virus

Wat zijn genitale wratten?

virusGenitale wratten zijn ontzettend vervelend als je er last van hebt. Veel mensen denken in eerste instantie dat het een afwijking is. Net als dat we een wrat kunnen krijgen op onze vinger of onder de oksel. Een genitale wrat is echter iets anders dan een gewone wrat. Genitale wratten behoren namelijk tot de SOA categorie. De wratten zijn zeer besmettelijk en lastig te bestrijden. In dit artikel lees je meer over genitale wratten.

Wat zijn genitale wratten?

Genitale wratten ontstaan vaak in groepjes en bestaan uit roze tot grijswitte wratten. De wratten zijn vooral te vinden rond de geslachtsorganen of anus. De wratten hebben slechts een doorsnede van 1 tot 5 mm, maar zitten dicht op elkaar waardoor het al snel één grote wrat lijkt. De huid rondom de geslachtsorgaan is hierdoor bloemkoolachtig. In principe kunnen de wratten geen kwaad. Je krijgt er geen heftige reacties van, maar ze zijn erg vervelend en super besmettelijk. De wratten kunnen hierdoor behoorlijk lastig zijn als je er last van hebt. Doordat het een overdraagbare aandoening is kan je partner of ex-partner ook last krijgen van genitale wratten.

Symptomen van genitale wratten

  • Kleine wratten van 1 tot 5 mm.
  • De wratten zijn rozerood tot grijswit.
  • Ze zitten vooral rond de geslachtsorganen of anus.
  • De huid heeft een bloemkoolachtige structuur.
  • De wratten zijn seksueel overdraagbaar.
  • De wratten kunnen jeuken, pijn of een brandend gevoel geven.
  • Er ontstaat een vreemde afscheiding door de wratten uit de vagina of plasbuis.
  • Bij vrouwen zitten de wratten vooral langs de clitoris of anus. Heel soms zitten ze ook op de baarmoedermond.
  • Bij mannen zitten de wratten vooral op de penis bij de uitgang van de plasbuis, rond de balzak of anus.

Hoe ontstaan genitale wratten?

Genitale wratten worden veroorzaakt door een virus. Het Humane Papilloma Virus oftewel HPV 6 en 11. Tijdens het vrijen wordt het virus als het ware overgedragen op de huid of slijmvlies. Zelfs het gebruik van een condoom kan het risico op genitale wratten niet helemaal uitsluiten. De wratten kunnen namelijk ook buiten de condoomrand zitten en overgedragen worden. Een besmetting kan ook ontstaan via vingers of het gebruik van een handdoek van iemand met genitale wratten. Als het virus overgedragen is aan de ander dan kunnen de wratten zich binnen 8 maanden ontwikkelen. Het zou dus kunnen dat je pas 8 maanden na de seks last krijgt van genitale wratten. Overigens kan je het virus bij je dragen, maar geen last krijgen van genitale wratten. Dit maakt het wel eenvoudiger om het virus over te dragen zonder dat je weet dat je de drager was.

Symptomen en behandeling van genitale wratten.

Zijn genitale wratten gevaarlijk?

Als je genitale wratten hebt ben je in eerste instantie bang dat dit misschien schadelijk is voor je gezondheid. De meeste soa’s zijn namelijk schadelijk voor de gezondheid. Gelukkig zijn genitale wratten vrijwel onschuldig ondanks dat ze wel heel vervelend en hinderlijk kunnen zijn. Het kan namelijk wel even duren voordat je volledig verlost bent van de wratten. Bij ongeveer 90 procent van de mensen zijn de genitale wratten na 2 jaar volledig verdwenen. Als de wratten verdwenen zijn kan het virus nog wel aanwezig zijn in de huid. Als het virus aanwezig is in de huid dan loop je nog wel het risico dat je het virus overdraagt. De kans dat je het virus overdraagt is overigens vrij klein. Er is ook altijd nog een kans dat de wratten ineens weer terugkomen. Ondanks dat het virus heel eenvoudig over te dragen is krijgt slechts 1 op de 100 met het virus werkelijk de genitale wratten. Dit betekent dat er in werkelijkheid meer mensen besmet zijn dan ze zelf weten. Doordat ze zelf geen klachten hebben weten ze niet dat ze besmet zijn met het virus. Ondanks dat ze zelf geen genitale wratten hebben kunnen ze het virus wel aan anderen overdragen. Overigens is het virus niet kankerverwekkend.

Hoe kan je genitale wratten het beste behandelen?

In principe hoef je genitale wratten niet te behandelen. De wratten kunnen geen kwaad en gaan vanzelf over. Als je er last van hebt dan kan je ze natuurlijk wel behandelen. Je kan de behandeling zelf starten of de wratten door de huisarts laten behandelen. Een behandelingsmethode is door de wratten aan te stippen met een crème of vloeistof met podofyllotoxine. Dit doe je twee keer per dag drie dagen achter elkaar. Daarna wacht je vier dagen om de behandeling vervolgens te herhalen. Dit mag je niet langer dan vijf weken achter elkaar doen. Als de wratten al eerder verdwenen zijn dan mag je wel al stoppen met de behandeling. Er zijn ook nog andere medicijnen die je kan smeren of aanstippen op de genitale wratten. De medicijnen zijn alleen op recept verkrijgbaar bij de apotheek en mogen niet gebruikt worden bij een zwangerschap. Je kan de genitale wratten ook laten aanstippen bij de huisarts. De huisarts doet dit wekelijks met een vloeibare stikstof. Dit doet de huisarts maximaal drie weken en deze behandeling is wel toegestaan bij een zwangerschap. Soms doet de huisarts de behandeling niet zelf en krijg je een doorverwijzing naar de SOA kliniek. Ondanks dat je behandelt bent tegen genitale wratten betekent dit niet dat het virus weg is. Het virus blijft nog steeds in je lichaam zitten. Het zou hierdoor goed kunnen dat je na een paar weken weer nieuwe genitale wratten ziet. Een behandeling kan hierdoor tot wel 2 jaar duren voordat de wratten definitief verdwenen zijn.

Wat moet je verder doen na de behandeling?

Het is verstandig om voortaan met condoom te vrijen om verdere besmetting te voorkomen. Echter kan je partner inmiddels al besmet zijn en zorgt een condoom niet voor volledige bescherming. De condoomrand valt soms net onder de genitale wratten. Hierdoor is een besmetting nog prima mogelijk. Als de genitale wratten weggehaald zijn kan het slim zijn om voorlopig nog met condoom te vrijen. Ondanks dat de wratten weg zijn ben je voorlopig nog wel besmettelijk voor je partner. Bij genitale wratten ben je niet verplicht om ex-partners te waarschuwen. Het is wel je taak om te proberen verdere besmetting te voorkomen door een condoom te gebruiken. Omdat genitale wratten besmettelijk zijn is het slim om je huidige seksuele partner te waarschuwen. Je kan zo laten weten dat er een risico is op besmetting. Als je genitale wratten hebt zou het kunnen dat je ook andere soa’s hebt. Het is slim om jezelf en je partner hier meteen op te laten testen. Dit kan bij de huisarts of bij het NHG tijdens een SOA consult.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 4415x
Toegevoegd: 19-10-2016 13:55
Gewijzigd: 22-11-2016 21:14

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!