zere voet

Peesontsteking voet: oorzaken en symptomen

zere voetEen peesontsteking ontstaat in de meeste gevallen door overbelasting en soms door verwondingen. Als gevolg hiervan ontstaan er kleine scheurtjes in de pees, waardoor deze ontstoken kan raken. Bij een peesontsteking voet is de tibialis posterior pees ontstoken. De ontsteking brengt verschillende klachten met zich mee, waaronder een pijnlijk gevoel in de voet. In dit artikel vertellen we je meer over de oorzaken en symptomen van een peesontsteking voet.

Wat is een peesontsteking voet?

Een pees bestaat uit bindweefselstrengen van taai weefsel en verbindt een spier met een bot. Bij overbelasting van de pees ontstaan er kleine scheurtjes in dit weefsel. Dit kan tot gevolg hebben dat de pees ontstoken raakt. Aangezien de pees slecht doorbloed is, duurt het meestal enige tijd voordat je herstelt van een peesontsteking. In de meeste gevallen ontstaat een peesontsteking in de voet, de schouder, de pols, de heup, de knie of de achillespees, maar het kan ook op andere plaatsen in het lichaam ontstaan.

Bij een peesontsteking voet is de tibialis posterior pees ontstoken. Deze pees loopt langs de binnenzijde van de enkel naar de middenvoet toe. Het zorgt ervoor dat het middelste gedeelte van de voet ontspannen is, waardoor er een boog ontstaat. Als de tibialis posterior pees doorscheurt of verzwakt, brengt dit verschillende klachten met zich mee en kan men last krijgen van een platvoet.

Hoe wordt een peesontsteking voet veroorzaakt?

Als gevolg van grote spanningen of stress ter hoogte van de voet kan het weefsel van de pees opspannen en kunnen hierin scheurtjes ontstaan. Er zijn verschillende manieren waarop de pees een ontsteking kan oplopen. Denk hierbij aan het wandelen of hardlopen op een oneffen terrein of op steile hellingen. Ook het uitvoeren van bepaalde sport oefeningen kan een peesontsteking in de voet tot gevolg hebben. Daarnaast kan er een ontsteking ontstaan als gevolg van een verkeerde stand van de voeten of het dragen van onaangepaste schoenen die niet passen bij de activiteiten die men doet. Verder kan lange tijd rechtstaan op dezelfde plaats tevens een peesontsteking voet tot gevolg hebben.

Er zijn een aantal factoren die de kan op een ontsteking van de tibialis posterior pees kunnen verhogen. Zo is de kans op een peesontsteking voor vrouwen ouder dan vijftig jaar hoger. Dit komt meestal door aangeboren afwijkingen van de pees. Verder lopen personen met diabetes, obesitas os een hoge bloeddruk tevens een hoger risico op een peesontsteking voet. Een andere factor die kan bijdragen aan het ontstaan van een peesontsteking in de voet is een voorgaande operatie of een traume, zoals een breuk aan de binnenzijde van de enkel.

Ook ontstekingsziekten zoals reumatoïde artritis, psoriasis, het Reiter's syndroom en spondyloserende arthropathie kunnen een rol spelen bij het ontstaan van een peesontsteking. Mensen die veel aan bepaalde sporten doen (hardlopen, voetbal, basketbal, tennis) hebben eveneens een grotere kan om een peesontsteking in de voet te krijgen. Dit komt doordat zij tijdens het sporten de pees gemakkelijk kunnen overbelasten. Verder kan het gebruik van lokale steroïden injecties bijdragen aan het ontstaan van een peesontsteking voet.

Wat zijn de symptomen?

Een peesontsteking voet is te herkennen aan een pijnlijk gevoel en een zwelling aan de binnenzijde van de enkel. Ook aan de buitenzijde van de enkel kun je langzamerhand steeds meer pijn krijgen Het middelste gedeelte voet zal minder ontspannen zijn, waardoor de boog verdwijnt en er een platvoet ontstaan. Verder kan de middenvoet pijn gaan doen, voornamelijk op momenten dat je de voet belast. Het zal je ook meer moeite kosten om op de tenen te gaan staan en uiteindelijk kun je dit helemaal niet meer.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De huisarts zal je waarschijnlijk doorsturen naar een orthopedisch chirurg voor een nader onderzoek. Deze arts zal eerst een lichamelijk onderzoek uitvoeren, waarbij hij kijkt of er sprake is van een zwelling van de middenvoet bij de wreef. Ook zal hij vragen waar de voet precies pijn doet. Bij een peesontsteking voet heeft men vrijwel altijd last van pijn over de gehele tibialis posterior pees. De orthopedisch chirurg zal je vragen om op je tenen te gaan staan. Indien het pijnlijk is, is er sprake van een graad 1 peesontsteking. Als het op de tenen staan pijnlijk is en de achtervoet ook naar binnenzakt, noemen we dit graad 2. Lukt het helemaal niet om op de tenen te gaan staan? Dan gaat het om een graad 3 peesontsteking voet.

Welke behandelingsmogelijkheden zijn er?

In de eerste dagen na het ontstaan van een peesontsteking voet, kun je ijs op de voet leggen om de pijn te verminderen. Het is het gemakkelijkst om hiervoor gebruik te maken van ijspacks. Het is zeer belangrijk om bij een peesontsteking voet de pees zoveel mogelijk te laten rusten. Alle oorzaken die de peesontsteking kunnen hebben veroorzaakt, moet je vermijden. Zo moet je bijvoorbeeld direct stoppen met hardlopen en andere sporten. Eventueel is het nodig om een tijdlang te zitten of te liggen, terwijl de voet op een kussen of een andere verhoging ligt. Verder kun je ervoor kiezen om een elastisch drukverband of tape aan te brengen (laat dit eventueel doen door een arts of fysiotherapeut). Dit helpt om de kans op verdere schade te beperkingen en de zwelling van de voet te verminderen.

Je kunt ervoor kiezen om ontstekingsremmende medicatie te gebruiken. Deze medicijnen gaan de ontstekingsreactie tegen en zullen de pijn verminderen. Je kunt deze middelen zelf bij de apotheek halen. Ook kun je ervoor kiezen om natuurlijke middelen te gebruiken. Een combinatie van curcuma, boswella en msm helpt goed bij de genezing van een peesontsteking. Je kunt capsules kopen die deze middelen bevatten. Neem van elk soort drie capsules per dag.

Het is nodig om de pees te laten rusten en door te gaan met de behandeling totdat alle symptomen helemaal verdwijnen zijn. In de meeste gevallen duurt dit enkele weken. Zodra de pijn is verdwenen, kun je langzaam starrten met wat eenvoudige bewegingen. Rustig stappen, cirkelvormige bewegingen en zachte buigbewegingen van de voet zijn goede oefeningen om mee te beginnen. Wil je er zeker van zijn dat je de pees niet direct weer overbelast? Dan kun je het beste langs de fysiotherapeut gaan om te vragen welke oefeningen je kunt doen.

Het is mogelijk dat een peesontsteking voet ontstaat als gevolg van een verkeerde stand van de voeten. Het kan dan helpen om de schoenen aan te passen, zodat je voet sneller geneest en een volgende peesontsteking kan worden voorkomen. Ook kan er worden gekozen voor fysiotherapie. Je leert dan hoe je de pezen zoveel mogelijk kunt ontlasten.

Als deze behandelingsmethoden geen verbetering opleveren en je al enige tijd last hebt van de peesontsteking, is het aan te raden om contact op te nemen met een arts. De arts kan er dan eventueel voor kiezen om een operatieve ingreep uit te voeren, maar dit is echt het allerlaatste hulpmiddel. Helaas geven operatieve ingrepen niet altijd blijvend resultaat, omdat de vorming van littekenweefsel ervoor kan zorgen dat de pezen verder verslappen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 5698x
Toegevoegd: 20-12-2016 08:29
Gewijzigd: 24-01-2017 22:32

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!