Roaccutane: het medicijn tegen acne

Roaccutane: het medicijn tegen acne

Roaccutane: het medicijn tegen acneAls je denkt aan Roaccutane komen waarschijnlijk beelden van tieners naar voren die lijden aan ernstige acne. Echter kan acne ook volwassenen tot ver in de twintig en dertig treffen. Het kan ook worden voorgeschreven voor andere toepassingen, met inbegrip van andere huidproblemen en bepaalde soorten kanker.

Wat is acne?

Acne is een veel voorkomende huidaandoening die zorgt voor ontstekingen op het gezicht, de rug en de borstkas. Ook wordt het gekenmerkt door de aanwezigheid van mee-eters, puisten, cysten en mogelijke littekens. Ongeveer 80% van de adolescenten heeft gedurende een bepaalde periode in zijn leven last van acne. Ook kan het bij volwassenen voorkomen. De meeste soorten acne zijn gemakkelijk te behandelen, hoewel de opties voor ernstige types beperkt zijn.

Wat is isotretinoïne?

Isotretinoïne (merknaam: Roaccutane) is een orale behandeling voor ernstige vormen van acne. In Nederland wordt de merkleider gemaakt door Roche onder de productnaam Roaccutane. Andere generieke of niet-merkgebonden isotretinoïneproducten zijn ook beschikbaar.
Isotretinoïne kan alleen worden voorgeschreven door, of onder toezicht van, artsen. Isotretinoïne is alleen op recept verkrijgbaar en mag alleen door medisch professionals en dermatologen worden voorgeschreven. Recepten voor isotretinoïne moeten onder de naam van de consultant worden afgegeven door een apotheek in het ziekenhuis. Op deze manier kunnen specialisten met de meeste ervaring patiënten adviseren over de belangrijke veiligheidskwesties in verband met dit medicijn tegen acne.
Isotretinoïne is een geneesmiddel dat enkel mag worden gebruikt voor de behandeling van ernstige vormen van acne nadat u alle andere medicijnen hebt geprobeerd. Het is belangrijk voor u om isotretinoïne op de juiste manier in te nemen. Het is ook belangrijk dat u bijwerkingen van isotretinoïne kent. Praat met uw arts als u vragen heeft over dit geneesmiddel of als u bijwerkingen heeft wanneer u het inneemt.

Hoe werkt Roaccutane?

Roaccutane is een behoorlijk krachtig medicijn, en vandaar willen we alle belangrijke vragen beantwoorden voor iedereen die Roaccutane kopen en gebruiken in overweging neemt.
De synthetische vitamine A in Roaccutane doet twee dingen: ten eerste, laat het de bacterietelling in de haarfollikel slinken, waardoor het een "onherbergzame" plek wordt om te overleven; ten tweede, regulariseert het de keratinisatie van de follikel. Met andere woorden: Roaccutane helpt om de dode huidcellen van het lichaam in gestage mate te laten afvloeien die normaal zou blijven vast te zitten in de follikel. Daardoor zijn er minder uitbraken van acne.

Een behandeling met Roaccutane

Isotretinoïne is een ontstekingsremmer op basis van vitamine A, die de productie van talg in de huid vermindert, wat zou bijdragen tot een vermindering van het aantal bacteriën in deze gebieden.
Een kuur duurt meestal tussen de 16 en 24 weken, en er moeten minstens 8 weken voorbijgaan voordat een andere kuur wordt toegediend (gedurende deze periode moet een volledige beoordeling van de reactie op de behandeling worden gemaakt door een arts, specialist of dermatoloog).

Voor de behandeling met Roaccutane

Vertel uw arts of u of iemand in uw familie diabetes, leveraandoeningen, hart- en vaatziekten of depressies heeft. U moet uw arts ook vertellen of u allergisch bent voor geneesmiddelen, met name parabenen (die zich in de isotretinoïnecapsules bevinden). Zorg ervoor dat u uw arts vertelt of u andere medicijnen gebruikt, zelfs medicijnen zonder recept.
Isotretinoïne is derivaat van vitamine A, dus het is niet aan te raden om vitamine A-pillen of multivitaminen met vitamine A in te nemen terwijl u isotretinoïne gebruikt.
Bovendien is dit geneesmiddel een teratogeen. Dat wil zeggen dat als het door zwangere vrouwen wordt ingenomen het ernstige schade kan toebrengen aan de zich ontwikkelende baby. En dat zelfs als het slechts voor een korte periode wordt ingenomen.

De mogelijkheid van zwangerschap moet worden uitgesloten voordat een vrouw met dit geneesmiddel kan beginnen. Bovendien moeten er maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat vrouwen die dit medicijn nemen of die er onlangs zijn mee gestopt, niet zwanger worden.Tijdens de behandeling met Roaccutane

Uw acne kan erger worden als u isotretinoïne gaat gebruiken. Dit duurt meestal maar een tijdje. U kunt uw arts vertellen of dit bij u gebeurt, omdat u in dit stadium naast isotretinoïne ook andere medicijnen moet gebruiken.
De dosering van isotretinoïne is per persoon verschillend. Tijdens uw behandeling kan uw arts uw dosering wijzigen. Zorg ervoor dat u isotretinoïne inneemt op de manier die uw arts u vertelt. Als u een dosis mist, neem dan de volgende keer geen extra dosis.
Zorg ervoor dat u zich aan al uw afspraken met uw arts houdt, want uw arts moet u vaak controleren. Uw arts kan uw levertests en cholesterolgehalte controleren. Tijdens de behandeling kunt u een aantal van de volgende bijwerkingen hebben. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal wanneer u stopt met het gebruik van isotretinoïne:

 • Droge huid en lippen (uw arts kan u vertellen welke lotions of crèmes u kunt gebruiken om deze bijwerkingen te verminderen)
 • Breekbare huid, jeuk of huiduitslag
 • Verhoogde gevoeligheid voor de zon (u kan gemakkelijker verbranden)
 • Schilferende huid op handpalmen en voetzolen
 • Dunner wordend haar
 • Droge, rode ogen (het kan zijn dat u uw contactlenzen niet kunt dragen tijdens de behandeling)
 • Neusbloedingen
 • Bloedend tandvlees
 • Pijn in de spieren
 • Verminderd zicht in het donker (als u zichtproblemen heeft, moet u stoppen met het innemen van isotretinoïne en direct met uw arts praten)

Er zijn mensen die nog ernstigere bijwerkingen kunnen ervaren. Als ze niet worden behandeld, kan het probleem erger worden. Als u een van de onderstaande bijwerkingen heeft, stop dan met het nemen van isotretinoïne en neem direct contact op met uw arts:

 • Hoofdpijn, misselijkheid, braken of wazig zicht
 • Depressie of veranderingen in uw humeur
 • Ernstige buikpijn, diarree of bloedingen uit uw rectum
 • Zeer droge ogen
 • Een gele kleur in uw huid of ogen
 • Donkergele urine

Na de behandeling met Roaccutane

Uw huid kan beter worden, zelfs nadat u gestopt bent met de behandeling. De meeste bijwerkingen van isotretinoïne verdwijnen in een paar dagen of weken nadat u bent gestopt met het innemen van het medicijn. Als uw bijwerkingen meer dan een paar weken aanhouden nadat u gestopt bent met de behandeling, praat dan met uw arts.
Sommige patiënten moeten meer dan eenmalige kuur ondergaan. Als u opnieuw isotretinoïne moet innemen, kunt u 8 tot 10 weken nadat uw eerste behandeling is afgelopen, opnieuw beginnen met het innemen van het medicijn. Geef geen bloed tot minstens een maand nadat u gestopt bent met de behandeling.

Samenvatting

Het gebruik van Roaccutane is goedgekeurd voor de behandeling van ernstige cystische acne. Een enkele kuur blijkt bij veel patiënten te resulteren in volledige en langdurige vermindering van deze vervelende huidaandoening. Als een tweede kuur nodig is, mag deze niet eerder dan 8 weken na de eerste kuur worden gestart, omdat de ervaring heeft geleerd dat de resultaten blijven verbeteren nadat de behandeling is afgerond. Vanwege de aanzienlijke bijwerkingen die gepaard gaan met het gebruik ervan, wordt dit medicijn enkel geserveerd voor patiënten met ernstige cystische acne die geen baat hebben gehad bij eerde conventionele therapie, waaronder systemische antibiotica.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jeanette1979
Aantal keer gelezen: 2772x
Toegevoegd: 15-11-2019 11:50
Gewijzigd: 16-11-2019 11:17

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!