Een opgeblazen gevoel komt meestal voor na een zware, warme maaltijd. Het is vaak het gevolg van een trage spijsvertering. Een opgeblazen gevoel ontstaat door een teveel aan lucht of door gasophoping in onze maag en darmen. Dat is op zijn beurt het gevolg van een te traag werkende spijsvertering waardoor je buik uitzet.
Een opgeblazen gevoel in je buik na de maaltijd heeft meerdere oorzaken. De meest voorkomenden zijn:
Vezels zijn onmisbaar voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang. Ze zorgen daar bovenop voor een snel en langdurig verzadigd gevoel. Daardoor helpen ze je meer opgeslagen vet verbranden en makkelijker afvallen. Als je te weinig vezelrijke voeding eet, heb je meer last van een opgeblazen gevoel. Een gezond en natuurlijk eetpatroon met veel vezels bestaat vooral uit:
Dit kruid verwijdert ook het gas uit je darmen en helpt tegen een opgeblazen gevoel. Gember is een natuurlijke bloedverdunner. Dat verbetert je bloedcirculatie en doorbloeding, waardoor al je lichaamsweefsels en organen (dus ook je spijsvertering) van de nodige zuurstof wordt voorzien. Je gebruikt gember vooral. Knabbel na de maaltijd op een stukje gemberwortel en je hebt gegarandeerd geen last van een opgeblazen gevoel. Je kunt gember op verrassend veel manieren gebruiken. Het kruid is vooral populair in de Aziatische keuken. Snij de gemberwortel in dunne kleine plakjes en verwerk ze in je zelf gemaakte salades in een salade verwerken. Gembersiroop gebruik je vooral in je zelf gemaakte smoothies, shakes en in vloeibare gerechten.
Precies zoals duit met gember het geval is, werkt pepermunt ook kalmerend op de spieren van je spijsvertering. Daardoor komt het gas in je darmen vrij waardoor je opgeblazen gevoel snel verdwijnt. Pepermunt gebruik je op vele manieren. Het is heerlijk muntthee. Overgiet enkele blaadjes munt met kokend water, laat afkoelen en genieten maar. Pepermunt kun je ook toevoegen aan je zelf gemaakte fruit- en groentesalades, bij gehaktballetjes, als garnering van je desserts en in recepten met lamsvlees.
Met zijn unieke anijssmaak optimaliseert venkel de gezondheid van je spijsvertering en zorgt het voor een gezonde darmflora. Twee eigenschappen die een opgeblazen gevoel na de maaltijd voorkomt of snel verhelpt. In deze groenten vinden we ook veel voedingsvezels. Die verlenen aan venkel zijn sterk ontstekingsremmende werking. Venkel ontspant onze darmen door het aanwezige gas te verwijderen. Heb je regelmatig last van een opgeblazen gevoel en een zware maag na het eten? Kauw dan op enkele venkelzaadjes en het vervelende opgeblazen gevoel in je buik zal snel verdwijnen.
Venkel gebruik je zowel gekookt als gestoomd of rauw in je zelf gemaakte salades. Het wordt nu ook meer en meer verwerkt in brood. De venkelknol wordt ook rauw gegeten. Venkelzaden worden eerst gedroogd en daarna in poedervorm gebruikt. Venkelpoeder kun je toevoegen aan stoofschotels, vlees- en kipgerechten, aan je zelf gemaakte sauzen, kruidenboters, dressings, salades en omelet. Deze groente geeft ook extra smaak aan bieten, linzen, aardappels en aan zuurkool. Een snuifje venkel in appeltaart, cake, gebak, pudding en in bereidingen met fruit zorgt voor een verrassende smaak.
Gezond eten alleen is niet genoeg om een opgeblazen gevoel na de maaltijd te voorkomen. Dagelijks voldoende wegen is even belangrijk. Een half uurtje wandelen, fietsen of joggen volstaat. Dat komt zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid ten goede.
Voldoende water drinken is belangrijk voor het voorkomen van een opgeblazen gevoel in je buik. Diëtisten raden ons niet voor niets aan om dagelijks minstens twee liter water te drinken (water via onze voeding inbegrepen). Te weinig drinken veroorzaakt dehydratatie en vergroot he risico op constipatie, nog een belangrijke oorzaak van een opgeblazen gevoel. Duikt dit vervelende gevoel toch op? Drink dan een groot glas water en de klachten zullen al vlug tot het verleden behoren.
Koffie, energiedranken en thee bevatten cafeïne, een stof die vochtafdrijvend werkt. Dat is vaak oorzaak van constipatie of verstopping, waardoor een opgeblazen gevoel kan ontstaan. Drink daarom niet meer dan vier kopjes koffie per dag en zo weinig mogelijk cafeïnehoudende (fris) dranken.
Ook, onderstaande tips helpen je van je opgeblazen gevoel af:
Heb je ondanks al deze maatregelen toch last van een opgeblazen gevoel en een opgezette buik? Ga dan zeker niet liggen, dat maakt het alleen maar. Om je opgeblazen gevoel zo snel mogelijk kwijt te raken, maak je dan beter een kleine wandeling.
Precies zoals er voeding bestaat dat een opgeblazen gevoel kan voorkomen of verhelpen, bestaan er ook voedingsproducten die dit juist in de hand werken. Voedsel dat een opgeblazen gevoel erger kan maken zijn vooral: