgt er ook voor dat het via de galwegen in de galblaas terecht komt. Als je vet gegeten hebt en dit verlaat de maag dan zal de galblaas samentrekken, daarna zal de galvloeistof dan via de galwegen afgegeven worden aan de twaalfvingerige darm. Je kunt de galblaas vinden rechtsboven in de buikholte onder tegen de lever.

Wat zijn galstenen?

Het kan zijn dat de chemische stoffen in de galblaas uit balans zijn. Het gaat dan over de stoffen cholesterol, calcium bilirubinate en calciumcarbonaat. Als dat het geval is, dan kan dat zorgen voor het ontstaan van galstenen. Er zijn diverse soorten galstenen die met grote regelmaat voorkomen.

  • Cholesterol galstenen. Als het over deze galstenen gaat dan kunnen deze zich beginnen te vormen wanneer er teveel cholesterol aanwezig is in de gal. Dit zijn dan ook de voornaamste soort galstenen in Nederland, maar ook elders in Europa.
  • Pigment galstenen kunnen zich beginnen te vormen als er teveel bilirubine in de gal zit. Bilirubine is een afvalvloeistof en deze komt met name vrij bij de afbraak van oude rode bloedcellen. Dit komt vaker voor bij mensen met een leverziekte en bij mensen met geïnfecteerde galbuisjes of bloedziekten (bij bloedziekten kun je denken aan sikkelcelanemie).

Galstenen symptomen

Veel mensen die galstenen hebben, hebben er geen last van. Het kan zijn dat de stenen in de galblaas blijven en daar geen problemen veroorzaken. Maar soms kunnen de galstenen zorgen voor cholecystitis, dit is een ontstoken galblaas. De symptomen van galstenen zijn daarom van belang om te herkennen. Je moet er op tijd mee naar de huisarts, zodat er actie ondernomen kan worden om ze weg te laten halen. De symptomen van de galstenen zijn:

  • Pijn in de rug
  • Pijn hebben in de rechterschouder
  • Je misselijk voelen
  • Je moet braken of hebt het gevoel dat je moet braken
  • Je zweet volop
  • Je voelt je rusteloos
  • Pijn aan de rechterzijde van het lichaam, de plaats net onder de ribben is dan vaak erg gevoelig

Heb je daar last van? Dan is het van belang dat je naar de huisarts gaat en het verder laat onderzoeken. Meestal zul je niet twijfelen om een arts te raadplegen, omdat galstenen erg pijnlijk kunnen zijn.

Galvloeistof, wat is dat?

Je kunt galvloeistof zien als een dikke geelgroene vloeistof. Als je galstenen krijgt dan ontstaan die meestal in de galblaas. Omdat galvloeistof vaak erg lang stil staat kan dit gaan indikken, als deze vloeistof teveel in gaat dikken kun je galstenen krijgen. Als je last krijgt van galstenen kan dit van twee soorten zijn, er zijn galstenen die je krijgt van cholesterol en je hebt galstenen die bilirubinepigmentstenen worden genoemd.

Galstenen het ontstaan

Wanneer je last krijgt van galstenen kan het zijn dat je wilt weten hoe deze zijn ontstaan. Zoek je het ontstaan van galstenen dan merk je dat er zeer weinig over bekend is. Als mogelijkheid zou je aan kunnen nemen dat het aan de samenstelling van de galvloeistof en de werking van de galblaas kan liggen. Heb je een galblaas die zich onvoldoende leeg knijpt tijdens het eten zouden er ook galstenen kunnen ontstaan, op deze manier kan het zijn dat de galvloeistof die achter blijft gaat indikken. Is het zo dat het cholesterol te hoog is heb je de kans dat je cholesterolgalstenen krijgt, de galvloeistof bevat dan ook teveel cholesterol. Ga je kijken of er verschil is tussen mannen en vrouwen dan is het zo dat bij vrouwen vaker cholesterolstenen voorkomen dan bij mannen, dit kan liggen aan de vrouwelijke hormonen. Wanneer een vrouw zwanger is, heeft zij een grotere kans op het krijgen van galstenen. Ben je te zwaar ook dan is de kans dat je galstenen krijgt een stuk groter. Als iemand overgewicht heeft en hij wil afvallen dan moet hij of zij dit verantwoord doen, als je veel afvalt in een korte tijd heb je ook meer kans dat je galstenen krijgt.

Galstenen in galblaas

Zolang de galstenen in de galblaas blijven zitten zul je weinig tot geen klachten hebben. De pijn van galstenen voel je pas als de galstenen klem komen te zitten in de galwegen. Je voelt dan pijn omdat de galvloeistof niet kan doorstromen. Pijn voel je ook omdat de galblaas zal proberen om de verstopping op te gaan lossen en de galsteen door te laten stromen, de galblaas zal dit doen door heftig samen te gaan trekken. Door de heftige samentrekking van de galblaas zul je flink wat pijn voelen in de rechterbovenbuik. Je kunt van deze pijn wel een uur last hebben, het kan ook zijn dat je tijdens het samentrekken van de galblaas wat misselijk wordt.

Galstenen complicaties

Je kunt het meemaken dat na de samentrekking van de galblaas de verstopping niet is opgeheven, als dit zo is dan zal de galsteen blijven zitten en kunnen er complicaties ontstaan. De complicaties kunnen een ontsteking in de galwegen zijn, of een ontsteking in de galblaas. Het kan ook nog zijn dat je een galsteen hebt die vastzit bij de papil van Vater, als dit zo is dan kun je een acute alvleesklierontsteking krijgen, dit is een ernstige complicatie. Heb je een rare kleur in de ontlasting dan zou ook dit er op kunnen wijzen dat je galstenen hebt. Omdat galvloeistof in je ontlasting terecht kan komen zal dit ervoor zorgen dat je een ongewone kleur in de ontlasting waarneemt.

Galstenen naar de huisarts

Denk je dat je galstenen hebt dan kun je hiermee het beste naar de huisarts gaan, deze zal de diagnose kunnen stellen op basis van de klachten die je aangeeft. Om met zekerheid vast te kunnen stellen dat je werkelijk ook galstenen hebt zal verder onderzoek nodig zijn. Er zijn verschillende onderzoeken die je zou kunnen doen, bijvoorbeeld een echo of een MRI-scan laten maken. Krijg je een MRI-scan dan zal de arts de galstenen in de galblaas en de dalwegen zeker op kunnen sporen. Het komt ook voor dat een arts de galstenen niet meer kan vinden met deze onderzoeken, meestal zijn ze dan vanzelf verwijderd met de ontlasting.

Galstenen behandeling

Heb je last van galstenen dan is de meest effectieve behandeling het operatief verwijderen van de galblaas. Het is bijna altijd zo dat galstenen ontstaan in je galblaas. Je kunt een galblaas op twee manieren verwijderen, je kunt dit laten doen via een buikoperatie of via een kijkoperatie. Je hebt een galblaas nodig om de galvloeistof op te slaan. Zonder een galblaas kun je echter goed leven. Het kan wel voorkomen dat je lichaam eraan moet wennen om het zonder galblaas te moeten doen. Als je de galblaas hebt laten verwijderen kun je tijdelijk last krijgen van diarree.

Galstenen niet altijd opereren

Er komen ook gevallen voor dat iemand een operatie niet wenselijk vindt. Je hebt ook gevallen waar een operatie zelfs niet mogelijk is. Wil je niet hebben dat de galblaas operatief wordt verwijderd dan kan een arts een ERCP uitvoeren. Met een ERCP behandeling krijg je een slang in je mond, deze gaat dan via de slokdarm en de maag naar de twaalfvingerige darm. Op deze manier kan een arts dan de galwegen bereiken en de galstenen verwijderen die de last en pijn bij je veroorzaken. Heb je galstenen in de galblaas zitten dan kun je deze niet met een ERCP laten verwijderen. Omdat de galstenen die in je blaas zitten niet worden verwijderd door een ERCP, is deze behandeling minder efficiënt. Je kunt na deze behandeling altijd weer nieuwe galstenen in je galblaas krijgen.

Galstenen medicatie

Ben je er een beetje op tijd bij dan zou een arts je ook medicijnen voor kunnen schrijven bij galstenen. Wel is het zo dat je met medicijnen alleen maar kleinere galstenen kunt verwijderen. De medicijnen werken niet bij alle mensen, na de behandeling met medicijnen kun je toch weer last krijgen van galstenen. Je kunt dus wel zeggen dat een behandeling met medicijnen minder effectief is dan een operatie. Vroeger kon je galstenen laten vergruizen, hetzelfde als ze deden met nierstenen. In Nederland komt het vergruizen van galstenen niet meer voor, dit omdat je hier minder resultaten mee bereikt dan met opereren.

Galstenen risico verminderen

Wil je het risico om galstenen te krijgen verminderen, dan zou je om te beginnen moeten zorgen voor het juiste gewicht. Je kunt nergens een dieet vinden om galstenen te voorkomen, maar het is wel belangrijk dat je op een verantwoorde manier met je gewicht omgaat. Dit is niet alleen belangrijk met betrekking tot galstenen. Een gezond lichaamsgewicht helpt ook mee om andere aandoeningen te voorkomen, denk aan suikerziekte, hart- en vaatziekten enz.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 9041x
Toegevoegd: 30-06-2015 20:07
Gewijzigd: 22-08-2015 13:03

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3722 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!