10 tips voor als je slecht ter been bent

10 tips voor als je slecht ter been bent

10 tips voor als je slecht ter been bentVeel ouderen krijgen te maken met reuma, wat resulteert in een nare pijn aan gewrichten. Ook een pijnlijke nek of rug komen regelmatig voor onder senioren! Het meest gevaarlijke ouderdomskwaaltje is een verminderd evenwicht. Zeker een val van de trap kan voor een zeer gevaarlijke situatie zorgen. In het bijzonder wanneer men alleen thuis is ten tijde van de val. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar.

Tip 1: maak gebruik van een wandelstok

Om de kans op een valpartij te verkleinen, is het allereerst verstandig om voor het gebruik van een wandelstok te kiezen. Een wandelstok kun je zowel in huis, als buiten de deur gebruiken. Wist je dat er tegenwoordig wandelstokken zijn, waarop een zitje gemonteerd is? Ideaal, als je nog regelmatig een stukje wandelt en onderweg geen bankjes tegenkomt. Het is belangrijk dat de handgreep van de wandelstok prettig in de hand ligt. Zo voorkom je een verkramping van je hand tijdens het gebruik van de wandelstok.

Tip 2: vervang een wandelstok voor een rollator 

Mocht een wandelstok na verloop van tijd niet voldoende steun bieden tijdens een wandeling, kun je overstappen op een rollator. Het gebruik van een rollator is niets om je voor te schamen! Integendeel, een rollator biedt je ontzettend veel comfort binnen en buiten je woning. Veel rollators zijn uitgevoerd met een zitje, waarop je tijdelijk kunt pauzeren. Vergeet bij het gebruik van dit zitje niet de handrem op de rollator te zetten! Aan de voorzijde van de rollator kun je een mandje laten monteren om bijvoorbeeld boodschappen in mee te kunnen nemen.

Tip 3: zorg voor voldoende ruimte tussen meubels 

Bij zowel het gebruik van een rollator als een wandelstok, is het belangrijk om voor voldoende ruimte in huis te zorgen. Een rollator moet eenvoudig tussen de meubels door te bewegen zijn, om te voorkomen dat deze ergens achter blijft haken. Ook wil je voorkomen dat meubels beschadigd raken, doordat je hier per ongeluk met de rollator of wandelstok tegenaan stoot.

Tip 4: haal het kleed weg uit de woonkamer

Vergelijkbaar met het creëren van voldoende ruimte voor een rollator of wandelstok, is het verwijderen van een kleed uit je interieur. Het kleed zorgt niet alleen voor een onnodige oneffenheid in je interieur. Ook kan het lastig zijn om met een rollator over een harig kleed te rijden. De rollator blijft hierdoor makkelijker hangen, waardoor je meer kracht moet zetten. In plaats van een los kleed, zou je de vloer van een zachte vloerbedekking kunnen voorzien. Kies hierbij voor een kleed met korte haren, zodat de rollator hier makkelijk overheen kan rijden.

Tip 5: laat een anti-slipcoating op de vloer aanbrengen 

Een stenen vloer of een vloer met laminaat en parket kan behoorlijk glad zijn. In het bijzonder wanneer je hier per ongeluk wat op hebt laten vallen. Om de vloer minder glad te maken, kun je deze van een speciale anti-slipcoating laten voorzien. Een dergelijke coating wordt ook veel gebruikt op werkplaatsen, om ongelukken te voorkomen. De coating is niet te zien, waardoor de vloer z’n authentieke en warme uitstraling behoudt. Er zijn verschillende gespecialiseerde organisaties, die hulp kunnen bieden bij het aanbrengen van deze coating.



Tip 6: plaats een bad met schuif in de badkamer

Reeds werden verschillende aanpassingen aan de kamers van je woning in algemene zin beschreven. Vaak vergt de badkamer in huis wat extra aandacht, wanneer je slecht ter been begint te raken. De badkamer bevat verschillende obstakels, die de kans op een valpartij vergroten. Denk bijvoorbeeld aan een bad met een hoge badrand. Tegenwoordig is het mogelijk om deze badrand van een speciale schuif te voorzien. Door de schuif uit de badrand te trekken, kun je in het bad lopen. Het is zodoende niet langer noodzakelijk om over de badrand te stappen. Het gebruik van een anti-slipmat in bad kan verstandig zijn.  

Tip 7: haal de douchebak uit de badkamer 

Naast het vervangen van het bad in de badkamer, kun je ook voor een andere douche kiezen. Laat de douchebak bijvoorbeeld vervangen door een goot in de vloer van de badkamer. De douchebak is vaak gemaakt van kunststof, wat veel gladder is dan het steen wat normaliter binnen een badkamer gebruikt wordt. Mocht je de douchebak willen behouden, dan is het verstandig om hier een anti-slipmat in te leggen. Dit voorkomt dat je uitglijdt over de natte vloer tijdens het douchen.  

Tip 8: maak gebruik van een traplift in huis 

Veel woningen zijn niet gelijkvloers, waardoor je dagelijks geconfronteerd wordt met het risico op een val van de trap. Doordat men verwacht dat je als oudere langer thuis blijft wonen, kan het verstandig zijn om alvast in te spelen op een verdere achteruitgang van je mobiliteit. Dit doe je bijvoorbeeld door een traplift in huis te monteren. Een traplift maakt het mogelijk om heel veilig en snel naar boven en beneden te komen. Het is mogelijk om de traplift naadloos aan te laten sluiten op de vorm van de trap in huis. Zelfs wanneer de trap uit twee delen bestaat, met in het midden een plateau. Laat je adviseren over de mogelijkheden die je hierbij hebt.

Tip 9: blijf in beweging om de achteruitgang te beperken 

Om een verdere achteruitgang van je mobiliteit tegen te gaan, is het verstandig om te blijven bewegen. Dit houdt spieren en gewrichten soepel, waardoor voorkomen wordt dat je nog slechter ter been wordt. Naast de mogelijkheid om af en toe buiten te wandelen, kun je regelmatig naar een fysiotherapeut gaan. De fysiotherapeut kan je oefeningen geven om de stramheid van spieren en gewrichten te verminderen, of in ieder geval niet te verergeren. Veel van deze oefeningen kun je thuis uitvoeren! Ook op internet vind je handige oefeningen voor mensen die minder goed ter been zijn.

Tip 10: kies voor een sta-op stoel in huis 

Wanneer de reeds beschreven aanpassingen aan je woning zijn doorgevoerd, kan het de overweging waard zijn om bepaalde meubels in huis te vervangen. Denk bijvoorbeeld aan een fauteuil die je momenteel gebruikt. Naarmate je minder mobiel wordt, zal het steeds meer moeite kosten om uit deze stoel op te staan. Door de fauteuil te vervangen voor een sta-op stoel, ga je dit probleem tegen! Er zijn prachtige sta-op stoelen verkrijgbaar, ieder in hun eigen stijl. Zo vind je altijd een stoel, die past bij de stijl van de overige meubels in je woning. Kies je voor een moderne sta-op stoel, of ga je voor een klassieker vormgegeven model? Om geld te besparen kun je een tweedehands model overwegen.  






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 3331x
Toegevoegd: 09-01-2019 09:56
Gewijzigd: 12-01-2019 12:00

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!