RS-virus

RS virus

RS-virusHet RS virus lijkt erg op verkoudheid en is verwant aan het griepvirus. Het virus infecteert de luchtwegen, waardoor je het benauwd krijgt. Over het algemeen komt deze aandoening voor bij baby's en jonge kinderen, maar oudere kinderen of volwassenen kunnen hier ook mee te maken krijgen. Het is een seizoensgebonden ziekte die ontstaat tussen oktober en maart. In dit artikel vertellen we je meer over het RS virus.

Hoe wordt het veroorzaakt?

Het RS virus is een besmettelijke aandoening. Het wordt overgedragen via kleine druppeltjes in de lucht en direct contact. Het is gebleken dat iedereen minimaal één keer in zijn of haar leven besmet raakt met dit virus en meestal zelfs elk jaar opnieuw. Er zijn een aantal factoren die de kans op het oplopen van deze infectie verhogen. Zo lopen personen met een afweerstoornis of een chronisch longziekte bijvoorbeeld een groter risico op besmetting. Daarnaast zullen ook mensen met een ernstige hartafwijking en te vroeg geborenen eerder het RS virus krijgen.

De aandoening komt ook voornamleijk voor bij baby's die tussen de nul en zes maanden oud zijn. Zij hebben nog kleine luchtwegen die eerder verstopt kunnen raken als gevolg van de infectie. Leeftijd is dus ook een risicofactor. Vaak wordt gedacht dat het wel of niet geven van borstvoeding ook een rol speelt bij het ontstaan van het RS virus, maar dit is niet het geval. Na de eerste levensmaand wordt een baby namelijk niet meer beschermd tegen het RS virus door de afweerstoffen in de moedermelk.

Wat zijn de symptomen?

Ongeveer een tot acht dagen na besmetting met het RS virus treden de eerste symptomen op. In eerste instantie zal de baby verkouden zijn en gaan snotteren en hoesten. Eén of twee lagen later kunnen er longproblemen ontstaan als gevolg van de infectie. De baby krijgt last van een piepende en/of snelle ademhaling en koorst. Ook trekt de huid tussen de ribben bij het inademen mee naar binnen en bewegen de neusvleugels opvallend mee bij het ademhalen (neusvleugelen). Soms ademt het kind een paar seconden niet meer en de huid rond de mond en onder de nagels kan grijs/blauw kleuren.

Daarbij heeft het kind vaak meer moeite met drinken. Tevens kan de baby last hebben van sufheid: vaak slaperig en moeilijker te wekken. Het komt ook voor dat kinderen met het RS virus een oorontsteking krijgen. Na ongeveer tien dagen zal het afweersysteem het virus hebben afgebroken en wordt het kind weer beter.

Oudere kinderen of volwassenen die een infectie met het RS virus hebben opgelopen hebben meestal enkel last van een loopneus. Bij personen op hogere leeftijd kan besmetting met het RS virus echter ook leiden tot een longontsteking.

Besmettingsgevaar

Iemand met het RS virus kan gewoon naar het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal, school of werk als hij of zij zich goed voelt. Zodra de eerste verschijnselen optreden is de ziekte namelijk niet meer besmettelijk. De infectie kan alleen worden overgedragen in de periode voordat de klachten optreden. Daarom zal het dus niet helpen om thuis te blijven. Wel is het aan te raden om de leiding van het kinderdagverblijf of de school in te lichten, aangezien andere personen wel al besmet kunnen zijn. De ouders kunnen hier dan eventueel over worden ingelicht en extra letten op de symptomen die kunnen optreden bij het RS virus.

Wat zijn de gevolgen?

Een infectie met het RS virus kan voor kinderen onder de twee jaar gevaarlijk zijn. Het is namelijk mogelijk dat de kleine luchtwegen in de longen bij hen ook gaan ontsteken. Dit kan problemen met de ademhaling en benauwdheid tot gevolg hebben en deze verschijnselen kunnen heel gevaarlijk zijn.

Na besmetting met het RS virus kan een baby nog wat langer last hebben van de sympomen. Zo zijn ze vaak bijvoorbeeld sneller verkouden of snotterig en kunnen ze ook last krijgen van een piepende of rochelende ademhaling. Als je baby het weer benauwd krijgt, is het verstandig om een arts te raadplegen. Het kan namelijk zo zijn dat het RS virus dan weer terug is. Soms wordt gedacht dat een baby astma heeft als hij of zij na een infectie met het RS virus nog kortademig is. Dit is meestal niet het geval; deze verschijnlijk zijn vaak nog het gevolg van de infectie met het virus.

Wanneer naar de huisarts?

Als je babt het erg benauwd heeft, dan zal hij zijn neusvleugels wijd sperren tijdens het ademhalen. We noemen dit ook wel neusvleugelen. In veel gevallen gaat dit gepaard met een piepende of snelle ademhaling en slecht eten en drinken. Neem contact op met je huisarts als deze symptomen optreden. Merk je dat je kind helemaal niet meer eet of drinkt of af en toe een paar seconden stopt met ademhalen? Of merk je dat je baby suffer is dan normaal of zie je dat de lippen en nagels een grijze of blauwige kleur hebben? In dat geval dien je direct een arts raad te plegen.

Hoe wordt het behandeld?

In de meeste gevallen wordt iemand die het RS virus heeft opgelopen gemiddeld na tien dagen vanzelf weer beter. Er is ook geen behandeling voor het RS virus die leidt tot genezing. Wel kun je de baby paracetamol geven als het zich voelt of slecht drinkt. Meestal gaat het dan wel weer iets beter na een halfuur. Bekijk van tevoren goed hoeveel paracetamol je mag geven. Dit is afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van je kind. Het RS virus kan niet worden behandeld met antibiotica. Dit is namelijk medicatie die gericht is op het onschadelijk maken van bacteriën en het heeft geen nut bij een virus infectie.

Als je kind benauwd wordt door het RS-virus, zal hij of zij worden opgenomen in het ziekenhuis. Hier krijgt de baby zuurstof toegediend en eventueel ook een infuus met vocht.

Wat kun je zelf doen?

Als je baby het RS virus heeft opgelopen, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat hij of zij voldoende rust krijgt. Hiervoor hoeft het niet per se in bed te blijven. Heeft je kind ook last van koorts? Geef hem of haar dan extra te drinken, zodat je uitdroging kunt voorkomen. Het is belangrijk dat het lichaam van je baby de warmte kwijt kunt. Trek hem of haar daaromm dunne kleding aan die losjes om het lichaam zit. Het kind heeft voor het slapen vaak voldoende aan een lakentje. Merk je dat je baby het toch koud heeft in bed? Dan kun je hem of haar tijdelijk extra toedekken.

Hoe kun je het RS virus voorkomen?

Een besmetting met het RS virus is vaak moeilijk te voorkomen. Toch zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om het risico te verminderen. Zorg ervoor dat je bij het hoesten of niezen een papieren zakdoekje gebruikt. Hoest of nies met de hand voor de mond of in de plooi van de elleboog, indien je geen papieren zakdoek bij de hand hebt. Gooi het zakdoekje altijd direct weg na gebruik. Verder is het goed om de handen regelmatig met zeep te wassen en het speelgoed van het kind goed schoon te maken. Leer ook je kind aan om netjes te hoesten en te niezen.

Als je kind in een risicogroep valt, kan de kinderarts hem of haar preventief vaccineren. Hierbij gaat het om kinderen die zeer jong zijn en te vroeg geboren zijn of een longaandoening of afweerstoornis hebben.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 4816x
Toegevoegd: 20-12-2016 11:09
Gewijzigd: 26-01-2017 23:24

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3735 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!