Als je hand slaapt, kun je last krijgen van tintelingen in de hand op het moment dat de hand net weer ‘wakker wordt’. De vinger(s) of de hand voelt tintelend aan, net alsof er een soort ‘sterretjes’ onder de huid ontploffen. Vaak wordt dit ook wel een prikkelend of branderig gevoel genoemd. Tintelende handen die ontstaan door een andere oorzaak voelen hetzelfde aan als de tintelingen in je handen wanneer ze net wakker worden.
In veel gevallen gaan de tintelingen in de handen gepaard met een doffe gevoelloosheid die optreedt in een gedeelte van de hand. Hierdoor kan het lastiger zijn om iets vast te pakken. Ook voel je het amper of niet als je in de hand prikt.
De klachten treden meestal op in een bepaald gedeelte van de hand. Steeds wanneer je last hebt van tintelende handen zal dit over het algemeen in hetzelfde gedeelte zijn. Je kunt last hebben van tintelingen en gevoelloosheid in de duim en de pink, in de handpalm en/of in de vingertoppen (vaak bij de wijsvinger en middelvinger). Meestal verdwijnen de tintelingen en de gevoelloosheid die optreden bij tintelende handen binnen korte tijd weer vanzelf. Het kan soms echter ook langere tijd duren voordat de klachten afnemen.
In ongeveer dertig procent van de gevallen ontstaan tintelende handen als gevolg van diabetes. Bij diabetes is er sprake van een hoge bloedsuikerspiegel als gevolg van een verkeerd voedingspatroon. Dit werkt als een soort gif op het zenuwstelsel, waardoor je last krijgt van tintelingen en gevoelloosheid in handen (en/of de voeten).
Heb je vaker last van tintelende handen? Let er dan op of je heel vaak moet plassen of veel last hebt van extreme dorst. Indien je ook last hebt van (een van) deze klachten, kan het om diabetes gaan. Neem dan contact op met je huisarts om te onderzoeken of het inderdaad om diabetes gaat.
Gemiddeld kan er in veertig procent van de gevallen een andere oorzaak dan diabetes worden aangewezen voor het ontstaan van tintelingen en gevoelloosheid in de handen. In veel gevallen gaat het niet om een ernstige oorzaak, maar ontstaat een tintelende hand doordat een spiertje even in de knel is gekomen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je verkeerd hebt gelegen.
Hoge bloedsuikerspiegel
Als je echter vaker last hebt van tintelende handen en niet goed kunt herleiden waardoor dit ontstaat (indien je denkt dat het niet komt door een beknelling van een spiertje), kunnen de tintelingen een gevolg zijn van ernstigere oorzaken. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de tintelingen ontstaan als gevolg van een hoge bloedsuikerspiegel. Als je eet volgende een ongezond voedingspatroon of een ongezonde levensstijl hebt en last hebt van tintelende handen, is het dan ook belangrijk dat je gezonder gaat leven. Waarschijnlijk zal je dan minder vaak last hebben van tintelingen.
Beknelde zenuw in de rug of nek
Tintelende handen kunnen daarnaast ontstaan als gevolg van een beknelde zenuw in de rug of de nek. Als dit geval is, heb je waarschijnlijk ook last van andere klachten. Een beknelling van een zenuw in de rug of de nek gaat vaak gepaard met tintelingen in de handen en uitstraling van pijn richting de nek. De zenuw kan bekneld zijn geraakt door een blessure. Een verkeerde houding of een onderliggende aandoening. Het wordt behandeld met fysiotherapie en medicijnen tegen de pijn.
Stenose in de nek of rug
Een andere mogelijke oorzaak van tintelende handen is stenose in de nek of in de rug. Hierbij is er sprake van een vernauwing en dit kan druk uitoefenen op het ruggenmerg en/of de zenuwen. Als gevolg hiervan kunnen tintelingen en gevoelloosheid optreden in de handen en/of voeten. Stenose in de nek of in de rug kan worden behandeld met fysiotherapie, een epidurale injectie of een chirurgische ingreep.
Carpaal Tunnel Syndroom
Verder kan er bij tintelende handen sprake zijn van Carpaal Tunnel Syndroom. Hierbij is de middelste handzenuw in de pols bekneld geraakt als gevolg van overbelasting. Indien het inderdaad om deze aandoening gaat, dien je je dagelijkse activiteiten zoveel mogelijk aan te passen om de pols te ontlasten. Verder kunnen fysiotherapie en een behandeling met medicijnen helpen.
Vitamine B12 tekort
In de meeste gevallen treden de tintelingen en gevoelloosheid slechts op in één hand. Als je echter last hebt van deze klachten in beide handen, is dit meestal het gevolg van een vitamine B12 tekort. Naast tintelende handen heb je dan vaak ook last van vermoeidheid en lusteloosheid. Bij personen die geen dierlijke producten eten komt een vitamine B12 tekort vaker voor, omdat deze vitamine voornamelijk voorkomt in dierlijke producten. Indien je inderdaad een tekort aan vitamine B12 hebt, is het belangrijk om dit aan te vullen met voedingssupplementen of injecties die door de huisarts worden gegeven.
Multiple Sclerose (MS)
Tintelingen in de handen kunnen soms ook gepaard gaan met dubbelzien, ongecontroleerde bewegingen en onhandigheid en problemen met het controleren van de blaas en/of dram. In dat geval is er over vaak sprake van Multiple Sclerose (MS). Dit is een chronische aandoening die in de hand kan worden gehouden met behulp van medicijnen.
Fibromyalgie
Heb je naast tintelende handen ook last van pijn, vermoeidheid en verlies van het geheugen? Dit wijst in veel gevallen op fibromyalgie, een chronische aandoening waarbij er sprake is van overgevoeligheid voor veel dingen (bijvoorbeeld pijn, licht, geluid).
Traag werkende schildklier
Het is mogelijk dat tintelende handen het gevolg zijn van een traag werkende schildklier. Je zult dan daarnaast ook last hebben van het vaak koud hebben, een droge huid, haaruitval, vermoeidheid en onverklaarbare toename in gewicht. Een traag werkende schildklier wordt behandeld met een synthetisch schildklierhormoon dat gedurende het gehele leven moet worden ingenomen. Zolang dit wordt gedaan, heb je over het algemeen ook geen last van klachten.
Hormonale veranderingen
Als je last hebt van tintelende handen in de puberteit, tijdens de wisseling van anticonceptie, tijdens de zwangerschap of tijdens de menopauze, kan dit het gevolg zijn voor hormonale veranderingen. De tintelingen ontstaan doordat vocht zich ophoopt in de zenuwen, waardoor de zenuwen iets onder druk komen te staan. Hormonale veranderingen kunnen eveneens voorkomen bij een speciaal dieet of bij gebruik van bepaalde voedingssupplementen.
Hyperventilatie
Tintelingen in de handen kunnen tevens ontstaan als gevolg van hyperventilatie. Dit komt doordat de zuurgraad in het bloed door de hyperventilatie verandert. Hyperventilatie ontstaat in de meeste gevallen als gevolg van angst.
In de resterende dertig procent van de gevallen is er geen oorzaak voor de tintelende handen aan te wijzen. We spreken dan ook wel van Idiopathische Perifere Neuropathie. Hierbij is er sprake van niet goed functioneren of een aantasting van bepaalde zenuwen, waardoor prikkels niet goed worden doorgegeven of er prikkels worden doorgegeven die er niet zijn.