Overgewicht

Overgewicht niet onderschatten

OvergewichtVaak wordt overgewicht onderschat, maar pas goed op dat je aan je gezondheid blijft denken. Overgewicht kan op verschillende manieren aan worden gepakt, lees hier meer.

Overgewicht onderschat de risico's niet

Het is de laatste jaren steeds duidelijker geworden en er wordt ook veel meer en openlijk over gesproken dat je de risico's van overgewicht niet moet onderschatten. Daarmee wordt niet bedoeld als je twee kilo te zwaar bent, rekening houdend met je lengte, maar als je vele kilo's te veel weegt. Die gezellige dikkerd, zoals er weleer werd gesproken over iemand die te zwaar was, loopt wel degelijk gezondheidsrisico's, zeker als er te weinig beweging, roken en ongezonde voeding aan het lijstje van slechte gewoontes kunnen worden toegevoegd.

Elk jaar opnieuw worden er op Oudejaarsavond of op Nieuwjaarsdag goede voornemens gemaakt. Vaak is daar ook het voornemen bij om af te vallen, meer te bewegen, kortom om gezonder te gaan leven. En als je dat volhoudt ben je op de goede weg naar een gezonder en energieker leven. Maar niet iedereen kan eenvoudig afvallen en of meer gaan bewegen. Je kunt ook te zwaar zijn door medicijngebruik, door een slecht of niet werkende schildklier, door het vasthouden van vocht.

Bij de aanleg voor overgewicht speelt erfelijkheid een rol en dan is het een complex probleem. Toch is afvallen het proberen waard, ook al kost het je veel moeite. Je zult dan extra trots zijn als het je lukt en dat is goed voor je eigenwaarde. Overgewicht, probeer er wat aan te doen. Vraag advies en hulp van je huisarts, een diëtist enz. als het je op eigen houtje niet lukt. Er is niets om je voor te schamen. Je gezondheid is het waard om je ervoor in te zetten.

Overgewicht, hoe pak je het aan?

Overgewicht pak je zelf aan of je vraagt professionele hulp en je gaat samen aan de slag om het overgewicht adequaat aan te pakken. Jij bepaalt wat je nodig hebt. Heb je slechts een paar kilo's overgewicht dan kun je gerust op eigen houtje proberen deze kilo's kwijt te raken. Denk niet 'het zijn slechts enkele kilo's', want het kunnen er snel meer worden. Ben, wat dat betreft, streng voor jezelf en accepteer een bepaald gezond gewicht en wat je meer weegt moet er af! Door nu voor een gezond gewicht te kiezen voorkom je problemen door overgewicht.

Weeg je teveel en vind jij het moeilijk om dat gewicht adequaat aan te pakken, ga naar je huisarts en vertel je probleem. Hij of zij zal je doorverwijzen naar een diëtist. Het is ook mogelijk dat je door meer bewegen kilo's kwijt wilt raken, maar dat je het door een aandoening niet kunt. Een professional, een fysiotherapeut bijvoorbeeld kan je in dat geval goed helpen. Ook een personal trainer kan in beeld komen bij overgewicht. Je krijgt een trainingsschema op maat en hebt altijd iemand om op terug te vallen. Hij of zij zorgt voor de aanpak die jij aankunt, hij of zij zal je ook stimuleren als je het even niet ziet zitten.


Overgewicht, wie kan je helpen?

De aanpak van overgewicht is niet altijd eenvoudig en vaak lukt het je niet alleen. Je behaalt je doel wel, maar het resultaat is niet blijvend en je valt snel weer terug op je oude gewicht, het overgewicht en andere ongezonde gewoontes. Professionele hulp van een personal trainer, een diëtist of een fysiotherapeut kan dan de oplossing zijn om je overgewicht adequaat aan te pakken zonder het jojo effect. Dit kost je uiteraard geld. Is er niet iemand in je omgeving of familie die samen met jou wil afvallen en gezonder wil gaan leven? Dat zou ook een prima oplossing kunnen zijn. Bekijk zelf wat jij nodig denkt te hebben.

Ga niet bij de pakken neer zitten als een bepaalde inzet niet lukt, er zijn nog meer mogelijkheden om van je overgewicht af te komen. Het is belangrijk om je doel, overgewicht aan te pakken, niet op te geven. Elke kilo die er nu nog bijkomt moet er ook weer af en je zult het steeds moeilijker vinden om kilo's kwijt te raken. Wacht er dus niet mee, maar pak overgewicht meteen aan. Laat je echter niet ontmoedigen als er eerst een kilo bijkomt. Het zou zomaar kunnen dat je de volgende maand het dubbele aantal kilo's kwijt raakt.

Obesitas

Obesitas is een andere benaming, een synoniem, voor ernstig overgewicht. Obesitas houdt precies hetzelfde in als ernstig overgewicht. Het gewicht is bij obesitas totaal niet in verhouding met de lengte van een persoon. Wanneer is dat wel het geval? Dat kun je uitrekenen door de Body Mass Index te meten.

  • Body Mass Index kort gezegd BMI geeft de verhouding tussen gewicht en lengte. De uitkomst geeft aan of je een gezond gewicht hebt, zodat de kans op hart- en vaatziekten verkleind wordt en wellicht zelfs voorkomen wordt.
  • Het berekenen van je BMI kan online en is heel eenvoudig te doen. In de balk toets je in "bereken BMI", vul in man of vrouw, leeftijd, gewicht in kg en lengte in cm. Druk op "bereken uw BMI" en de uitslag volgt snel. Een handige tool om te weten te komen of je overgewicht hebt.
  • Overgewicht moet je aanpakken, ook matig overgewicht, want de kans is aanwezig dat matig overgewicht ernstig overgewicht wordt, obesitas. De gevolgen van overgewicht zijn groot en van obesitas zijn de gevolgen dezelfde, maar deze komen dan in een nog ernstiger vorm voor.
  • Enkele gevolgen van overgewicht kunnen zijn: bepaalde soorten kanker, diabetes type 2, te hoge bloeddruk, galstenen, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsklachten. Bij dit laatste: je rug en je gewrichten worden meer belast naarmate je meer weegt. Je kunt dus begrijpen dat overgewicht zeker ook voor rug en gewrichten niet goed is.
  • Mensen met reumatische klachten, die bijvoorbeeld last hebben van hun knieën wordt ook aangeraden om te zorgen voor een gezond gewicht, zodat de gewrichten het minst belast worden.
  • Wanneer je gewicht goed is zul je veel energieker zijn en meer mobiel en dat zorgt ervoor dat je meer zin hebt om dingen te ondernemen zoals sporten.
  • Bewegen gaat een stuk gemakkelijker zonder overgewicht. Dus zorg dat je overgewicht kwijtraakt.

Zorg dat je overgewicht aanpakt, maar ook bespreekbaar maakt, zodat mensen in je omgeving je kunnen helpen en met je mee kunnen denken naar oplossingen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AnnedeLaat
Aantal keer gelezen: 2646x
Toegevoegd: 29-01-2017 11:06
Gewijzigd: 06-05-2017 23:24

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3862 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!