Zowel mannen als vrouwen kunnen een ijzertekort krijgen en het kan op elke leeftijd voorkomen. Wel is gebleken dat vrouwen in de vruchtbare periode een grotere kans hebben op een tekort aan ijzer. Zij zijn kunnen door de maandelijkse menstruatie gemakkelijker een ijzertekort krijgen. Dit komt doordat ze tijdens de menstruatie bloed en daarmee ook ijzer verliezen.
Het is belangrijk dat we voldoende ijzer binnenkrijgen via ons voedsel, aangezien het een belangrijke rol speelt in ons lichaam. Zo is ijzer essentieel voor het aanmaken en functioneren van de stof hemoglobine. Dit is een eiwit wat in de rode bloedcellen aanwezig en ervoor zorgt dat zuurstof naar alle delen van het lichaam wordt vervoerd. Een van de meest voorkomende ijzertekort symptomen is dan ook vermoeidheid, aangezien een gebrek aan ijzer ervoor zorgt dat zuurstof minder efficiënt kan worden vervoerd in je lichaam.
Verder speelt ijzer een belangrijke rol bij het aanmaken van afweerstoffen. Deze afweerstoffen maken schadelijke stoffen die het lichaam binnendringen onschadelijk. Indien je een tekort aan ijzer hebt, zal je afweersysteem dus minder goed functioneren en ben je vatbaarder voor ziektes.
Het metaal ijzer kan niet door ons lichaam zelf aangemaakt worden en we moeten er dus voor zorgen dat we dagelijks voldoende binnenkrijgen via onze voeding. Gemiddeld heeft een mens ongeveer acht tot vijftien milligram ijzer per dag nodig. Dit is echter afhankelijk van je geslacht en je lichaamsbouw. Zwangere vrouwen hebben dagelijks iets meer ijzer nodig.
Een ijzertekort ontstaat dus doordat we niet voldoende ijzer binnenkrijgen via onze voeding. Dit kan verschillende redenen hebben. Allereerst kan het zijn dat je dagelijks onvoldoende voeding eet dat ijzer bevat. Dit komt vaker voor bij personen die veganistisch zijn, aangezien er in vleesproducten veel ijzer zit). Ook alcoholisme kan leiden tot ijzertekort symptomen, omdat personen die langdurig teveel alcohol drinken vaak niet gezond en gevarieerd eten en daardoor niet alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen.
Het is ook mogelijk dat er sprake is van een stoornis in het opnemen van ijzer in de darm. Dit kan het geval zijn als het slijmvlies van de darm is beschadigd, bijvoorbeeld bij coeliakie, de ziekte van Crohn of een operatie aan de darm).
Verder kan het zo zijn dat een ijzertekort ontstaat als je veel bloed verlies, bijvoorbeeld bij een bloeding of een hevige menstruatie. Daarnaast kan tijdens de zwangerschap je behoefte aan ijzer stijgen en zonder een hierop aangepast voedingspatroon kun je dan te weinig binnenkrijgen. Als laatste is het mogelijk dat een ijzertekort ontstaat bij een aandoening, zoals reuma, een maagzweer, maag- of darmkanker, een ontsteking in het bot of een acute infectie in het maag-darmstelsel, de urinewegen of de luchtwegen.
Er zijn verschillende ijzertekort symptomen waaraan je kunt herkennen of je een tekort aan ijzer hebt. Wel is het zo dat een ijzertekort vaak pas laat of helemaal niet wordt ontdekt, omdat de ijzertekort symptomen die optreden meestal niet zo kenmerkend zijn.
Het meest voorkomende symptoom bij een ijzertekort is algemene moeheid. Dit is een duidelijke klacht, maar veel mensen herkennen niet dat het hierbij om een ijzertekort gaat. Het kan namelijk ook zo zijn dat je een tijdlang moe bent, omdat je het erg druk hebt of onvoldoende slaapt. Je kunt ‘gewone’ moeheid echter onderscheiden van moeheid door een ijzertekort op een aantal verschillende punten. Bij een ijzertekort voel je je vaak ook echt zwak, ben je geïrriteerd en heb je moeite met concentreren, terwijl dit bij ‘gewone’ moeheid meestal minder het geval is.
Een van de andere ijzertekort symptomen is een bleke huid. Dit komt doordat de stof hemoglobine verantwoordelijk is voor de rode kleur van het bloed en daarom ook voor de rode kleur van de huid. Aangezien er bij een ijzertekort ook een tekort aan hemoglobine ontstaat, kan de huid bleek gaan kleuren. Dit valt meestal het meest op bij de lippen, het tandvlees en de binnenkant van de oogleden.
Aangezien het ijzertekort ervoor zorgt dat zuurstof niet meer efficiënt wordt vervoerd in het lichaam, zal je hart sneller gaan pompen. Op die manier probeert het ervoor te zorgen dat er toch voldoende zuurstof naar alle delen van je lichaam wordt vervoerd. Uiteindelijk kan dit leiden tot een onregelmatige hartslag en hartruis. Dit gebeurt vaker echter wel pas indien je al lange tijd een ernstig tekort aan ijzer hebt.
Het tekort aan zuurstof in de verschillende delen van je lichaam heeft een negatieve invloed op het zenuwstelsel. Hierdoor moet je zenuwstelsel namelijk harder gaan werken, waardoor je gevoeliger wordt. In combinatie met een hogere hartslag kan dit ervoor zorgen dat je angstige gevoelens krijgt.
Een vertraagde werking schildklier behoort eveneens tot de ijzertekort symptomen. Hierdoor zal de spijsvertering ook minder efficiënt verlopen en kun je onverwachts zonder aanwijsbare reden aankomen. Als laatste kan een tekort aan ijzer leiden tot haaruitval. Dit komt doordat er door het tekort aan zuurstof in het lichaam minder zuurstof wordt vervoerd naar de minder vitale onderdelen van het lichaam, zoals je haar. Hierdoor kunnen je haren gaan uitvallen.
Het is altijd aan te raden om contact op te nemen met de huisarts als je enkele van de bovenstaande ijzertekort symptomen herkent. De huisarts kan vervolgens met een eenvoudig bloedonderzoek bepalen of er sprake is van een tekort aan hemoglobine. Indien dit inderdaad het geval blijkt te zijn, zal de behandelend arts je nog verder onderzoeken om te ontdekken wat hiervan de oorzaak is.
Er zijn verschillende mogelijkheden om de ijzertekort symptomen te verminderen en ervoor te zorgen dat het tekort aan ijzer wordt aangevuld. In ieder geval is het belangrijk dat je dagelijks voldoende ijzer binnenkrijgt. Eet meer groenten en fruit, meer vlees en meer bruin brood. Roken en het drinken van alcohol hebben een negatieve invloed, dus probeer dit zo min mogelijk of helemaal niet te doen.
Verder is het belangrijk om dagelijks voldoende te bewegen. Beweging helpt het lichaam namelijk om de voeding die we binnenkrijgen op de juiste manier te verwerken. Als je dagelijks voldoende beweegt, is het voor je lichaam dus gemakkelijker om ijzer op te nemen en te verwerken.