Buis van Eustachius verstopt

Buis van Eustachius verstopt

Buis van Eustachius verstoptHeb je op dit moment te maken met een verstopping in de buis van Eustachius? Dan zit je op deze pagina op de juiste plaats.

Hier vind je de verschijnselen van een verstopte buis van Eustachius, de manier waarop het probleem gediagnosticeerd wordt en eventuele behandelmethodes. In de meeste gevallen is er geen reden tot paniek, maar in sommige gevallen kan er hulp van een (huis)arts nodig zijn om het probleem op te lossen.

Wat is er precies aan de hand?

Bij een verstopping van de buis van Eustachius heb je te maken met de buis van Eustachius die geblokkeerd wordt. De buis van Eustachius is een kleine buis tussen de keelholte en het middenoor. De buis van Eustachius is gesloten wanneer we rusten en zal zich openen wanneer je slikt, kauwt, niest of gaapt. De lucht wordt op deze manier door de buis gelaten en het slijm kan uit het middenoor verdwijnen. Wanneer het slijm uit het middenoor verdwijnt kan de trommelbuis optimaal functioneren en heb je te maken met een werkend gehoor. Wanneer de buis van Eustachius om welke reden dan ook verstopt is kan de buis geen slijm doorlaten en kan er een ophoping in het middenoor ontstaan. De druk neemt op dit moment af en het geluid wordt niet gedempt. Het voelt alsof er vocht in het oor zit en soms kun je pijn aan het oor krijgen. De pijn kan licht, zurend of hevig zijn. Blijft het middenoor voor langere tijd verstopt? Dan kan dat ernstige problemen opleveren.

Wat gebeurt er als de buis van Eustachius geblokkeerd wordt?

Als de buis van Eustachius geblokkeerd raakt treden er een aantal verschijnselen op. Een blokkade van de buis van Eustachius leidt vaak tot:

 • Duizelig zijn en licht in het hoofd.
 • Lichte tot hevige oorpijn ervaren.
 • Het gevoel hebben dat het trommelvlies gaat klappen.
 • Oorsuizen.
 • Moeite hebben met het bewaren van evenwicht.
 • Problemen met horen.
 • Een dof geluid horen.

Oorzaken van een verstopte buis van Eustachius

De buis van Eustachius is een zwakke plek in ons lijf en op tal van verschillende manieren kan er een vernauwing ontstaan met alle problemen van dien. De volgende oorzaken kunnen in dit geval een rol spelen:

 • Er kan een zwelling ontstaan waardoor de buis van Eustachius wordt geblokkeerd tijdens bijvoorbeeld een verkoudheid.
 • Het oor kan worden afgesloten door een infectie die in het oor ontstaat. In het geval van een infectie kunnen ook de neusbijholten worden afgesloten.
 • Kinderen met het syndroom van down hebben in sommige gevallen een slecht functionerende buis van Eustachius doordat de spier van deze buis niet optimaal functioneert.
 • Een afwijking vanaf de geboorte kan voor een vernauwing in de buis van Eustachius zorgen. Een operatie kan voor herstel zorgen wanneer er sprake is van een afwijking.
 • Is er sprake van een tumor? Dan kan deze in uitzonderlijke gevallen de buis van Eustachius blokkeren.
 • Ontstoken amandelen zorgen bij kinderen soms voor een vernauwde buis van Eustachius. De buis van Eustachius is nauwer bij kinderen en daardoor is er een grotere kans dat de buis van Eustachius geblokkeerd wordt.
 • Tijdens grote verschillen in luchtdruk of tijdens het duiken wordt de buis  van Eustachius al snel geblokkeerd. In de meeste gevallen valt deze blokkade na enkele seconden tot minuten weer weg.

Uiteraard kunnen er meerdere oorzaken een rol spelen en is dit slechts een deel van wat er mogelijk is.

Onderzoek bij de dokter

In het ziekenhuis of bij de huisarts wordt een blokkade in de buis van Eustachius niet direct vastgesteld. De geschiedenis van een patiënt zal onderzocht worden en vervolgens wordt de neus, keel en het oor bekeken. Een otoscoop maakt het mogelijk om diep in het oor te kijken en andere methodes maken het mogelijk om ook in het middenoor te kijken. Eventueel wordt er gekeken naar allergieën waar je wellicht mee te maken hebt en uiteindelijk kan er een CT-scan nodig zijn om vast te stellen wat er precies aan de hand is.

Bij kortdurende en relatief onschuldige oorzaken is het niet nodig om aan de bel te trekken. Wanneer je het niet vertrouwt of wanneer je voor langere tijd een verstopte buis van Eustachius hebt is het belangrijk om contact met een arts op te nemen. Onderzoek kan op deze manier vaststellen wat er precies aan de hand is en vervolgens kan er een behandelplan worden gemaakt.

Geblokkeerde buis van Eustachius behandelen

Het behandelen van een verstopte buis van Eustachius kan op verschillende manieren. Gelukkig is er bij de meeste mensen met een verstopte buis van Eustachius geen behandeling nodig en zal de verstopping vaak vanzelf verdwijnen. De behandeling is in de meeste gevallen gericht op de onderliggende oorzaak van de buis van Eustachius en niet op de verstopping zelf. Oefeningen om lucht aan het middenoor toe te voeren worden meestal gebruikt om een verstopping sneller te verhelpen.

In de meeste gevallen kan een verstopping van de buis van Eustachius gestopt worden door de druk in de neusholte op te voeren. Knijp je neus dicht met de vingers en zet vervolgens dezelfde druk als wanneer je snuit.
Slikken, gapen en kauwgom kauwen zijn ook manieren om de buis van Eustachius weer open te maken. De blokkade kan ineens voorbij zijn alsof er nooit een blokkade geweest is.

De onderliggende oorzaak wordt soms weggenomen door te werken met medicijnen, neusspray wanneer er een verstopte neus is of op een andere manier. Infecties worden meestal weggenomen door een behandeling met antibiotica. Helpt het niet en blijft de pijn bestaan? Dan kun je eventueel pijnstillers gebruiken om de pijn weg te nemen. Uiteraard is de onderliggende oorzaak met pijnstillers niet verdwenen en is er tegelijk een behandeling nodig om de onderliggende oorzaak weg te nemen.

De buis van Eustachius zal zich zoals eerder gezegd dus meestal vanzelf weer openen, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Als de pijn blijft bestaan en je een doof of gedempt gehoor houdt is het verstandig om naar de huisarts te gaan.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 26521x
Toegevoegd: 02-03-2015 13:40
Gewijzigd: 14-07-2016 14:54

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!