Meest voorkomende soorten huiduitslag

Meest voorkomende soorten huiduitslag

Meest voorkomende soorten huiduitslagHeb je te maken met huiduitslag? Dan kan er van alles aan de hand zijn. Huiduitslag wordt door zowel allergieën als bijvoorbeeld schimmel veroorzaakt.

De belangrijkste veroorzakers en soorten huiduitslag worden op deze pagina besproken. Op deze manier ontdek je wat er met de huid aan de hand is en wat je kunt ondernemen om hier iets aan te doen.



Verschillende soorten eczeem
Eczeem is een huiduitslag die vrij vaak voorkomt. De volgende soorten eczeem worden besproken:

  • Xerotic eczeem

De soort wordt gekenmerkt door een droge huid met veel barsten. De soort is chronisch en wordt ervaren op verschillende momenten in het leven. Het eczeem is op verschillende manieren te behandelen en ook met producten die je in de drogist kunt verkrijgen. In tijden van droogte heeft men het meest last van deze soort.

  • Atopisch eczeem

Atopisch eczeem is de soort die het meest voorkomt. Atopisch eczeem gaat samen met hooikoorts, astma en allergieën.

  • Stasis eczeem

Wanneer je last hebt van een slechte bloedsomloop is de kans op deze soort het grootst. De huiduitslag ontstaat bij de enkels en onderbenen. Het jeukt behoorlijk en is goed te behandelen (op dezelfde manier als Atopisch eczeem).

  • Allergisch contact eczeem

Wanneer je allergisch contact eczeem hebt kan dit voortkomen uit een aanraking met iets waar je allergisch voor bent.

  • Zwemmers eczeem

Zwemmers eczeem heeft iets met zwemmen te maken en niets met eczeem. Eigenlijk is zwemmers eczeem een voetschimmel waardoor de huid schilferig en rood wordt. Zwemmers eczeem is goed te behandelen en niet chronisch. Zwemmers eczeem loopt men vaak op in het zwembad doordat iedereen met de blote voeten loopt.

  • Seborrhoïsch eczeem

Bij deze soort krijgt men een geïrriteerde huid met schilfers. Vaak ontstaat het bij plooien in de huid of als er beharing is. Het eczeem zorgt vaak voor roodheid en komt ook al bij baby’s voor. In de delen van het lichaam waar de seborrhoïsche klieren zitten is de huiduitslag te zien.

  • Irriterend contact eczeem

Irriterend contact eczeem komt voor door irriterende middelen. Meestal krijgt iemand irriterend contact eczeem na de schoonmaak als een chemisch middel op de huid blijft zitten. Het effect kan behoorlijk heftig zijn, maar dat is afhankelijk van het middel dat je gebruikt hebt.

  • Andere soorten eczeem

Er bestaan nog veel meer soorten eczeem die niet besproken zijn. In de meeste gevallen zal er echter sprake zijn van één van de genoemde soorten. Breng een bezoek aan de huisarts of gebruik iets van de drogist om eczeem te behandelen.

Huiduitslag door infectie

Eczeem is zeker niet de enige vorm van huiduitslag. Je kunt ook last krijgen van uitslag door een infectie. Er bestaat een verschil tussen een infectie door bacteriën, schimmels of een virus. Denk aan ringworm, wondroos of rode hond.

  • Rode hond

Rode hond is een ziekte die vooral bij kinderen voorkomt. De ziekte zorgt voor allerlei rode vlekjes op de huid, in het gezicht en bij de hals. Soms heeft iemand met rode hond last van de gewrichten, koorts of een ontsteking in het oog. Meestal word je niet ziek van rode hond en gaat de huiduitslag snel weer over. Kinderen worden ingeënt tegen rode hond, want in het begin van de zwangerschap kan rode hond voor afwijkingen zorgen.

  • Ringworm

Wanneer je last hebt van een rode huid en schilfers in de vorm van een cirkel kan er sprake zijn van ringworm. Ringworm is een huiduitslag en ontstaat door een schimmel. De huiduitslag wordt langzaam steeds meer en geeft een brandend en jeukerig gevoel. Ringworm is besmettelijk.

  • Mazelen

Mazelen is een kinderziekte en een virus dat zich via de lucht verspreid. Bij de mazelen lijkt het of iemand de griep heeft of een verkoudheid. Mazelen wordt pas ontdekt door vlekjes aan de binnenkant van de wangen. Ook ontstaat er vaak rode huiduitslag en dan weet een arts vaak zeker dat het om mazelen gaat. Via hoesten en niezen is mazelen overdraagbaar doordat het virus besmettelijk is.

  • Krentenbaard

Krentenbaard is een besmettelijke ziekte waarbij jeukende blaasjes ontstaan. De blaasjes barsten later open en vormen zich tot korstjes. Krentenbaard kan zich over het hele lichaam verspreiden en meestal rond de mond en neus. Krentenbaard is onschuldig, maar uiterst besmettelijk. In de meeste gevallen gaat krentenbaard na een week of drie weer over.

  • Waterpokken

Waterpokken is een ziekte waarmee iedereen een keer te maken krijgt. De waterpokken zijn uiterst besmettelijk en zeker op oudere leeftijd kun je behoorlijk ziek van de waterpokken worden. Als kind zijn er vaak nauwelijks vlekjes te zien en verdwijnt de ziekte snel weer.

Andere soorten huiduitslag

Auto-immuunziektes, problemen met bloedplaatjes en nog veel meer oorzaken spelen een rol bij het ontwikkelen van huiduitslag. We bespreken hier een aantal soorten huiduitslag als:

  • Psoriasis

Psoriasis is een huidziekte die zich laat zien door rode vlekken op de huid en schilfers. De huiduitslag komt voor op de benen, oksels en de hoofdhuid. Ongeveer 2,5% van de Nederlandse bevolking heeft last van psoriasis. De huiduitslag is met lichttherapie te behandelen.

  • Petechiën

Petechiën geeft kleine bloeduitstortingen door een probleem met de bloedplaatjes. Over de gehele huid ontstaan een soort vlekjes in het rood en paars.

  • Purpura

Purpura laat zich zien door blauwe vlekjes onder de huid. De huiduitslag komt meestal voor bij bejaarden. De huiduitslag ontstaat door een verminderde kwaliteit van de huid en door problemen met de bloedplaatjes. Het onderliggende probleem van purpura laat zich soms lastig voorstellen. Alleen wanneer het onderliggende probleem wordt aangepakt zal purpura verdwijnen.

  • Lupus Erythematodes

Uitslag op de wangen en de neus kan een teken zijn voor Lupus Erythematodes. De uitslag is rood en lijkt op een soort vlinder. De bindweefselziekte uit zich op verschillende manieren en de huifuitslag is slechts één van de kenmerken.

Heb je last van huiduitslag? Dan is het raadzaam om allereerst naar een huisarts te gaan. Mogelijk wordt je op deze manier een oplossing gegeven of verwijst de huisarts je door naar een specialist waarop er nader onderzoek plaatsvindt. Onthoud dat voor veel soorten huiduitslag geen ultieme oplossing is en je soms te maken hebt met chronische huiduitslag.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 64517x
Toegevoegd: 30-04-2015 15:04
Gewijzigd: 21-08-2015 15:20

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3828 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!