Reuma, de symptomen

Reuma, de symptomen

Reuma, de symptomen Reuma is een chronische aandoening waarvan zo nu en dan de pijn de kop opsteekt, maar het is ook mogelijk dat de pijn constant aanwezig is. De ene tijd is de pijn beter te verdragen dan op een ander moment. Maar weet jij wat reuma is en wat de symptomen zijn van reuma? In dit artikel worden deze vragen beantwoord.

Reuma

Reuma heb je in diverse soorten. Eén ding is bij alle verschijnselen hetzelfde onderschat de gevolgen, de extreme moeheid die zich erbij voordoet, niet. Je kunt wel zeggen als je symptomen hebt van reuma dat ze ongewenst, ernstig en zeer pijnlijk kunnen zijn. Wanneer je symptomen van reuma krijgt dan verergeren deze zich meestal geleidelijk aan. Je kunt echter deze symptomen ook in een korte tijd krijgen en dat kan zeer heftig zijn. Als dit laatste het geval is spreekt men van een acute aanval van reuma.

De naam reuma is een verzamelnaam voor ruim honderd verschillende aandoeningen aan ons bewegingsapparaat. Hierbij is het zo dat deze niet zijn ontstaan door een ongeval. Meestal hebben mensen met reuma pijn en stijfheid in spieren en gewrichten. Je kunt ook moe zijn of lusteloos zijn, je kunt minder goed bewegen en ook in het dagelijkse leven kun je beperkingen ervaren.

Reumaverschijnselen

Het maakt niets uit of je nu jong of oud bent, man of vrouw reumaverschijnselen kunnen bij iedereen voorkomen. Als je last krijgt van reumaverschijnselen dan krijg je meestal last van stijve spieren en gewrichten en je kunt ook last krijgen van ontstoken plaatsen op het lichaam. Je hebt ook mensen die reumaverschijnselen hebben en symptomen van vermoeidheid en dikke handen of polsen krijgen. Als je ‘s morgens opstaat en je voelt dat je spieren erg stijf aanvoelen dan kan dit een symptoom zijn dat hoort bij reumaverschijnselen. De eerste symptomen die je kunt krijgen als je last hebt van reuma zullen  pijn aan de gewrichten en de spieren zijn. Ook als je stijve spieren hebt kan dit een symptoom van reuma zijn, stijve spieren zullen er voor zorgen dat je niet normaal meer kunt functioneren. De symptomen die je kunt krijgen bij reuma kunnen van vervelend tot zeer pijnlijk variëren, dit kan liggen aan de vorm van reuma die je hebt. Als je langdurig ergens pijn hebt en je hebt een stijf gevoel in je lichaam dan kun je aan reuma denken. Het kan ook voorkomen dat je tintelingen of zwellingen rondom je gewrichten hebt, ook als het niets uitmaakt of je nu wel of niet beweegt dan kunnen dit ook symptomen zijn als gevolg van reuma. Als je last hebt van een infectie, van een bacterie dan kunnen de reumasymptomen zich uiten door koorts, het verlies van gewicht en je kunt erg vermoeid zijn.

Symptomen reuma

Heb je de ziekte reuma dan kan deze ziekte zich in verschillende vormen uiten, je kunt bijvoorbeeld reuma Artritis, reuma Artrose of reuma op de weke delen hebben. Heb je geen reuma wat behoort tot een van deze groepen dan moet je weten dat er nog veel meer vormen bestaan van reuma met de bijbehorende symptomen. De reumaverschijnselen die je dan hebt kunnen per situatie verschillen, maar de symptomen van reuma hebben nog veel meer gemeen. Als je reumasymptomen hebt dan zul je merken dat het meestal zal gaan om onderhuidse ontstekingen. Heb je last van deze onderhuidse ontstekingen dan zal dit zeer pijnlijk zijn. Er zijn gevallen dat het dagelijkse leven erdoor wordt beïnvloed en dat je de normale activiteiten niet meer kunt doen. Als je last hebt van onderhuidse ontstekingen dan praat je vaak over de vorm van reuma die artrose wordt genoemd. De ontstekingen die hierbij horen kunnen er voor zorgen dat je zichtbare plekken op je huid ziet.

De symptomen op een rijtje:

  • Pijnlijke ontstekingen.
  • Vaak in de ochtend of wanneer je langere tijd een houding aan hebt gehouden moeite om weer in beweging te komen.
  • Vermoeid zijn, gebrek aan energie.
  • Pezen, slijmbeurzen en spieren kunnen meedoen bij reuma en verzwakt zijn en stijf zijn.
  • Je bent minder beweeglijk waardoor ook je conditie achteruit gaat.
  • Het risico op hart- en vaatziekten is verhoogd.

Acute reuma

Er bestaan diverse varianten van reuma, een daarvan is acute reuma. Dit begint met een infectie. Vervolgens gaan gewrichten pijn doen en heb je vaak hoge koorts. De klachten komen steeds voor bij een ander gewricht en je hebt hierbij ook 50% kans op hartklachten.

Reuma oorzaak

Als je reuma hebt dan heb je dit gekregen als gevolg van een ontsteking van het slijmvlies in de gewrichten. Reuma kun je wel zien als een veel voorkomende aandoening. Als je alleen al naar Nederland gaat kijken dan heeft er 1 op de 5 mensen een vorm van reuma.

Reuma en dagelijks leven

Als je reuma hebt dan kan deze aandoening veel negatieve invloed hebben op het dagelijkse leven. Dit is in de meeste gevallen lichamelijk, maar ook op geestelijk gebied kan reuma veel invloed op iemand hebben. Je kunt reuma wel een enge ziekte noemen, je weet bij reuma ook nooit hoe het af zal lopen. Heb je reuma dan moet je er rekening mee houden dat de meeste vormen hiervan niet te genezen zijn, je zult de ziekte altijd blijven houden, je hoeft er niets van te merken dat je nog reuma hebt. Als je reuma hebt dan weet je dat deze ziekte onvoorspelbaar is, juist deze onvoorspelbaarheid kan een grote invloed op je hebben. Je weet bij reuma namelijk nooit wanneer het weer op zal gaan spelen en je weet ook nooit van te voren hoe erg de klachten zullen worden. Ben je een reumapatiënt dan kan het zomaar zijn dat je vandaag alles kunt doen en dat je morgen de hele dag moet rusten, of zelfs op bed blijft liggen vanwege de pijn die je dan hebt. Als je reuma in een ernstige vorm hebt dan kan het zomaar zijn dat je je baan op moet zeggen. Er zijn meerdere reuma patiënten die je ziet stoppen met sporten of bepaalde hobby’s niet meer kunnen doen. Als je een reumapatiënt bent en je moet al dit soort zaken aan de kant zetten dan zal het sociale leven dat je had ook voor een groot deel veranderen. Het logische gevolg hiervan is dat al dit soort klachten ook niet ten gunste zijn van je psychische gesteldheid. Door somberheid, lusteloosheid en depressies kunnen je gevoelens zwaar onder druk komen te staan. Als je last hebt van reuma dan heb je veel meer dan een lichamelijke ziekte.

Vormen van reuma

De meest voorkomende vormen van reuma die je in Nederland hebt zijn jicht, hypermobiliteit, de ziekte van lyme en acute reuma. Als je jicht krijgt dan heb je een aanval van een plotselinge gewrichtsontsteking, je kunt hier veel pijn bij hebben. Bij de meeste mensen die jicht hebben zal deze aanval van jicht in een chronische vorm zijn, dit wil zeggen dat je nooit meer van deze ziekte afkomt. Heb je last van jicht dan kan dit alleen maar onderdrukt worden door medicijnen

Hypermobiliteit

Heb je reuma in de vorm van hypermobiliteit dan zijn meestal je pezen te soepel. Als je pezen te soepel worden krijgen je gewrichten niet genoeg steun en worden daardoor eigenlijk te beweeglijk. Mensen die deze vorm van reuma hebben zullen veel last hebben van krampachtige lichaamshoudingen om bijvoorbeeld te voorkomen dat je arm uit de kom schiet.

Reuma en medicatie

Als je last hebt van reuma kun je dit goed behandelen met medicijnen. Bij de meeste mensen die last hebben van reuma en lijden aan deze aandoening is het nemen van één van deze medicijnen genoeg om de klachten als gevolg van reuma te verminderen. De medicatie die je in kunt nemen tegen de pijn en die ontstekingsremmend is, is beschikbaar bij de apotheek wanneer de arts een recept daarvoor uitschrijft. Deze medicatie is meestal effectief. Heb je geen baat bij de medicijnen, raadpleeg opnieuw de arts, want er zijn meer middelen die je kunt proberen. Probeer als het enigszins mogelijk is om in beweging te blijven, deze medicatie kun je jezelf voorschrijven. Praat er ook over met anderen, geef elkaar tips, de aandoening is daardoor vaak beter te dragen dan wanneer je er alleen voorstaat.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 10227x
Toegevoegd: 18-07-2015 06:51
Gewijzigd: 22-08-2015 13:13

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!