Pijn bovenarm

Pijn in bovenarm: wat kan dit zijn?

Pijn bovenarmAls je last hebt van pijn in bovenarm, kan dit heel vervelend zijn. In veel gevallen wordt gedacht dat het om spierpijn in de biceps of de triceps gaat, maar dit is echter lang niet altijd het geval. De pijn kan ook vanuit een ander lichaamsdeel naar de bovenarm uitstralen of bijvoorbeeld een symptoom zijn van een ontsteking. In dit artikel vertellen we je meer over de mogelijke oorzaken van pijn in bovenarm.

Pijn in bovenarm na vallen of stoten

Als je je bovenarm hebt gestoten, doet dit meestal pijn. Er kan ook een blauwe plek, een schaafwond of een open wond ontstaan. Het is ook mogelijk dat je een ongeluk krijgt, waardoor de schade ernstiger is. Dit kan bijvoorbeeld een kneuzing of een botbreuk tot gevolg hebben.

Spierpijn in bovenarm

Het is ook mogelijk dat je last hebt van pijn in bovenarm, omdat je de arm hebt overbelast. Er is dan sprake van spierpijn. Dit kan bijvoorbeeld optreden na het sporten of wanneer je andere zware activiteiten hebt ondernomen. In veel gevallen is dit niet ernstig. De spieren herstellen vanzelf en na ongeveer twee dagen zal de spierpijn ook verdwijnen. Verdwijnt de spierpijn niet na enkele dagen? Dan kan er sprake zijn van een blessure.

Blessure aan de biceps of triceps

Pijn in bovenarm kan tevens het gevolg zijn van een blessure van de biceps of triceps. De biceps ligt aan de voorzijde in de bovenarm en de triceps ligt aan de achterzijde. Bij een blessure aan de biceps kan er sprake zijn van een ontsteking van de aanhechting (tendonitis), verval van de aanhechting (tendinose) of een scheur in de aanhechting (ruptuur). Bij een blessure van de triceps spreken we van een triceps tendinopathie. De pees is in dit geval beschadigd en dit kan een ontsteking of verval tot gevolg hebben.

Slijmbeursontsteking in de bovenarm

Slijmbeurzen zijn holtes gelegen tussen de spieren, pezen botten van het lichaam. Deze holtes zijn gevuld met vocht en voorkomen dat het lichaam beschadigd raakt als je beweegt. Het werkt eigenlijk als een soort smeermiddel, waardoor je pijnvrij en gemakkelijk kunt bewegen. Indien je last hebt van een slijmbeursontsteking in de bovenarm, is het slijmbeurs in de bovenarm dus ontstoken. Dit gaat vrijwel altijd gepaard met pijn in bovenarm.

Kneuzing

Een kneuzing kan ontstaan als gevolg valpartij, een ongeluk of een beknelling. Als de bovenarm gekneusd is, krijg je al snel last van pijn in bovenarm. Ook zal de bovenarm langzaam verkleuren en opzwellen. Tijdens het ongeval zijn de huid en het onderliggende weefsel samengedrukt, waardoor er een beschadiging ontstaat aan het onderhuidse weefsel. Het kan hierbij gaan om een beschadiging aan de bloedvaten, waardoor je een blauwe plek krijgt (een onderhuidse bloeduitstorting). Het komt echter ook vaak voor de een bot is gekneusd en in sommige gevallen gaat het om een spier.

Botbreuk

Pijn in bovenarm kan ook het gevolg zijn van een botbreuk. Dit ontstaat ook als gevolg van een ongeveer. Het bot is dan gescheurd of helemaal gebroken. Een kneuzing en een botbreuk worden vaak door elkaar gehaald. Bij een kneuzing is er echter enkel sprake van wat schade aan het bot, terwijl er bij een botbreuk echt een scheur of een breuk in het bot zit. In de meeste gevallen doet een kneuzing echter wel veel meer pijn. Een gebroken arm is te herkennen aan pijn bij het optillen van de arm, zwellingen rondom de breuk, een vreemde stand van de arm en soms ook zenuwuitval.

Thoracic outlet syndroom

Het thoraric outlet syndroom omschrijft meerdere aandoeningen waarbij sprake is van een beknelling van een vaatzenuwbundel. Als gevolg hiervan kun je last krijgen van tintelingen en een doof gevoel in de schouder en nek. Dit kan uitstralen naar de arm en de hand. Het syndroom komt vaak voor bij vrouwen in de leeftijd van 20 tot 40 jaar en wordt meestal veroorzaakt door langdurig werken boven schouderhoogte.

Angina pectoris

Angina pectoris is een aandoening van het hart dat wordt veroorzaakt door vernauwing van een of meer kransslagaderen. Dit zorgt voor een tijdelijk tekort in de bloedtoevoer van het hart. Het is te herkennen aan een pijnlijk, drukkend gevoel in of op de borst. Het ontstaat bij inspanning en verdwijnt weer bij rust. De pijn kan naar de hals, de kaak, de schouder en de arm uitstralen.

Nekhernia

Bij een nekhernia is er sprake van een uitstulping van de tussenwervelschijf. Meestal treedt er geen pijn op in de nek zelf, maar kun je wel last krijgen van pijn in de arm. Dit kan in sommige gevallen gepaard gaan met een prikkelend of doof gevoel. Ook is het mogelijk dat er sprake is van krachtverlies in de arm of hand. Een nekhernia kan ontstaan als gevolg van slijtage van de tussenwervelschijven, te grote belasting van de nek of een ongeval.

Rotator cuff syndroom

Pijn in bovenarm kan eveneens ontstaan door het rotator cuff syndroom. Hierbij zijn de pezen die zich hechten aan de kop van de bovenarm gescheurd. Deze groep pezen wordt ook wel het rotator cuff genoemd, vandaar de naam rotator cuff syndroom. Als je dit syndroom hebt, is het pijnlijk om de schouder te bewegen en de pijn kan tevens uitstralen naar de bovenarm. Daarnaast kan het moeilijker zijn om de arm op te tillen en er kan krachtsverlies in de arm optreden.

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een vorm van reuma waarbij de patiënt last krijgt van pijn, stijfheid en vermoeidheid. De pijn kan optreden in verschillende delen van het lichaam, zoals de nek, de schouders, de armen, de bovenrug, de borst en de billen. Fibromyalgie is een chronische aandoening.

Hartaanval

Bij een hartaanval is er sprake van een beschadiging van de hartspier. Als gevolg hiervan wordt de bloedtoevoer in de kransslagader helemaal afgesloten door vernauwingen, waardoor je te maken krijgt met een zuurstoftekort. Bij een hartaanval is vrijwel altijd sprake van een drukkend, knellend of pijnlijk gevoel in of op de borst. Deze pijn kan uitstralen naar de schouders, de hals, de armen, de kaak en de rug. Verder kun je ook last krijgen van misselijkheid en/of braken, hevig transpireren, een klamme huid, benauwdheid en er bleek of grauw uitzien.

Wanneer naar de huisarts?

Als je last hebt van pijn in bovenarm, hoef je niet altijd direct een arts te raadplegen. Indien je bent gevallen of je ergens hebt gestoten, is het meestal niet nodig om langs de huisarts te gaan. Ook als je hebt gesport of zware activiteiten hebt verricht, is dit vaak niet nodig. Waarschijnlijk heb je dan last van spierpijn en dit gaat binnen enkele dagen vanzelf over. Als de pijn echter hevig is en langere tijd blijft aanhouden, kan er meer aan de hand zijn. Wellicht heb je dan een kneuzing of een botbreuk opgelopen. Het is aan te raden om dan wel contact op te nemen met een arts.

Kun je niet verklaren waardoor de pijn in bovenarm is ontstaan? In dat geval is het verstandig om wel een arts te raadplegen, zeker als je ook last hebt van andere symptomen. Gaat de pijn in bovenarm gepaard met pijn of een drukkend gevoel in de borst? Neem dan direct contact op met een arts, aangezien het dan om een aandoening aan het hart kan gaan en een snelle behandeling noodzakelijk is.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 31492x
Toegevoegd: 16-12-2016 00:09
Gewijzigd: 15-01-2017 21:31

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!