Opgeblazen gevoel na de  maaltijd: Dit doe je er aan

Opgeblazen gevoel na de maaltijd: Dit doe je er aan

Opgeblazen gevoel na de  maaltijd: Dit doe je er aanEen opgeblazen gevoel na elke maaltijd, we hebben er allemaal al wel eens last van. Het is erg vervelend, maar gaat vaak spontaan over. Heb je er regelmatig last van? Dan loopt er iets fout met je spijsvertering. Door gezond te eten met de juiste voeding kun je het voorkomen. Kortom, wat eet je best wél en wat niet tegen een opgeblazen gevoel na een maaltijd?

Trage spijsvertering


Een opgeblazen gevoel komt meestal voor na een zware, warme maaltijd. Het is vaak het gevolg van een trage spijsvertering. Een opgeblazen gevoel ontstaat door een teveel aan lucht of door gasophoping in onze maag en darmen. Dat is op zijn beurt het gevolg van een te traag werkende spijsvertering waardoor je buik uitzet.

Oorzaken opgeblazen gevoel


Een opgeblazen gevoel in je buik na de maaltijd heeft meerdere oorzaken. De meest voorkomenden zijn:

  • Ongezond eetpatroon
  • Een ongezonde darmflora
  • Lucht die je inslikt tijdens het eten
  • Lactose- intolerantie
  • Leeftijd
  • Stress
  • Het langdurig gebruik van sommige medicijnen
  • Constipatie of verstopping
  • Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
  • Levercirrose
  • De ziekte van Crohn
  • Roken
  • Het overmatig gebruik van alcohol en alcoholische dranken

Een opgeblazen gevoel voorkomen met meer voedingsvezels


Vezels zijn onmisbaar voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang. Ze zorgen daar bovenop voor een snel en langdurig verzadigd gevoel. Daardoor helpen ze je meer opgeslagen vet verbranden en makkelijker afvallen. Als je te weinig vezelrijke voeding eet, heb je meer last van een opgeblazen gevoel. Een gezond en natuurlijk eetpatroon met veel vezels bestaat vooral uit:

  • Veel verse groenten: maar vooral groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, alle soorten sla, spruiten, bloemkool, paksoi, Chinese koop, peterselie, tuin- en waterkers en knolselder
  • Fruit: voornamelijk bananen, sinaasappels, peren, granaatappels, frambozen, aardbeien bramen, bessen, guave en gedroogde pruimen
  • Volkorengranen: en vooral haver, zemelen, boekweit, gierst en quinoa
  • Volkorenproducten: zoals volkorenbrood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst, bulgar, havermout, zelf gemaakte ontbijtgranen en muesli
  • Alle onbewerkte noten: die zijn ongezouten, niet geroosterde en ongebrand
  • Zaden: lijnzaad, sesamzaad en chiazaad
  • Aardappels
  • Zoete aardappels of bataten

Een opgeblazen gevoel voorkomen met gember


Dit kruid verwijdert ook het gas uit je darmen en helpt tegen een opgeblazen gevoel. Gember is een natuurlijke bloedverdunner. Dat verbetert je bloedcirculatie en doorbloeding, waardoor al je lichaamsweefsels en organen (dus ook je spijsvertering) van de nodige zuurstof wordt voorzien. Je gebruikt gember vooral. Knabbel na de maaltijd op een stukje gemberwortel en je hebt gegarandeerd geen last van een opgeblazen gevoel. Je kunt gember op verrassend veel manieren gebruiken. Het kruid is vooral populair in de Aziatische keuken. Snij de gemberwortel in dunne kleine plakjes en verwerk ze in je zelf gemaakte salades  in een salade verwerken. Gembersiroop gebruik je vooral in je zelf gemaakte smoothies, shakes en in vloeibare gerechten.

Pepermunt



Precies zoals duit met gember het geval is, werkt pepermunt ook kalmerend op de spieren van je spijsvertering. Daardoor komt het gas in je darmen vrij  waardoor je opgeblazen gevoel snel verdwijnt. Pepermunt gebruik je op vele manieren. Het is heerlijk muntthee. Overgiet enkele blaadjes munt met kokend water, laat afkoelen en genieten maar. Pepermunt kun je ook toevoegen aan je zelf gemaakte fruit- en groentesalades, bij gehaktballetjes, als garnering van je desserts en in recepten met lamsvlees.

Een opgeblazen gevoel voorkomen met venkel


Met zijn unieke anijssmaak optimaliseert venkel de gezondheid van je spijsvertering en zorgt het voor een gezonde darmflora. Twee eigenschappen die een opgeblazen gevoel na de maaltijd voorkomt of snel verhelpt. In deze groenten vinden we ook veel voedingsvezels. Die verlenen aan venkel zijn sterk ontstekingsremmende werking. Venkel ontspant onze darmen door het aanwezige gas te verwijderen. Heb je regelmatig last van een opgeblazen gevoel en een zware maag na het eten? Kauw dan op enkele venkelzaadjes en het vervelende opgeblazen gevoel in je buik zal snel verdwijnen.

Het gebruik van venkel


Venkel gebruik je zowel gekookt als gestoomd of rauw in je zelf gemaakte salades. Het wordt nu ook meer en meer verwerkt in brood. De venkelknol wordt ook rauw gegeten. Venkelzaden worden eerst gedroogd en daarna in poedervorm gebruikt. Venkelpoeder kun je toevoegen aan stoofschotels, vlees- en kipgerechten, aan je zelf gemaakte sauzen, kruidenboters, dressings, salades en omelet. Deze groente geeft ook extra smaak aan  bieten, linzen, aardappels en aan zuurkool. Een snuifje venkel in appeltaart, cake, gebak, pudding en in bereidingen met fruit zorgt voor een verrassende smaak.




Regelmatig bewegen


Gezond eten alleen is niet genoeg om een opgeblazen gevoel na de maaltijd te voorkomen. Dagelijks voldoende wegen is even belangrijk.  Een half uurtje wandelen, fietsen of joggen volstaat. Dat komt zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid ten goede.

Drink voldoende water


Voldoende water drinken is belangrijk voor het voorkomen van een opgeblazen gevoel in je buik. Diëtisten raden ons niet voor niets aan om dagelijks minstens twee liter water te drinken (water via onze voeding inbegrepen). Te weinig drinken veroorzaakt dehydratatie en vergroot he risico op constipatie, nog een belangrijke oorzaak van een opgeblazen gevoel. Duikt dit vervelende gevoel toch op? Drink dan een groot glas water en de klachten zullen al vlug tot het verleden behoren.

Cafeïne en cafeïnehoudende dranken vermijden


Koffie, energiedranken en thee bevatten cafeïne, een stof die vochtafdrijvend werkt. Dat is vaak oorzaak van constipatie of verstopping, waardoor een opgeblazen gevoel kan ontstaan. Drink daarom niet meer dan vier kopjes koffie per dag en zo weinig mogelijk cafeïnehoudende (fris) dranken.

Extra tips om een opgeblazen gevoel te voorkomen



Ook, onderstaande tips helpen je van je opgeblazen gevoel af:

  • Verklein je porties: als je last hebt van een opgeblazen gevoel in je buik na de maaltijd. Grote porties verteer je moeilijker, zeker wanneer je snel eet.
  • Goed kauwen en genieten van wat je eet: door je eten goed te kauwen slik je minder lucht in, wat voor minder gasvorming zorgt en je opgeblazen gevoel vermindert
  • Beperk het eten van vetrijke en bewerkte voeding
  • Drinken: doe je zo weinig mogelijk tijdens de maaltijd en zeker geen koolzuurhoudende frisdranken
  • Beperk het gebruik van alcohol: alcohol werkt namelijk sterk vochtafdrijvend en tast de gezondheid van je darmflora aan. Alcohol kan ook je darmwand beschadigen
  • Zorg voor voldoende ontspanning
  • Slaap voldoende: de hoeveelheid slaap verschilt van persoon tot persoon. Acht uur slaap wordt als ideaal beschouwd
  • Stop met roken

Toch last van een opgeblazen gevoel? 


Heb je ondanks al deze maatregelen toch last van een opgeblazen gevoel en een opgezette buik? Ga dan zeker niet liggen, dat maakt het alleen maar. Om je opgeblazen gevoel zo snel mogelijk kwijt te raken, maak je dan beter een kleine wandeling.

Voeding dat een opgeblazen gevoel in de hand werkt


Precies zoals er voeding bestaat dat een opgeblazen gevoel kan voorkomen of verhelpen, bestaan er ook voedingsproducten die dit juist in de hand werken. Voedsel dat een opgeblazen gevoel erger kan maken zijn vooral:

  • Bonen
  • Uien
  • Linzen
  • Tarwe, gerst en rogge
  • Broccoli
  • Zuivel
  • Appels





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Textweb
Aantal keer gelezen: 1970x
Toegevoegd: 17-08-2021 19:10
Gewijzigd: 18-08-2021 11:24

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3734 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!