Symptomen van nierpijn en nierproblemen

Symptomen van nierpijn en nierproblemen

Symptomen van nierpijn en nierproblemenSymptomen nierpijn en nierproblemen, herken pijn aan de nieren! Als je last hebt van je nieren, dan kan dat zich uiten in een hevige en stekende pijn. De symptomen van problemen aan de nieren zijn niet altijd even duidelijk te merken. Je kunt daardoor jarenlang doorlopen met de symptomen zonder ze te herkennen. Snel moe? Vaak moeten plassen? Bloed in de urine? Het kunnen allemaal alarmsignalen zijn van je nieren.

 

Plaats nieren in je lichaam

De nieren bevinden zich net onder je ribben, (bijna) iedereen heeft twee nieren, eentje links en eentje rechts onderin de buik. Je hebt je nieren nodig voor het afvoeren van afvalstoffen uit je lichaam. Het zijn belangrijke organen, net als je lever. Voel maar eens in je linker- of rechterzij, dan kun je zelf voelen waar je nieren zitten. Als je een probleem hebt met je nieren dan voel je daar ook de pijn.

Leven met één nier

Iedereen kan met één nier een normaal leven leiden. Het kan namelijk zijn dat je een probleem hebt aan je nieren dat zo ernstig is dat er een nier verwijderd moet worden. Om te kunnen overleven heb je minstens een nier nodig. De symptomen van nierproblemen kun je niet altijd herkennen. Soms treden ze op de voorgrond, maar soms merk je ook niets en kan het nierprobleem zich een hele tijd in je lichaam afspelen zonder dat je het merkt. 

Stekende pijn in de zij, symptoom nierproblemen

De nierpijn kan links en rechts in je buik optreden. Voel je een stekende en hevige pijn in je zij net onder je ribben? Dan zou dat een acuut nierprobleem kunnen zijn. Nierontsteking of niersteen zijn daar voorbeelden van. Het kan zelfs nodig zijn dat je pijnstillers moet slikken om de pijn onder controle te krijgen. Er kan ook van niercrisis worden gesproken bij een acuut optreden van nierpijn.

Een rode huid en vocht vasthouden

Nieren zijn er om vocht en afvalstoffen af te voeren. Dit is dan ook de belangrijkste functie van je nieren. Als je een probleem hebt aan de nieren dan werken de nieren of één nier niet goed meer en blijven er veel afvalstoffen in je lichaam. Dit kan leiden tot vochtophopingen in het lichaam, gezwollen voeten, handen, enkels en gezicht zijn daar voorbeelden van. Het kan ook samen gaan met jeuk en roodheid van de huid. 

Vaak plassen kan duiden op nierprobleem

Als je nieren niet optimaal functioneren kan het pijnlijk zijn om te urineren. Het kan ook zijn dat je vaak moet plassen. 

Bloed in je urine? Symptoom nierproblemen

Als je slecht ruikende urine hebt of er is bloed aanwezig in de urine, dan kan dat ook duiden op nierproblemen. Het kan wijzen op nierbekkenontsteking, nierziekten, nierstenen of nierkanker. Ook kan er sprake zijn van een blaasontsteking. Blijf niet gissen, maar raadpleeg een huisarts. 

Kortademig en snel moe? Nierproblemen kunnen de oorzaak zijn

Het normaal functioneren kan in je lichaam verstoord worden als je last hebt van opgestapeld vocht in je lichaam. In de longen kan dat leiden tot kortademigheid. Het kan ook zijn dat je sneller moe bent en dat je duizelig wordt. Als je nieren goed werken dan produceren ze het hormoon erythropoïetine (EPO) en dit zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen in het lichaam. Deze regelen het transport van zuurstof in het lichaam. Als dit proces is verstoord dan krijgen de organen, hersenen en de spieren minder zuurstof en dat zorgt er voor dat je uiteindelijk sneller moe wordt.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: admin
Aantal keer gelezen: 117185x
Toegevoegd: 13-01-2015 21:32
Gewijzigd: 15-08-2015 19:06

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!