innestelbloeding

Wat is een innestelbloeding?

innestelbloedingEen innestelbloeding is een bloeding die plaatsvindt in de wand van de baarmoeder. Het is een gebeurtenis die in sommige gevallen plaatsvindt bij het innestelen van de pas bevruchte eicel.

Bevruchting van de eicel

Een zwangerschap begint met de eisprong. Hierbij verlaat een eicel het ovarium en wordt deze in een van de eileiders geleid. Hier wacht deze op eventuele zaadcellen. Mochten deze langskomen, dan is er de kans dat een spermacel zijn zuur loslaat en het omhulsel van de eicel verwijderd. Dit zorgt ervoor dat deze kan doordringen tot de kern van de eicel en de bevruchting kan plaatsvinden.

Als een zaadcel en een eicel gefuseerd zijn, heeft er een bevruchting plaatsgevonden. In die eerste momenten zal het geheel nog in de eileider blijven. Pas als de cellen gedeeld zijn tot een totaal van acht, zal dat klompje zich gaan verplaatsen. Door de eileiders zal het geleid worden naar de baarmoeder, gewoonlijk gebeurt dit zeven dagen na de bevruchting.

De zwangerschap is pas compleet als het de bevruchte eicel gelukt is om een nestelplaats te vinden in de baarmoederwand. Bij dit proces zal het klompje cellen zich vastbijten in het slijm van de baarmoederwand. Als dit vastnestelen gelukt is, zal er een slijmlaag om de cellen gevormd worden. Uiteindelijk is dat het beginproces van de placenta, die al snel gevormd zou worden.

Als de innesteling gelukt is, dan is de zwangerschap begonnen. In de wand van de baarmoeder zullen de cellen uitgroeien tot een baby. Een teken voor vrouwen dat deze innesteling gelukt is, is dat er bloedverlies uitblijft. De menstruatie vindt dus niet plaats. Maar wat als dat wel gebeurt? Wat als er bij een zwangerschap toch bloed vrijkomt?

Innestelbloeding

Als er bij een zwangerschap toch bloed vrijkomt, dan kan dat een innestelbloeding zijn. Dit gebeurt tijdens het proces van innestelen. De baarmoederwand bereidt zich voor op de eicel die zich zal innestelen, hierbij kan een bloedvat beschadigd raken, waardoor er bloed vrijkomt. Ook kan het zo zijn dat de eicel, die zich in de wand boort, een bloedvat raakt. Hierbij komt er ook bloed vrij.

Een innestelbloeding verschilt dus van een bloeding van een normale menstruatie. Maar toch kunnen deze in sommige gevallen gelijktijdig plaatsvinden. Het moment waarop de innesteling plaatsvindt kan soms ook het moment zijn waarop een normale menstruatie plaatsvindt. Als er onduidelijkheid is over de aard van de bloeding, dan kan gekeken worden naar de kleur van het bloed en andere eigenschappen.

Een innestelbloeding herkennen

Soms kunnen een innestelbloeding en een menstruatiebloeding met elkaar verward worden. Toch zijn er enkele verschillen. Zo is bloed van een innestelbloeding van anders gekleurd. Dit bloed is vaak bruin van kleur. Dit komt voornamelijk doordat het bloed al een tijdje in het lichaam zit en pas na een aantal dagen vrijkomt.

Ook is de hoeveelheid bloed een manier om te achterhalen of het een innestel- of menstruatiebloeding is. Zo komt er bij een innestelbloeding veel minder bloed vrij. Dit kan variëren van enkele druppels tot een enkel inlegkruisje. Het is dus zo dat er bij deze bloeding veel minder bloed vrijkomt.

Ook een manier om onderscheid tussen beide bloedingen te maken is door het herkennen van symptomen. Sommige vrouwen kunnen, door het voelen van kramp in de baarmoeder, voelen dat de innesteling heeft plaatsgevonden. Vrouwen die dat niet kunnen, kunnen bijvoorbeeld kijken naar andere symptomen van een zwangerschap. Zoals een plotselinge daling van de lichaamstemperatuur.

Wat te doen bij een innestelbloeding?

Als een dergelijke bloeding plaatsvindt kan er al vrij snel paniek komen. Toch is dit niet nodig, want een innestelbloeding zelf is onschuldig. Vaak kan dit wel vragen oproepen, omdat bloedingen tijdens de zwangerschap vaak gekoppeld worden aan een miskraam. Een innestelbloeding bewijst dus dat dit zeker niet altijd het geval is. Wel is het belangrijk om de exacte kenmerken van alle soorten bloedingen goed te kennen, want mocht er een bloeding plaatsvinden die niets weg heeft van een innestelbloeding, dan is het zeker verstandig om een arts raad te plegen.

Voorkomen van een innestelbloeding

Een innestelbloeding komt niet bij iedere zwangere vrouw voor. Onderzoek concludeert dat dit het geval is bij ongeveer 15 tot 25% van de gevallen. In veel gevallen zal de innesteling van de cellen dus probleemloos gaan.

Een innestelbloeding is dus een bloeding die ongeveer zeven dagen na de bevruchting van de eicel plaatsvindt. Als deze eicel zich heeft vermeerderd tot acht cellen zal deze, via de eileider, naar de baarmoeder gaan. Hier zal deze zich gaan innestelen in de baarmoederwand. Tijdens dit proces kan een bloedvat geraakt worden. Dit bloed zal vrijkomen. In veel gevallen is dat bruin bruin gekleurd, wat dus zeker duidt op een innestelbloeding. Maar het kan ook een andere kleur hebben, zoals helder- of donkerrood.

Een innestelbloeding is niet gevaarlijk, maar kan wel indirect gevaar opleveren als deze wordt verward met een bloeding ten gevolge van een miskraam. Een vuistregel is dat enorm bloedverlies geen innestelbloeding kan zijn. Op dat moment is het dus verstandig om medische hulp in te schakelen. De hoeveelheid van de bloeduitstorting is dus een goede manier om de aard van de bloeding te achterhalen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Krachtigschrijven
Aantal keer gelezen: 3878x
Toegevoegd: 10-10-2015 19:50
Gewijzigd: 10-10-2015 19:56

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!