Dik ooglid

Dik ooglid: waardoor ontstaat dit?

Dik ooglidVrijwel iedereen heeft weleens last gehad van een dik ooglid. Dit is vervelend en het maakt je er ook niet mooier op, maar alleen een opgezwollen ooglid is onschuldig. Indien je echter ook last hebt van andere klachten, kan dit wijzen op een aandoening. In dit artikel vertellen we je meer over de mogelijke oorzaken.

Wat is een dik ooglid?

We spreken van een dik ooglid als het ooglid is opgezwollen. Dit kan in een milde vorm optreden, maar ook in een ernstige vorm waardoor het oog vrijwel niet meer te zien is. Gezwollen oogleden kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: niet-pijnlijk en pijnlijk. Een dik ooglid kan heel plotseling en heftig ontstaan, maar de zwelling kan ook langzaam opkomen.

Waardoor ontstaat een dik ooglid?

Indien je flink hebt gehuild of slecht hebt geslapen, kun je last krijgen van opgezwollen oogleden. Deze zwellingen zullen vaak vanzelf binnen enkele uren weer verdwijnen. Als je langer last hebt van een dik ooglid, komt dit meestal door een infectie. Er zijn verschillende bacteriële en virale infectie die een dik ooglid kunnen veroorzaken. Een dik ooglid kan daarnaast ook het gevolg zijn van andere aandoening. Verder is het mogelijk dat je ooglid opzwelt als gevolg van een allergische reactie. In dat geval heb je hier waarschijnlijk vaker last van.

Welke aandoeningen kunnen een dik ooglid veroorzaken?

Allereerst kan een dik ooglid dus worden veroorzaakt door een infectie. Vaak is dit ook de oorzaak. Het kan hierbij gaan om een bacteriële infectie of een infectie met een virus. Deze infecties kunnen ontstaan als gevolg van een allergie of het in aanraking komen met chemicaliën en door vele andere oorzaken.

Het kan daarnaast voorkomen dat een dik ooglid optreedt bij blefaritis. Dit is een ontsteking van het oog, die in de meeste gevallen wordt veroorzaakt door een infectie met een bacterie of een huidaandoening. Verder kun je te maken krijgen met gezwollen oogleden als je last hebt van styes. Styes kunnen gepaard gaan met opgezwollen oogleden, roodheid en pus. Dit wordt veroorzaakt door een bacteriële besmetting in de olie- of zweet-producerende klieren die aan de randen van de wimpers zijn gelegen.

Een andere mogelijke oorzaak van een dik ooglid is conjunctivitis. Hierbij krijg je last van verschillende klachten aan het bindvlies, zoals zwellingen, jeuk en roodheid. Het bindvlies is het beschermende membraan dat gelegen is langs de oogleden en de belichte gebieden van de oogbol. Een andere aandoening die gepaard kan gaan met een dik ooglid is orbital cellulitis. Hierbij is er sprake van een infectie van de weefsels die rondom de ogen liggen. Deze aandoening komt echter slechts zelen voor.

Het is verder mogelijk dat een dik ooglid ontstaat als gevolg van een strontje in het oog, ook wel hordeolum genoemd. Ook kunnen gezwollen oogleden een klacht zijn die optreedt bij psoriasis of het nefrotisch syndroom.


Dik ooglid door een allergische reactie

Heb je regelmatig last van een dik ooglid? In dat geval is er waarschijnlijk sprake van een allergische reactie. Het kan hier bij gaan om verschillende soorten allergische reacties. Zo kun je bijvoorbeeld allergisch zijn voor een product waarmee je je gezicht schoonmaakt, make-up of een wasmiddel. Indien je voornamelijk ’s ochtends als je uit bed komt last hebt van gezwollen oogleden, kan het gaan om een allergie voor huisstofmijt.

Indien je wel regelmatig last hebt van een dik ooglid en geen van deze allergische reacties herkent, is het aan te raden om contact op te nemen met een arts. Het zou namelijk zo kunnen zijn dat de zwelling niet wordt veroorzaakt door een allergische reactie, maar dat het dikke ooglid het gevolg is van een oogaandoening. Een arts kan samen met jou uitzoeken of er sprake is van een allergie en je anders doorverwijzen naar een oogarts.

Andere oorzaken (bij niet-pijnlijke gezwollen oogleden)

Verder zijn er nog een aantal andere mogelijke oorzaken van een dik ooglid die niet-pijnlijk is. Zoals we eerder al noemden, kun je last krijgen van opgezwollen ogen als je slecht hebt geslapen of veel hebt gehuild. Het kan daarnaast echter ook voorkomen dat de zwellingen ontstaan doordat je vieze contactlenzen draagt. Ook kan zo zijn dat het reinigingsmiddel waarmee je je contactlenzen schoonmaakt dikke oogleden veroorzaakt.
Als laatste is het mogelijk dat een dik ooglid ontstaat door een verstopping in een deel van het oog. Dit kan komen doordat er sprake is van een overproductie van vloeistoffen of dit kan een gevolg zijn van een infectie.

Welke klachten kunnen optreden?

Een dik ooglid is geen aandoening, maar een symptoom. Als gevolg van een dik ooglid kun je dus geen klachten krijgen, maar gezwollen oogleden kunnen wel gepaard gaan met verschillende klachten. Deze symptomen kunnen optreden op het moment dat je last hebt van opgezwollen oogleden, maar ook daarvoor of daarna.

Zo kun je bij een dik ooglid bijvoorbeeld last krijgen van roodheid of droogte van het ooglid, eventueel gepaard met schilfering. Het komt ook vaak voor dat het oog ontstoken is en je kunt last hebben van jeuk of een andere vorm van irritatie aan het oog. Verder kan het aangedane oog vocht afscheiden, pijnlijk aanvoelen of gevoelig zijn. Soms komt het voor dat er verlies van de wimpers optreedt.

Andere symptomen die kunnen optreden voor, tijdens of na het opzwellen van de ogen zijn dubbelzien, koorts, een abnormale bolling van het aangedane oog en verlies van (een deel van) het gezichtsvermogen. Het kan voorkomen dat de traanproductie overtollig is, waardoor je last krijgt van tranende ogen. Verder kan er een zwelling in het gezicht ontstaan en kan het meer moeite kosten om de ogen volledig te openen en te sluiten.
Het kan daarnaast ook moeilijker zijn om met de ogen te knipperen. De ogen kunnen rood zien en overgevoelig zijn voor licht. Verder kun je last krijgen van hoofdpijn of niezen.

In de meeste gevallen gaan opgezwollen oogleden slechts gepaard met enkele van deze klachten. Indien er meerdere klachten optreden en/of je hier veel last van hebt, is het verstandig om langs een arts te gaan. De arts kan dan onderzoeken of er sprake is van een onderliggende aandoening.

Wat kun je doen tegen een dik ooglid?

Indien je een dik ooglid hebt, is het belangrijk dat je dit oog zo min mogelijk aanraakt en hier niet in gaat wrijven. Hierdoor wordt de irritatie alleen nog maar erger en kun je een eventuele infectie ook verergeren. Als je nog geen infectie hebt, zou het kunnen dat hierdoor een infectie ontstaat.

Ook kun je af en toe schijfjes komkommer op de ogen leggen, aangezien dit een verfrissende werking heeft en de huid stimuleert om weer aan te spannen. Je kunt er ook voor kiezen om ijsklontjes of twee koude lepels uit de vriezer op de ogen te liggen. Dit heeft nagenoeg hetzelfde effect. Doordat de bloedvaten dan samentrekken, zal de zwelling verminderen. De ogen even bedekken met plakjes aardappel kan ook helpen, aangezien aardappel een bepaald enzym bevat dat de huid aanspoort om de zwelling op te ruimen.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een oogmasker op je ogen te leggen. Dit geeft lichte druk en verkoeling, waardoor de zwelling snel zal afnemen. Een andere manier om een dik ooglid tegen te gaan is door het aangedane ooglid te masseren. Aan de bovenzijde van het oog doe je dit door met de toppen van je ringvingers met een kloppende beweging stevig onder je wenkbrauw te drukken. Je begint aan de binnenzijde en gaat naar buiten toe. Aan de onderzijde doe je hetzelfde met je middelvingers. Het lymfesysteem gaat hierdoor sneller vocht afvalstoffen afvoeren.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 39963x
Toegevoegd: 16-02-2017 14:18
Gewijzigd: 30-05-2017 09:39

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!