waterpokken

Waterpokken baby

waterpokkenBijna iedereen heeft als kind waterpokken gehad en is daar ook weer goed van genezen. De meeste kinderen krijgen het als ze een paar jaar oud zijn, maar het komt ook voor bij jonge zuigelingen. Als je als kind geen waterpokken gehad hebt, bestaat de kans dat je het alsnog een keer als volwassene krijgt, doordat je bijvoorbeeld door je eigen kindje wordt aangestoken.

Hoe zien waterpokken baby eruit?

Waterpokken openbaren zich op de huid als kleine rode bultjes die erg jeuken maar verder over het algemeen vrij onschuldig zijn. Waterpokken is een van de kinderziektes die gepaard gaat met vlekjes en blaasjes. Het is een infectie die optreedt op de huid. Waterpokken worden veroorzaakt door het varicella zoster virus. Als je eenmaal -meestal als kind- waterpokken gehad hebt, heeft je lichaam antistoffen tegen de ziekte aangemaakt en gebeurt het maar heel zelden dat je het nog een keer krijgt.

Symptomen waterpokken baby

Als je kindje besmet is met het virus dat waterpokken veroorzaakt, is hij of zij in eerste instantie een beetje hangerig en lijkt verkouden te zijn. Ook komt er vaak keelpijn aan te pas. Daarna beginnen zich de kleine rode bultjes en vlekjes op het lichaam te vormen. Deze bultjes veranderen in blaasjes, die over het hele lichaam kunnen voorkomen, tot onder de haren en in de mond toe. Na enkele dagen drogen de blaasje op tot korstjes die uiteindelijk na ongeveer tien dagen zullen verdwijnen.

 

Alle stadia van waterpokken van vlekjes tot korstjes kunnen tijdens de ziekte aanwezig zijn. Het is niet zo dat eerst alles vlekjes verdwenen zijn voordat er korstjes ontstaan. Wanneer kinderen waterpokken hebben, kunnen ze een lichte verhoging hebben maar zijn vaak niet heel erg ziek, alleen hangerig en het jeukt uiteraard erg. Dat is erg vervelend en het is zaak dat je kindje er niet aan krabt, omdat er anders littekens kunnen ontstaan op de huid die niet meer weggaan.

Waterpokken baby tot drie maanden

Als je een baby hebt die jonger is dan drie maanden is de ziekte wel ernstiger. Dit kan gebeuren als jij als mama nooit waterpokken gehad hebt. Als je zelf wel ooit waterpokken gehad hebt, heeft je lichaam daar antistoffen tegen aangemaakt die altijd in je lichaam aanwezig zullen blijven. Je ongeboren kindje krijgt deze antistoffen via de placenta. Als je kindje geboren is, profiteert het nog zo’n drie maanden van de antistoffen die het van jou meegekregen heeft. Dat is een goede zaak omdat je kindje zelf op die leeftijd nog niet goed antistoffen aan kan maken

 

Als je kindje dus voor de leeftijd van drie maanden waterpokken krijgt, wordt ervoor gezorgd dat dit weer snel beter wordt. Omdat het kindje de antistoffen niet zelf aangemaakt heeft via het eigen lichaam is de kans dat hij of zij op latere leeftijd nog een keer waterpokken krijgt wel aanwezig. Heel jonge kindjes kunnen als ze waterpokken baby hebben hier wel eens longontsteking bij ontwikkelen maar de kans hierop is niet erg groot. Het immuunsysteem van je kindje mag dan nog wel in ontwikkeling zijn als het zo jong is, dat van jou zorgt ervoor dat je kindje voor de eerste drie maanden genoeg antistoffen heeft om het virus of de longontsteking te bestrijden.

Oorzaak waterpokken baby en incubatietijd

Het virus dat waterpokken veroorzaakt bevindt zich bij iemand die besmet is in de keel en in de neus. Het wordt verspreid door niezen, hoesten en zelfs door praten wanneer de druppeltjes van het virus, die te klein zijn om met het blote oog te zien, in contact komen met de lucht. Je kind kan deze druppeltjes inademen en wordt zo ook besmet met het virus. Je kunt ook besmet worden door contact met de blaasjes van iemand die al besmet is en het waterpokkenvirus al heeft.


Nadat jij of je kindje besmet is, duurt het nog zo’n 10 tot 21 dagen voordat de ziekte zich ook echt openbaart. Tijdens deze incubatietijd weet je dus nog niet dat je ziek gaat worden en zo’n twee dagen voordat de vlekjes verschijnen kun je iemand anders er al mee besmetten. De besmetting kun je doorgeven totdat de blaasjes zo’n tien dagen later beginnen in te drogen en verdwijnen.

Behandeling van waterpokken baby

Waterpokken is een kinderziekte die vanzelf weer overgaat, maar je kunt er wel wat aan doen om de vervelende jeuk tegen te gaan en de blaasjes wat sneller in te laten drogen zodat ook deze eerder verdwijnen.

Koelen

Om de jeuk wat te verlichten kun je een koelende vloeistof zoals lotion alba gebruiken. Deze is te koop bij de drogist of de apotheek. De vloeistof gaat niet alleen de jeuk tegen, maar zorgt er ook voor dat de blaasjes sneller weggaan. Je kunt ook mentholpoeder of talkpoeder gebruiken, maar doe dat liever niet bij baby’s. Bij wat grotere kinderen is het een prima middel.

Niet krabben

En wat doe je als iets jeukt? Krabben natuurlijk. Dat zal je kindje dus ook gaan doen als hij of zij waterpokken baby heeft. Je kunt het openkrabben van de blaasjes tegengaan door ervoor te zorgen dat nagels van je kindje kort zijn en hij of zij er dus niet al te hard mee kan krabben. Je kunt er ook voor kiezen om handschoentjes of sokjes om de handjes heen te doen, zeker tijdens de slaap, als je je kindje niet constant in de gaten kunt houden. Als je kindje krabt, zal de jeuk alleen nog maar erger worden en kunnen er kleine littekentjes ontstaan. Als je kindje krabt aan de blaasjes en dan zijn handjes op een andere plek op het lijfje houdt, is de kans ook groter dat daar nieuwe blaasjes ontstaan

 

Heeft je kindje veel last van de blaasjes en lijkt hij of zij veel jeuk te hebben? Dan kan even wassen met koud of lauw water ook verlichting bieden. Tegen blaasjes in de mond werkt koud water of een waterijsje ook goed. Stel, je kindje heeft waterpokken baby maar gaat ook overdag naar het kinderdagverblijf. Is het verstandig om je kindje dan thuis te houden? Omdat je kindje al besmet was voordat zich de eerste symptomen voordeden, is het kwaad naar alle waarschijnlijkheid al geschied en kun je het gewoon naar het kinderdagverblijf brengen mits het zich goed voelt. Laat wel even de leiding weten dat je kindje waterpokken heeft. Zij kunnen er dan ook voor zorgen dat je kindje verlichting krijgt als het erg last heeft van de jeuk.

 

Als er andere kinderen op het kinderdagverblijf besmet zijn met het waterpokkenvirus kun je er natuurlijk voor kiezen, indien dit mogelijk is, om je kind thuis te laten. Ook hiervoor geldt dat dit waarschijnlijk al te laat is en je eigen kindje het virus al heeft. Bovendien is het iets dat je maar gehad kunt hebben, want als je pas als volwassene waterpokken krijgt, kun je daar veel meer hinder van ondervinden dan als kind.

Toch naar de huisarts?

Normaal gesproken hoef je niet met je kindje naar de huisarts als het waterpokken heeft, maar in sommige gevallen kun je beter wel even gaan. Als je het bijvoorbeeld zelf niet gehad hebt als kind of als je denkt dat er iets niet goed is, doe je er wijs aan wel even contact met de huisarts op te nemen. Als de blaasjes gaan ontsteken wordt het een pijnlijk verhaal en kan de arts antibacteriële zalf voorschrijven om de ontsteking tegen te gaan. Heeft je kindje hoge koorts, is het kortademig en suf of blijft de koorts maar aanhouden? Drinkt je kindje slecht en geeft het over? Raadpleeg dan zeker je huisarts. Wellicht is er dan nog iets anders aan de hand.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 7873x
Toegevoegd: 15-12-2016 17:42
Gewijzigd: 05-01-2017 22:12

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3734 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!