Slapeloosheid: niet kunnen slapen

Slapeloosheid: niet kunnen slapen

Slapeloosheid: niet kunnen slapenIn dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over slapeloosheid. We leggen je uit wat slapeloosheid is, wat het veroorzaakt, alsook wat de symptomen zijn. Daarenboven geven je we enkele tips ter preventie en richtlijnen voor hoe je slapeloosheid behandelen kan.

Je weet hoe vreselijk een slechte nachtrust je kan laten voelen. Vermenigvuldig die ene slechte nacht nu met weken, zelfs maanden, en het is gemakkelijk om te begrijpen waarom slapeloosheid een enorme mentale en fysieke tol kan eisen van mensen.
De ramingen stellen dat ongeveer 10 % van de Nederlanders lijdt aan chronische slapeloosheid lijden en 35 % aan één of ander niveau van slapeloosheid op korte termijn.
Die aantallen zijn problematisch omdat slaap een van de fundamenten van een goede gezondheid is. Als je niet de slaap krijgt die je nodig hebt, kan je je gezondheid in gevaar brengen.

Wat is slapeloosheid?

Als je niet kunt slapen, kan je je afvragen of je slapeloosheid hebt. Mensen met slapeloosheid hebben problemen om in slaap te vallen of in slaap te blijven tijdens de nacht. Het kan overdag problemen veroorzaken, zoals vermoeidheid, een lage energie, slechte concentratie en prikkelbaarheid.

Wat is de definitie van slapeloosheid?

Volgens verschillende medische richtlijnen is slapeloosheid moeite hebben om in slaap te komen en in slaap te blijven, zelfs wanneer een persoon de kans heeft om dit te doen. Mensen met slapeloosheid kunnen ontevreden zijn over hun slaap en ervaren gewoonlijk één of meer van de volgende symptomen: moeheid, lage energie, moeilijkheden om zich te concentreren, stemmingsstoringen, en verminderde prestaties in het werk of op school.

Hoe lang duurt slapeloosheid?

Slapeloosheid kan worden gekenmerkt op basis van de duur ervan. Acute slapeloosheid is kort en komt vaak voor door levensomstandigheden (bijvoorbeeld wanneer je niet in slaap kunt vallen de nacht voor een examen, of na het ontvangen van stressvol of slecht nieuws). We hebben hier allemaal al wel eens last van en vaak gaat het ook over zonder enige behandeling.
Chronische slapeloosheid daarentegen is een verstoorde slaap die minstens drie nachten per week voorkomt en minstens drie maanden duurt. Chronische slapeloosheid kan vele oorzaken hebben. Veranderingen in de levensstijl, ongezonde slaapgewoonten, werken in shiften en bepaalde medicijnen kunnen op lange termijn leiden tot chronische slapeloosheid. Mensen met deze vorm kunnen een behandeling ondergaan om hun slaappatroon weer in evenwicht te brengen. Chronische slapeloosheid kan morbide zijn, wat betekent dat het verbonden is aan een medische of psychiatrische kwestie, hoewel het soms moeilijk is om de echte oorzaak te achterhalen.
De behandeling van slapeloosheid kan gedragsmatige, psychologische, medische interventies of een combinatie van alle drie omvatten.

Slapeloosheid behandelen

Het doel van de behandeling van slapeloosheid is het bereiken van een rustige slaap en het verbeteren van je algehele kwaliteit van leven. Het begrijpen en behandelen van de onderliggende oorzaak van slapeloosheid is de beste manier om dit te doen. Eerst is het belangrijk om de potentiële bronnen van de slapeloosheid te vinden. Je kan een arts of zorgverlener raadplegen om je hierbij te helpen. Een voorbeeld hiervan is rusteloze benen. Rusteloze benen kunnen worden veroorzaakt door een laag ijzergehalte in het lichaam. Het is een veel voorkomende aandoening bij mensen met kanker. Ook niet-medische problemen kunnen bijdragen aan slapeloosheid. Deze kunnen financiële, werk gerelateerde of familiale veranderingen omvatten. Vaak brengen zulke situaties angsten mee die het niet kunnen slapen alleen maar verergeren.
Gedragstechnieken zijn meestal effectiever voor langdurige verlichting van slapeloosheid. Ook geneesmiddelen kunnen op korte termijn helpen bij het verlichten van slapeloosheid. Gebruik enkel medicijnen als alle andere behandelingen inefficiënt zijn gebleken.
Om te helpen de oorzaak van slapeloosheid te vinden, zal je arts een grondige geschiedenis en lichamelijk onderzoek uitvoeren. Afhankelijk van wat je arts vindt, is het mogelijk dat je extra testen of bezoeken aan specialisten nodig hebt. Deze specialisten kunnen je helpen de oorzaak te bepalen en een plan te ontwikkelen om het probleem te beheren.Temazepam, een benzodiazepine, biedt effectieve hulp bij slapeloosheid. Het gebruik moet echter voorzichtig gebeuren vanwege mogelijke bijwerkingen en risico's op afhankelijkheid. Overweeg je Temazepam kopen? Bekijk betrouwbare opties op Apo Aanbod.Preventie

Om ervoor te zorgen dat je in slaap kan vallen wanneer je wil, en natuurlijk ook in slaap kan blijven om de rust te krijgen die je nodig hebt, moet je van je slaap een prioriteit maken in je leven. Dit doe je door onderstaande tips te volgen:

 • Maak tijd vrij om te slapen. Houd je cyclus van slapen en wakker zijn stabiel gedurende de hele week, ook in het weekend. Terwijl de meeste mensen 7 tot 9 uren slaap per nacht nodig hebben, kan het houden van een verenigbare cyclus nog belangrijker zijn dan de hoeveelheid. Stel een bedtijd en een wektijd voor jezelf in en houd je eraan vast.

Bereid je hersenen voor om in slaap te vallen. Je kunt je hersenen niet op commando in slaap laten vallen alsof je op de rem gaat staan om je auto te stoppen. In plaats daarvan hebben je hersenen hulp nodig. Zorg er daarom voor dat je deze aanbevelingen opvolgt:

 • Stel een ritueel in voor het slapengaan. Bijvoorbeeld, je kan een douche nemen en daarna je pyjama aantrekken om je hersenen een signaal te geven dat je op weg bent naar bed.
 • Vermijd 's avonds activiteiten die je wakker kunnen houden, zoals het drinken van koffie, frisdrank of andere cafeïne houdende dranken, roken, sporten en het eten van zware maaltijden.
 • Geef je hersenen de tijd om tot rust te komen. Als je rekeningen moet betalen of een ruzie moet regelen, doe het dan overdag en niet voor het slapengaan.
 • Vermijd licht in de late avond. Schakel je elektronische apparaten minstens 30 minuten voor het slapen gaan uit. Licht houdt je hersenen actief.

Voorkom dat slaapproblemen verergeren. Vaak wanneer mensen moeite hebben met slapen, laten ze het probleem voor onbepaalde tijd aanslepen. Als je slapeloze nachten hebt, vermijd dan zeker onderstaande activiteiten:

 • Dutten tijdens de dag. Te veel slaap overdag maakt je minder geneigd om ’s nachts te slapen.
 • Het drinken van alcohol voor het slapengaan.
 • Zorgen maken over je slaapverlies. Nadenken over je onvermogen om in slaap te vallen, kan het nog erger maken.

Wanneer met een arts praten

Bepalen of je slapeloosheid hebt is meestal niet zo moeilijk. In de meeste gevallen weet je wel dat je niet goed slaapt. De meeste mensen weten immers dat ze moeite hebben om in slaap te vallen, in slaap te blijven of te vroeg op te staan. Veel mensen weten ook wanneer ze de volgende dag geïrriteerder en vermoeider zijn.
Maar er zijn ook mensen die misschien niet weten dat ze slapeloosheid hebben. We noemen ze wel eens de slapeloosheidontkenners. Het is mogelijk dat deze mensen zoveel aan de hand hebben dat ze overdag vermoeidheidsverschijnselen kunnen waarnemen als gevolg van andere chronische gezondheidsproblemen of een druk schema.
Ook kunnen mensen gewend zijn geraakt aan hun slapeloosheid. Ze beseffen niet hoe slaperig ze zijn of hoe slecht de slapeloosheid is, en pas als ze daadwerkelijk behandeld worden, merken ze hoe erg ze eraan toe waren.
Naast het hebben van problemen om 's nachts in slaap te vallen, in slaap te blijven of 's morgens eerder wakker te worden dan je wilt, zijn er ook veel voorkomende symptomen waar je op moet letten zoals hieronder vermeld:

 • Vermoeidheid
 • Concentratieproblemen
 • Slecht geheugen
 • Stemmingsstoornissen
 • Slaperigheid overdag
 • Weinig motivatie of energie

Als je je zorgen maakt over je slaapproblemen, praat dan met je arts. Deze kan je dan doorverwijzen naar een gekwalificeerde slaapspecialist. Een behandeling en het beoefenen van betere slaapgewoonten kan iedereen helpen zijn slaap te verbeteren, zich energieker te voelen en gezonder te worden op de lange termijn.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jeanette1979
Aantal keer gelezen: 2263x
Toegevoegd: 27-11-2019 18:24
Gewijzigd: 02-12-2019 11:50

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!