Blaasontsteking: oorzaken en behandeling

Blaasontsteking: oorzaken en behandeling

Blaasontsteking: oorzaken en behandelingIn dit artikel vertellen we je wat een blaasontsteking is, wat het veroorzaakt en hoe je het kan behandelen. Daarenboven geven we je enkele preventietips om deze vervelende aandoening te voorkomen.

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking komt vaak voor. Veel mensen hebben er weleens last van gehad. Het komt vooral bij vrouwen voor. Een blaasontsteking is heel vervelend en kan heel wat pijn geven. Het is verstandig om de dokter te raadplegen, zodat de ontsteking zich niet verder verspreidt. Een blaasontsteking wordt meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie en kan vaak ook voorkomen worden.

Hoe herken je blaasontsteking?

Blaasontsteking is meestal aan de symptomen wel te herkennen. Een aantal symptomen zijn heel herkenbaar bij een blaasontsteking: vaak moeten plassen of aandrang hebben om te plassen; pijnlijk of branderig gevoel bij het plassen; troebel en slecht ruikende urine. Wanneer je deze symptomen herkent, heb je grote kans dat je een blaasontsteking hebt.

Wat zijn de oorzaken van een blaasontsteking?

  • Bacterie E. coli

Blaasontsteking ontstaat vaak door een infectie met bacteriën. De bacterie komt via de urine in de urinewegen en kan zo het slijmvlies van de urineblaas besmetten. Vaak gaat het om de bacterie E. coli (Escherichia coli). Dit is een bacterie die vooral in de darmen voorkomt. Via de anus komt deze bacterie naar buiten. Op verschillende manieren kan de bacterie vanuit de anus in de urinebuis terecht komen. Bij vrouwen ligt de urinebuis dichtbij de anus, waardoor vrouwen meer kans hebben op een infectie. De bacterie kan door een slechte hygiëne sneller de urinebuis binnendringen. Ook het verkeerd afvegen na ontlasting (van achteren naar voren) kan de bacterie in de urinebuis brengen.

  • Chlamydia bacterie

De oorzaak van blaasontsteking kan ook de Chlamydia bacterie zijn. Dit is een seksueel overdraagbare bacterie. Na geslachtsgemeenschap kan deze bacterie in de urinewegen terechtkomen, wat voor een blaasontsteking kan zorgen.

  • Zwangerschap

Zwangere vrouwen hebben een grotere kans op een blaasontsteking. Dit komt omdat de baarmoeder groeit, waardoor de blaas in de verdrukking komt. Hierdoor moet je vaker plassen, maar blijft er vaak ook wat urine over in de blaas. Hierdoor kunnen er bacteriën groeien, die een ontsteking kunnen veroorzaken.

Een blaasontsteking is tijdens de zwangerschap moeilijker te herkennen. De symptomen zijn veel minder duidelijk. Wanneer je zwanger bent, voel je bij een blaasontsteking geen pijn bij het plassen. Bij een blaasontsteking wanneer je niet zwanger bent, voel je dit vaak wel. Er zijn wel andere symptomen die aan kunnen duiden dat je een blaasontsteking hebt. Je zal vaak kleine beetjes moeten plassen en je kan telkens aandrang om te plassen. Daarnaast ruikt de urine meestal onaangenaam en ziet er troebel uit. Er kan ook wat bloed in de urine zitten. Verder kan je een pijnlijk en drukkend gevoel in je onderbuik hebben.





Wanneer je denkt dat je misschien een blaasontsteking hebt, kan je het beste naar de huisarts gaan. Een blaasontsteking tijdens de zwangerschap is op zich niet gevaarlijk, maar wanneer de blaasontsteking niet op tijd wordt behandeld, kan het zijn dat de bacterie zich naar de nieren verspreidt. Je hebt dan een nierbekkenontsteking. De klachten die hierbij horen zijn erger dan bij een gewone blaasontsteking. Je kan dan hoge koorts en erge pijn krijgen. Dit kan gevaarlijk zijn voor jezelf en je kindje. De huisarts schrijft meestal een antibioticakuur voor. Naast een bezoek aan de huisarts kan je het beste zoveel mogelijk water drinken (2 tot 3 liter per dag), regelmatig te plassen en cranberrysap te drinken.

  • Prostaatvergroting

Bij een prostaatvergroting (en ook bij een blaasverzakking) heb je ook meer kans op een blaasontsteking. Het lukt dan vaak niet om de blaas helemaal leeg te plassen, zodat er telkens wat urine in de blaas blijft zitten. De bacteriën kunnen zo makkelijk groeien en vermeerderen en kunnen zo een blaasontsteking veroorzaken.

  • Medicijnen en bestraling

Bepaalde medicijnen kunnen ook de oorzaak zijn van een blaasontsteking. Blaasontsteking kan een complicatie zijn van chemotherapie of bestraling.

  • Chemische stoffen

Sommige vrouwen krijgen blaasontsteking doordat zij niet goed tegen chemische stoffen zoals bepaalde douchegel kunnen. Er ontstaat dan een allergische reactie, wat zich uit in een blaasontsteking.

  • Katheter

Blaasontsteking kan verder nog veroorzaakt worden door een katheter. Een katheter kan het weefsel beschadigen of bacteriële infecties veroorzaken, waardoor er een blaasontsteking kan ontstaan.

  • Ziekten

Bepaalde ziekten kunnen ook een blaasontsteking met zich meebrengen. Sommige vormen van kanker, diabetes, de ziekte van Crohn en nog een aantal ziekten verhogen de kans op een blaasontsteking.

  • Onbekende oorzaak

Soms is de oorzaak van een blaasontsteking niet bekend. Sommigen hebben chronische blaasontsteking; de blaasontsteking komt telkens terug. De oorzaak is niet bekend, waardoor de blaasontsteking ook moeilijk te behandelen is.

Een blaasontsteking is heel vervelend en kan veel pijn veroorzaken. Vaak is het niet ernstig en kan het goed behandeld worden. Het is meestal wel nodig om naar de huisarts te gaan, wanneer je merkt dat je een blaasontsteking hebt. De infectie kan zich anders naar de nieren verplaatsen. In de beginfase van een blaasontsteking is het eventueel mogelijk om het zelf te behandelen.

Naar de dokter

Wanneer je een blaasontsteking hebt, kan je het beste zo snel mogelijk je huisarts raadplegen. Er bestaat namelijk een kans dat de infectie zich verplaatst naar de nieren, wat ergere klachten (zoals hoge koorts) kan veroorzaken. De dokter zal je urine op witte bloedlichaampjes onderzoeken, wat erop wijst dat er een ontsteking is. Verder wordt er een bacteriekweek uitgevoerd, om te zien welke bacterie de ontsteking heeft veroorzaakt. Vaak schrijft de huisarts al gelijk een korte antibioticakuur voor, om de infectie direct tegen te gaan. Wanneer er dan uit het onderzoek komt dat het om een ander soort bacterie gaat, kan de arts nog een andere antibioticakuur geven. Het kan ook zijn dat je vaker last hebt van een blaasontsteking. De huisarts zal je dan doorsturen naar een specialist om te onderzoeken wat de oorzaak hiervan is.

Zelf behandelen

Wanneer de blaasontsteking nog niet zo erg is, maar wanneer je bepaalde klachten al wel herkent, is het mogelijk om er zelf al wat tegen te doen. Drink zoveel mogelijk water, zo’n 2,5 tot 3 liter per dag. Drink ook elke dag een paar glazen cranberrysap. Cranberry’s zorgen er namelijk voor dat de urine heel zuur wordt. Dit reinigt de blaas en bevordert het afweersysteem. Daarnaast is het nodig dat je acht neemt op een goede hygiëne. Het is mogelijk dat de klachten van de blaasontsteking al snel afnemen. Als de klachten hiermee niet binnen korte tijd afnemen, is het toch nodig om naar de huisarts te gaan.

Hoe kan ik een blaasontsteking voorkomen?

Door op bepaalde dingen goed te letten, is het mogelijk om blaasontsteking te voorkomen. Drink elke dag voldoende water, zo’n 1,5 tot 2 liter per dag. Je houdt zo de urinebuis en de blaas goed schoon. Ga ook direct naar het toilet wanneer je moet plassen. Ga nadat je seks hebt gehad ook direct naar het toilet om te plassen. Je hebt namelijk kans dat een bacterie de urinebuis in kruipt. Door direct te plassen, spoel je de bacteriën naar buiten. Verder is een goede hygiëne heel belangrijk.

Om een blaasontsteking te voorkomen tijdens een zwangerschap, is het nodig om zoveel mogelijk water te drinken. De blaas wordt zo telkens schoongespoeld, waardoor bacteriën weinig kans hebben om zich te vermeerderen. Daarnaast is het verstandig om met regelmaat naar de wc te gaan en er niet mee te wachten. Blijf ook even op de wc zitten, totdat de blaas helemaal leeg geplast is. Drink daarnaast een paar glazen cranberrysap per dag, dit maakt de blaas ook schoon.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jeanette1979
Aantal keer gelezen: 2900x
Toegevoegd: 20-12-2019 12:53
Gewijzigd: 21-12-2019 10:06

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!