De meest voorkomende oogaandoeningen

De meest voorkomende oogaandoeningen

De meest voorkomende oogaandoeningenIedereen heeft wel eens last zijn of haar oog, maar dat wil nog niet betekenen dat je ook echt een oogaandoening hebt. Wanneer je steeds vaker last krijgt van je ogen of slechter gaat zien, is het verstandig om eens naar de huisarts of oogarts te gaan. Zij kunnen je verder helpen. Wil je eerst eens kijken of jouw symptomen overeenkomen met de symptomen van bepaalde oogaandoeningen, lees dan verder.

De symptomen van een lui oog

Denk je dat je misschien een lui oog heeft of denk je dat je zoon of dochter dit heeft? Het hebben van een lui oog ontstaat vaak al bij kinderen, wat een probleem kan zijn. De symptomen van een lui oog zijn namelijk onder andere het niet kunnen zien van diepte. Kinderen hebben dit vaak niet door; als ze nooit diepte hebben gezien, weten ze ook niet dat ze het missen. Daarnaast zijn kinderen vaak ook te jong om te beschrijven wat ze zien en waar ze last van hebben. Gelukkig kun je het als volwassene ook vaak zien, omdat een ander symptoom scheel kijken is.

Wat zijn de oorzaken van een lui oog?

Een lui oog wordt meestal veroorzaakt doordat het ene oog verkeerd staat ten opzichte van het andere oog. Hierdoor zijn beide ogen niet op hetzelfde gericht en kunnen je hersenen de verschillende beelden niet samenvoegen, waardoor er geen diepte gevormd kan worden. Een lui oog kan ook ontstaan wanneer er matig zicht is in één oog. Wanneer het andere oog nog wel goed werkt, gaan je hersenen automatisch het wazige beeld negeren en krijg je een lui oog. Ook kan een lui oog veroorzaakt worden door staar of een hangend ooglid.

De behandeling van een lui oog

Het is erg belangrijk om de symptomen van een lui oog op te merken vóór het tiende levensjaar. Hierna is de ontwikkeling van het oog namelijk voltooid en wordt de kans op volledige correctie van het luie oog steeds kleiner. Bij de behandeling van een lui oog bij kinderen worden de hersenen gedwongen het luie oog te gebruiken door het goede oog af te plakken. Wanneer de oorzaak een andere aandoening is zoals staar of een hangend ooglid, moet dit eerst opgelost worden.

De symptomen van blefaritis

Wanneer je schilferingen en zweertjes op je ooglid hebt, kan het wel eens zo zijn dat je last hebt van blefaritis. Je hebt dan vaak ook last van vastplakkende oogleden en afscheiding en korstjes tussen je wimpers. Hierdoor kunnen je oogleden branderig aanvoelen, krijg je droge en rode ogen en kunnen je ogen gaan jeuken en tranen. Hierdoor kunnen de ogen weer vermoeid aanvoelen en kan het zicht beïnvloed worden. Ook het oog zelf kan hierdoor ontstoken raken.

De oorzaken van blefaritis

Blefaritis wordt over het algemeen veroorzaakt door een teveel aan talg dat aangemaakt wordt door de kliertjes in het ooglid. Hierdoor gaan bacteriën harder groeien en worden infecties veroorzaakt. Blefaritis gaat dan ook vaak samen met een huidziekte zoals eczeem, acne of rosacea.


De behandeling van blefaritis

Blefaritis kan zelf behandeld worden. Het doel van de behandeling is het aantal bacteriën te verminderen. Hiervoor moeten de ooglidranden twee keer per dag gereinigd worden. Het reinigen van de ooglidranden moet op een specifieke manier gebeuren. Allereerst moeten de ooglidranden verwarmd worden, bijvoorbeeld met een kompres of pittenzakje. Zorg ervoor dat dit zo warm mogelijk is, zonder dat het de huid verbrandt. Hierna moet je je ooglidranden masseren met een schoon en warm washandje. Maak daarna je ooglidranden schoon met een nat wattenstaafje totdat de schilfers zijn verdwenen. Wanneer het gaat om een echte ontsteking kan er ook antibiotica crème aangebracht worden. Blefaritis is helaas een chronische aandoening wat betekent dat er constant schoongemaakt moet blijven worden.

De symptomen van glaucoom

Glaucoom is een veel voorkomende oogziekte en is onder te verdelen in twee soorten, acuut glaucoom en chronische glaucoom. Acuut glaucoom komt minder vaak voor dan chronische glaucoom. Bij acuut glaucoom is vaak maar één oog aangedaan en is er meteen duidelijk wat er aan de hand is. Je oogbol voelt hard aan en wordt pijnlijk, dof en rood. Ook kun je last krijgen van misselijkheid en hoofdpijn. Het is erg belangrijk om direct een arts in te schakelen wanneer je hier last van hebt; binnen één à twee dagen kan er blijvende en onherstelbare vermindering van het gezichtsvermogen ontstaan.

Chronisch glaucoom treedt dus niet acuut op, maar sluipt erin. In het begin heb je geen last maar langzamerhand ga je minder scherp zien en dan is het eigenlijk al te laat. Het is dus voor mensen boven de 40 erg belangrijk om de ogen regelmatig te laten controleren om dit soort aandoeningen op tijd te ontdekken.

De oorzaken van glaucoom

Er zijn geen specifieke oorzaken van glaucoom te noemen. Echter zijn er wel factoren ontdekt die de kans op glaucoom kunnen vergroten. Wanneer de oogdruk verhoogt, verhoogt ook de kans op beschadiging van de oogzenuw. Glaucoom is ook erfelijk; wanneer het in je familie voorkomt is de kans ook 10 keer groter dat jij het ook krijgt. Ook leeftijd heeft ermee te maken, oudere mensen hebben meer kans op glaucoom dan jonge mensen. Heb je een aandoening aan de bloedvaten, dan kan glaucoom hier ook door veroorzaakt worden.

De behandeling van glaucoom

Helaas is glaucoom niet te genezen; het kan enkel worden vertraagd. Er zijn verschillende soorten behandelingen om de oogdruk te verlagen om verdere schade aan de oogzenuw te beperken. De behandelmethoden verschillen per ernst van de aandoening. Vaak worden oogdruppels voorgeschreven. Mocht dit niet meer werken, dan kan gekeken worden naar de mogelijkheden van laserbehandeling. Hierbij wordt het afvoersysteem van je oogvocht wijder gemaakt. Ook kan er gekozen worden voor een trabeculectomie, een operatie waarbij een klein gaatje in de wand van je oog gemaakt wordt zodat het oogvocht een extra afvoermogelijkheid heeft. Wanneer bovenstaande allemaal niet voldoende helpt, kan er ook voor gekozen worden om een drainage-implant te plaatsen. Een bijna onzichtbaar afvoerbuisje wordt in het oog geplaatst. Hierbij wordt het zicht niet belemmerd.

Last van je ogen? Ga altijd naar de huisarts of oogarts!

Wanneer je last hebt van je ogen is het altijd verstandig om naar de huisarts of oogarts te gaan. Het is beter om een keer te vaak te gaan, dan om te laat te gaan! Vaak kan al aangerichte schade aan de ogen namelijk niet meer hersteld worden en dat wil je natuurlijk voorkomen. Ga dus zo snel mogelijk naar een arts als je vermoedt dat er iets mis is met je ogen. Zo weet je zeker dat wanneer je iets hebt, je er op tijd bij bent en er waarschijnlijk iets aan gedaan kan worden.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 2398x
Toegevoegd: 29-01-2019 16:01
Gewijzigd: 03-02-2019 23:19

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!